Przepis na paprykę marynowaną z miodem krok po kroku
- Papryka czerwona 1000 g
- Ocet spirytusowy 250 ml 1 szklanka
- Cukier 250 g 1 szklanka
- Miód 50 g 5 łyżek
Papryki dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Przełóż paprykę do szklanych słoików.
W garnku delikatnie podgrzej wodę (2 szklanki), dodaj ocet i cukier.
Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru, następnie dodaj miód.
Do każdego słoika włóż ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.
Zalej słoiki przygotowaną zalewą, mocno zakręć i pasteryzuj 10 minut.
Gorące odwróć do góry dnem, przechowuj w ciemnym miejscu.
Często zadawane pytania
-
Kutia
-
Żeberka w miodzie
-
Chałwa
-
Sos musztardowo miodowy
-
Grzane piwo
-
Podudzia z kurczaka
-
Ciasto pszczółka
-
Żeberka bbq
-
Nalewka z mięty
-
Miękkie pierniczki
-
Miodownik z kaszą manną
-
Mrowisko ciasto
-
Schab w sosie musztardowym
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Syrop z czosnku miodu i cytryny
-
Syrop z imbiru cytryny i miodu
-
Ciasto mrowisko
-
Dania z miodem

(liczba kalorii)
Papryka marynowana z miodem - cechy przepisu
Więcej o papryce marynowanej z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do warzyw pełnych witamin i składników mineralnych, dodatkowo jako jedną z nielicznych, która zachowuje swoje cenne właściwości nawet po obróbce termicznej. Warto wspomnieć, że papryka jest źródłem witaminy C, w 100 g zawiera jej więcej niż cytryna, która powszechnie kojarzona jest z tą witaminą. Dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, które dzielnie chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Papryka zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, witaminę E, potas, fosfor, żelazo, magnez. Przy tym wszystkim jest nisko kaloryczna, należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest polecana osobom zmagającym się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń zaliczamy insulinooporność i cukrzycę typu 2, która już jest jednostką chorobową, często powiązaną z zespołem metabolicznym.
Dlatego dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na paprykę marynowaną z miodem.
Do jej przygotowania potrzebujesz papryki, obojętnie jakiego koloru, ja postawiłam na czerwoną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć różnych kolorów. Wszystkie będą dobre. Oprócz tego cukier, miód i ocet spirytusowy, z tych składników powstanie charakterystyczna zalewa octowa. Przez dodatek miodu będzie delikatnie i słodka. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jak zrobić paprykę marynowaną z miodem opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis. Zachęcam do przygotowania przetworów w większej ilości, będzie to świetny pomysł na zimę, wystarczy, że przełożysz paprykę do słoików i będziesz pasteryzować ją w domowych warunkach.
Papryka marynowana z miodem to świetny pomysł na dodatek do obiadów.
Wartości odżywcze papryki marynowanej z miodem
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w papryce marynowanej z miodem
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na paprykę marynowaną z miodem
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na paprykę marynowaną z miodem
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w papryce marynowanej z miodem
Lista alergenów dla papryki marynowanej z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca