Papryka marynowana

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka marynowana podana na ciemnej podkładce. W oddali stoi słoiczek z papryką marynowaną.
Papryka marynowana
Papryka marynowana to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Paprykę warto podać również jako dodatek do kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
193 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona 4 duże sztuki (1000 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Ocet spirytusowy 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Sól (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 400 ml

Przepis na paprykę marynowaną krok po kroku

Słoiki umyj i osusz.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski.

Cebulę obierz i pokrój w plastry.

Do słoików ułóż paprykę, dodaj do niej plastry cebuli, nieobrane ząbki czosnku oraz olej.

Następnie do każdego słoika włóż 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pół łyżeczki gorczycy oraz 2 ziela angielskie.

Składniki w słoikach dokładnie dociśnij, aby nic nie wystawało.

W garnku zagotuj 5 szklanek wody z dodatkiem octu, cukru oraz soli.

Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach tak, aby wszystkie składniki były przykryte zalewą.

Słoiki zakręć suchymi przykrywkami.

Słoiki pasteryzuj w gorącej wodzie przez 10 minut.

Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do ostudzenia.

Ostudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na paprykę marynowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat papryki marynowanej

Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek do obiadu lub kanapek. Sprawdzony przepis na paprykę marynowaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia papryki w słoikach potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, cebula, czosnek, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz gorczyca.

Jak zrobić paprykę marynowaną? Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Do słoików ułóż paprykę, dodaj do niej plastry cebuli, nieobrane ząbki czosnku oraz olej. Następnie do każdego słoika włóż 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pół łyżeczki gorczycy oraz 2 ziela angielskie. Składniki w słoikach dokładnie dociśnij, aby nic nie wystawało. W garnku zagotuj 5 szklanek wody z dodatkiem octu, cukru oraz soli. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach tak, aby wszystkie składniki były przykryte zalewą. Słoiki zakręć suchymi przykrywkami. Słoiki pasteryzuj w gorącej wodzie przez 10 minut. Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do ostudzenia. Ostudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując zalewa do papryki jest bardzo podobna w wykonaniu jak zalewy do innych marynowanych warzyw. Pyszna papryka konserwowa sprawdzi się idealnie jako dodatek do kotletów mielonych czy innych dań obiadowych. Najlepsza papryka na zimę powinna być przygotowana w okresie od połowy sierpnia do połowy września. Dostępna w tym okresie papryka jest słodka i bardzo soczysta. Paprykę w słoiku przechowywać można przez kilka miesięcy. Papryk jest dobra do spożycia 10-12 dni po przygotowaniu.

Alergeny w papryce marynowanej

Lista alergenów dla papryki marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze papryki marynowanej

na 100g gotowej potrawy

Papryka marynowana to dokonała propozycja na przechowanie warzyw podczas zimy. Paprykę można wykorzystać jako dodatek do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
71.73
193.66
Białko (g)
0.72
1.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
14.23
38.43
Węglowodany przyswajalne (g)
12.79
34.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
3.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
1.54
4.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.57
Tłuszcze nienasycone (g)
1.33
3.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
2.35
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
1.24
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
102.61
277.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
83.91
226.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.03
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.71
82.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1061.50
2866.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
1271.25
3432.39
Potas (mg)
146.08
394.43
Wapń (mg)
8.37
22.61
Fosfor (mg)
19.59
52.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.53
23.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.86
Cynk (mg)
0.18
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki marynowanej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki marynowanej

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Sól
50 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Koszt składników
37.50