Przepis na papryka w occie krok po kroku
- Papryka czerwona 3000 g 10 dużych sztuk
- Ocet spirytusowy 1500 ml 6 szklanek
- Cukier 300 g
- Liście wiśni 40 g
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Do garnka wlej 3 l wody, dodaj ocet, sól i cukier.
Zagotuj i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gorczyce.
Wyparz słoiki i umieść w nich paprykę oraz liście wiśni.
Gorącą marynatą zalewaj paprykę.
Słoiki należy zagotować.
Można je także podgrzać w piekarniku.
Słoiki wyjmij z garnka i dokręć pokrywki.
Umieść je na ścierce denkiem do góry do momentu wystudzenia.
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa do papryki
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Buraki w zalewie octowej
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Pomidory w zalewie
-
Buraczki w zalewie octowej
-
Karp w zalewie octowej
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Zalewa do korniszonów
-
Buraki z papryką do słoików
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej

(liczba kalorii)
Papryka w occie - cechy przepisu
Więcej o papryko w occie
Papryka w occie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu na zimę. Papryka w zalewie octowej jest szybka do przygotowania i można ją przygotowywać z różnymi dodatkami. Przepis na paprykę w occie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia przetworu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, liście wiśni.
Jak zrobić paprykę w occie? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól i cukier. Zagotuj i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gorczyce. Wyparz słoiki i umieść w nich paprykę oraz liście wiśni. Gorącą marynatą zalewaj paprykę. Słoiki należy zagotować. Można je także podgrzać w piekarniku. Słoiki wyjmij z garnka i dokręć pokrywki. Umieść je na ścierce denkiem do góry do momentu wystudzenia.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Ocet spirytusowy zamienić można na ocet jabłkowy, który zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych. Ma także wspaniałe właściwości zakwaszające oraz oczyszczające nasz organizm. Ocet jabłkowy można przygotować w domu, wystarczy kilka jabłek i odrobina cierpliwości.
Podsumowując pyszna papryka w zalewie octowej to doskonały pomysł na zachowanie warzyw na zimę. Marynowana papryka może być dodana do sałatki lub podana do obiadu samodzielnie. Proporcje na zalewę są proste dwie części wody, jedna część octu. Papryka do słoików jest niskokaloryczna i zawiera duże ilości składników mineralnych.
Wartości odżywcze papryki w occie
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w papryko w occie
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na papryka w occie
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na papryka w occie
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w papryko w occie
Lista alergenów dla papryki w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na papryka w occie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście wiśni