Sałatka z cukinii do słoików
- Cukinia 1 sztuka (400 g)
- Papryka czerwona 1 sztuka (250 g)
- Cebula 1 sztuka (70 g)
- Czosnek 3 ząbki (15 g)
- Ocet winny (150 ml)
Przepis na sałatkę z cukinii do słoików krok po kroku
Cukinię i paprykę umyj.
Cukinię przekrój na pół i usuń miąższ za pomocą łyżki.
Wydrążoną cukinię pokrój w cienkie plastry lub słupki.
Paprykę pokrój w paski.
Czosnek obierz z łupinek i pokrój w plastry
W misce wymieszaj wszystkie warzywa.
Do garnka wlej wodę (2 szklanki), ocet, przyprawy i zagotuj.
Pokrojone warzywa ciasno ułóż w słoikach (2-3 słoiki 800 ml).
Warzywa zalej zalewą i zawekuj póki gorące.
Więcej informacji na temat sałatki z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie octowej i przyprawach, zamknięta w słoikach zachowuje swój smak, aromat oraz przydatność do spożycia przez kilka miesięcy, dzięki czemu można z niej korzystać i cieszyć się jej smakiem przez długi czas.
Przepisy na sałatkę z cukinii do słoika różnią się w zależności od regionu Polski, głównie wyborem dodatkowych warzyw i przypraw. Jednym z najsmaczniejszych pomysłów jest domowa sałatka z cukinii i kabaczka z dodatkiem papryki. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu, każdy, nawet początkujące osoby sobie z nią poradzą. Wszystkie składniki idealnie komponują się ze sobą, nie tylko pod względem walorów smakowych, ale również kolorystycznie, dzięki czemu sałatka ożywi każde danie. Aby przygotować sałatkę z cukinii do słoika wystarczy pokroić w kostkę lub plastry wszystkie warzywa, zalać octem z odrobiną oliwy i soku z cytryny oraz przyprawami (na przykład zielem angielskimi, liśćmi laurowymi, majerankiem, bazylią lub tymiankiem) i szczelnie zamknąć w wyparzonych wcześniej słoikach – sałatka z cukinii na zimę gotowa! Do słoików można dodać także ząbki czosnku lub ostre papryczki chilii lub jalapeno, zwłaszcza, jeśli ktoś preferuje ostrzejsze i bardziej pikantne smaki.
Przygotowana w ten sposób surówka z cukinii to świetny dodatek do dań obiadowych, ale również mniejszych przekąsek i kanapek. Mimo, że najczęściej zalicza się ją do kategorii zimowych i jesiennych przetworów, jej zastosowanie jest znacznie szersze – sprawdzi się między innymi jako urozmaicenie ciepłych dań w okresie grillowym.
Sałatka z cukinii do słoików jest daniem niskokalorycznym, a jednocześnie bogatym w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu bez obaw mogą sięgać po nią osoby będące na diecie. To jeden z najszybszych, najprostszych i najsmaczniejszych pomysłów na przedłużenie trwałości, smaku i możliwości spożycia cukinii.
Alergeny w sałatce z cukinii do słoików
Lista alergenów dla sałatki z cukinii do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze sałatki z cukinii do słoików
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.