Sos piri piri

Opublikowano: 20.01.2023 r., 14:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos piri piri w białej miseczce
Sos piri piri
Sos piri piri to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa innych sosów i marynat. Wykonaj taki sos samodzielnie, by zawsze mieć go pod ręką.
Przygotowanie 15 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Papryczka chili czerwona świeża odmiana piri piri (250 g)
  • Papryka czerwona słodka (250 g)
  • Sól (40 g)
  • Ocet winny z białego wina (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet winny
Sprzęt kuchenny
słoiki, butelka szklana

Przepis na sos piri piri krok po kroku

Papryki czerwone i papryczki chilli umyj i osusz.

Odetnij główki i usuń nasiona. Pokrój w cienkie paseczki i włóż do słoika.

Zasyp solą, dobrze zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.

Po miesiącu dodaj ocet i całość dobrze zmiksuj.

Przelej do butelki i odstaw jeszcze na tydzień. Po tym czasie jest najlepszy w smaku.

Przechowuj w spiżarni.

Jak oceniasz przepis na sos piri piri
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat sosu piri piri

Sos piri piri to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa innych sosów i marynat. Wykonaj taki sos samodzielnie, by zawsze mieć go pod ręką.

Przepis na sos piri piri potrzebuje kilkunastu dni, ale dzięki temu jest odpowiednio pikantny i dobry w smaku. Potrzebne składniki to ostre papryczki, łagodna papryka, sól i ocet. Najlepiej przygotować go z papryczek piri piri.

Papryki czerwone i papryczki chilli umyj i osusz. Odetnij główki i usuń nasiona. Pokrój w cienkie paseczki i włóż do słoika. Zasyp solą, dobrze zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Po miesiącu dodaj ocet i całość dobrze zmiksuj. Przelej do butelki i odstaw jeszcze na tydzień. Po tym czasie jest najlepszy w smaku. Przechowuj w spiżarni.

Jeśli wiesz już jak zrobić sos piri piri to pewnie zastanawiasz się również, do czego można go użyć. Taki ostry sos to idealny pomysł na dodatek do mięsa lub ryb. Dzięki temu stają się one bardziej wyraziste i nabierają charakteru. Taki domowy sos rozlany w ozdobne butelki to również ciekawy pomysł na prezent dla fanów ostrych smaków.

Papryczki piri piri swoją popularność zawdzięcza temu, że jest bardzo ostrą papryką, w której pojawia się również słodko – wędzona nuta. Na główną uwagę zasługuje tu oczywiście kapsaicyna, która odpowiada za jej ostry smak. Jednak oprócz smaku nadaje ona również wielu właściwości prozdrowotnych. Określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów. Wykazano również jej działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe czy termoregulacyjne. Im dłużej papryczka dojrzewa, tym więcej kapsaicyny w niej znajdziemy. W ostatnich lata wiele uwagi poświęca się badaniom nad jej działaniem antynowotworowym. Sugeruje się, że może ona zapobiec rozwojowi nowotworu poprzez uśmiercanie komórek nowotworowych.

Pomimo wielu działań prozdrowotnych, warto wziąć pod uwagę, że kapsaicyna w nadmiernych ilościach jest toksyczna, a nawet śmiertelna. W zależności od źródeł dawka śmiertelna wynosi od 56 do 512 mg / kg masy ciała.

Według starego porzekadła to „dawka robi truciznę”. I choć kapsaicyna jest niezwykle zdrowa, to warto pamiętać o umiarze.

Alergeny w sosie piri piri

Lista alergenów dla sosu piri piri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na sos piri piri nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu piri piri

na 100g gotowej potrawy

Kapsaicyna określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
28.48
0.00
Białko (g)
1.04
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
5.58
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.27
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
74.28
0.00
Witamina B6 (mg)
0.29
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
98.33
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.57
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.00
Ryboflawina (mg)
0.07
0.00
Niacyna (mg)
0.80
0.00
Foliany (µg (mcg))
25.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
781.88
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
2255.07
0.00
Potas (mg)
209.45
0.00
Wapń (mg)
10.52
0.00
Fosfor (mg)
26.74
0.00
Magnez (mg)
13.83
0.00
Żelazo (mg)
0.59
0.00
Cynk (mg)
0.20
0.00
Miedź (mg)
0.06
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu piri piri 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu piri piri

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
250 g
odmiana piri piri
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 250 g
Papryka czerwona
250 g
słodka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Ocet winny
150 ml
z białego wina
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 ml
Koszt składników
20.50