Sałatka szwedzka z papryką

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka szwedzka z paprykąpodana w słoiku.
Sałatka szwedzka z papryką
Sałatka szwedzka z papryką to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Sałatkę warto podać jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pasteryzacja 15 min
252 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (250 g)
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (500 g)
  • Czosnek 5 ząbków (25 g)
  • Cukier (50 g)
  • Ocet spirytusowy pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, rondelek, słoik 500 ml

Przepis na sałatkę szwedzką z papryką krok po kroku

Ogórki obierz, umyj i pokrój w cienkie paski.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Warzywa włóż do miski, dodaj do nich 1 łyżkę stołową soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2 godziny.

Do garnka wlej 375 ml wody oraz ocet. Następnie dodaj cukier, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu oraz 1 łyżeczkę gorczycy.

Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i pozostaw do wystudzenia.

Do warzyw dodaj olej oraz przestudzoną zalewę. Składniki dokładnie wymieszaj, przełóż je ciasno do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Po tym czasie słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę szwedzką z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki szwedzkiej z papryką

Sałatka szwedzka z papryką to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Najlepsza sałatka z octem świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw i owoców. Przepis na sałatkę szwedzką z papryką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórek, cebula, marchew, papryka czerwona, czosnek, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gorczyca.

A jak zrobić szwedzką sałatkę z papryką? Ogórki obierz, umyj i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Warzywa włóż do miski, dodaj do nich 1 łyżkę stołową soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2 godziny. Do garnka wlej 375 ml wody oraz ocet, dodaj cukier, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu oraz 1 łyżeczkę gorczycy. Składniki wymieszaj, zagotuj i pozostaw do wystudzenia. Do warzyw dodaj olej oraz przestudzoną zalewę, wymieszaj, przełóż je ciasno do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując domowa sałatka szwedzka z papryką stanowi doskonałą propozycję na pyszny dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw i owoców. Octowa zalewa do sałatki jest prosta w przygotowaniu i doskonale konserwuje warzywa. Produkty niezbędne do przygotowania sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w sałatce szwedzkiej z papryką

Lista alergenów dla sałatki szwedzkiej z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze sałatki szwedzkiej z papryką

na 100g gotowej potrawy

Sałatka szwedzka z papryką to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
60.14
252.59
Białko (g)
0.75
3.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
6.31
26.49
Węglowodany przyswajalne (g)
5.33
22.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
4.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
3.85
16.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
1.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.51
14.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.45
10.30
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
4.42
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
88.07
369.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.90
92.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.30
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.08
59.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
887.61
3727.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
7.46
31.33
Potas (mg)
158.13
664.13
Wapń (mg)
16.59
69.66
Fosfor (mg)
24.53
103.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.48
48.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
1.20
Cynk (mg)
0.20
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki szwedzkiej z papryką 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki szwedzkiej z papryką

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Papryka czerwona
500 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
51.00