Surówka z papryki

Opublikowano: 26.04.2022 r., 7:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z papryki
Surówka z papryki
To bardzo prosty przepis na kolorową surówkę do obiadu. Zdrowa, pyszna i szybka surówka z papryki oraz cebuli jest dobrym pomysłem na każdą okazję.
Przygotowanie 5 min
98 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Papryka żółta (140 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ocet spirytusowy

Przepis na surówkę z papryki krok po kroku

Umyj papryki i usuń gniazda nasienne.

Pokrój papryki w nieduże paski.

Cebulę obierz i umyj.

Przekrój cebulę na pół i pokrój w piórka. Wrzuć do papryk.

Warzywa posól i polej octem (wg uznania). Wymieszaj i pozostaw na pół godziny.

Po tym czasie odlej sok, który powstał, dodaj oliwę, świeżą natkę pietruszki posiekaną drobno.

Dopraw surówkę do smaku.

Jak oceniasz przepis na surówkę z papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat surówki z papryki

To bardzo prosty przepis na kolorową surówkę do obiadu. Zdrowa, pyszna i szybka surówka z papryki oraz cebuli jest dobrym pomysłem na każdą okazję. Przepis na surówkę z papryki jest bardzo kolorowy. Jest to smaczny dodatek do potraw, który ma ogromną ilość witaminy C. Jest zrobiona tylko z kilku warzyw oraz z oliwy z oliwek i przypraw. To sprawia, że jest to dobry pomysł na bombę witaminową. Sprawdź, jak zrobić surówkę z papryki do obiadu i nie tylko. Pyszna, szybka i łatwa warzywna przekąska, która robi się w kilka minut.

Surówka z papryki to prosty przepis na warzywny dodatek zrobiony z papryką czerwoną, zieloną, żółtą, a także z cebulą. Surówka z papryki oraz cebuli jest chrupiąca i smaczna, a jej wygląd zachęca do jedzenia. Jest łatwa, zdrowa, kolorowa, a do tego wegańska. Posiada dodatek oliwy z oliwek, a nie sosu na bazie nabiału. Różne kolory sprawiają, że surówka wygląda super, a ponadto jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Jak zrobisz surówkę z papryki, będzie pysznym składnikiem wielu potraw. Pasuje nie tylko do dania głównego, ale sprawdzi się na przykład jako warzywny dodatek do mięs na zimno lub na gorąco. Jest to dobre rozwiązanie zwłaszcza na grillu. Dobrze się komponuje także z pieczonym pieczywem i serem żółtym.

Pyszna surówka z papryki czerwonej, zielonej i żółtej to doskonały pomysł na ciekawy dodatek na obiad. Surówka z papryki może być także prostym przepisem na znakomitą przekąskę na grilla lub imprezę. Jak zrobić surówkę z papryki? Robi się ją szybko i łatwo. Przygotuj sobie warzywa. Najlepiej do przepisu na surówkę z papryki użyć papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Możesz oczywiście wybrać takie, jakie chcesz. Z papryk należy usunąć gniazda nasienne i dobrze je oczyścić. Umyte papryki pokrój w nieduże paski. Obraną i umytą cebulę pokrój w piórka i wrzuć do papryki. Dodaj sól oraz ocet, zamieszaj i odstaw na pół godziny. Warzywa powinny puścić sok i trochę zmięknąć. Po 30 minutach odlej wodę, która wydzieliła się z warzyw. Dodaj oliwę, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze do smaku solą lub octem, by była dobra w smaku.

*Warto odstawić warzywa z solą i octem po to, by puściły sok i lekko zmiękły. Nie musisz jednak odstawiać surówki, jeśli nie chcesz lub brakuje Ci czasu. Będzie równie dobra, gdy podasz ją od razu.

*Jeżeli nie masz oliwy z oliwek, przepis na surówkę z papryki możesz zrobić z użyciem oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Olej lniany też będzie dobry, ale ma specyficzny smak, który nie każdemu smakuje.

Alergeny w surówce z papryki

Lista alergenów dla surówki z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z papryki

Wartości odżywcze surówki z papryki

na 100g gotowej potrawy

Surówka jest bogata w witaminę C. To źródło także wielu innych witamin i minerałów. Jest zdrowa i nie zawiera dużo kilokalorii. Przepis jest wegański i ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
81.96
98.35
Białko (g)
0.94
1.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
6.22
7.47
Węglowodany przyswajalne (g)
4.75
5.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
1.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.44
7.73
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
5.28
6.34
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.57
5.48
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
0.86
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
51.33
61.60
Witamina B6 (mg)
0.17
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
104.03
124.84
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.36
1.64
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Niacyna (mg)
0.64
0.77
Foliany (µg (mcg))
26.42
31.70
Beta karoten (µg (mcg))
539.21
647.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
3.15
3.77
Potas (mg)
179.38
215.25
Wapń (mg)
11.56
13.88
Fosfor (mg)
23.54
28.25
Magnez (mg)
10.54
12.65
Żelazo (mg)
0.39
0.47
Cynk (mg)
0.18
0.21
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z papryki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z papryki

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Papryka żółta
140 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Papryka zielona
70 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
31.00