Papryka w occie

Opublikowano: 16.05.2022 r., 20:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana papryka w słoiku
Papryka z occie
Papryka w occie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Papryka sprawdzi się doskonale także tako zagryzka do wódki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 5 min
205 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona - 10 dużych sztuk (3000 g)
  • Ocet spirytusowy - 6 szklanek (1500 ml)
  • Cukier (300 g)
  • Liście wiśni (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na papryka w occie krok po kroku

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Do garnka wlej 3 l wody, dodaj ocet, sól i cukier.

Zagotuj i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gorczyce.

Wyparz słoiki i umieść w nich paprykę oraz liście wiśni.

Gorącą marynatą zalewaj paprykę.

Słoiki należy zagotować.

Można je także podgrzać w piekarniku.

Słoiki wyjmij z garnka i dokręć pokrywki.

Umieść je na ścierce denkiem do góry do momentu wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na papryka w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat papryki w occie

Papryka w occie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu na zimę. Papryka w zalewie octowej jest szybka do przygotowania i można ją przygotowywać z różnymi dodatkami. Przepis na paprykę w occie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia przetworu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, liście wiśni.

Jak zrobić paprykę w occie? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól i cukier. Zagotuj i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gorczyce. Wyparz słoiki i umieść w nich paprykę oraz liście wiśni. Gorącą marynatą zalewaj paprykę. Słoiki należy zagotować. Można je także podgrzać w piekarniku. Słoiki wyjmij z garnka i dokręć pokrywki. Umieść je na ścierce denkiem do góry do momentu wystudzenia.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Ocet spirytusowy zamienić można na ocet jabłkowy, który zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych. Ma także wspaniałe właściwości zakwaszające oraz oczyszczające nasz organizm. Ocet jabłkowy można przygotować w domu, wystarczy kilka jabłek i odrobina cierpliwości.

Podsumowując pyszna papryka w zalewie octowej to doskonały pomysł na zachowanie warzyw na zimę. Marynowana papryka może być dodana do sałatki lub podana do obiadu samodzielnie. Proporcje na zalewę są proste dwie części wody, jedna część octu. Papryka do słoików jest niskokaloryczna i zawiera duże ilości składników mineralnych.

Alergeny w papryko w occie

Lista alergenów dla papryki w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na papryka w occie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście wiśni
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze papryki w occie

na 100g gotowej potrawy

Papryka w occie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Papryka zawiera dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Papryka w occie jest nisko kaloryczna i sprawdzi się w dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
45.56
205.01
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Białko (g)
0.61
2.76
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
9.92
44.66
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
8.62
38.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
5.86
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.93
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.47
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
97.31
437.91
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.81
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
79.15
356.19
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.98
4.41
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.61
2.73
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.51
128.31
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1006.61
4529.75
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
3.16
14.23
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Potas (mg)
131.53
591.88
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.26
28.17
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
17.36
78.10
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.75
34.87
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
1.26
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.16
0.71
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki w occie 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki w occie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
3000 g
10 dużych sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 12
54.00
Za 3000 g
Ocet spirytusowy
1500 ml
6 szklanek
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 3
9.00
Za 1500 ml
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Liście wiśni
40 g