Przepis na sos piri piri krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet winny
To będzie niezbędne
słoiki, butelka szklana

Papryki czerwone i papryczki chilli umyj i osusz.

Odetnij główki i usuń nasiona. Pokrój w cienkie paseczki i włóż do słoika.

Zasyp solą, dobrze zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.

Po miesiącu dodaj ocet i całość dobrze zmiksuj.

Przelej do butelki i odstaw jeszcze na tydzień. Po tym czasie jest najlepszy w smaku.

Przechowuj w spiżarni.

Sos piri piri w białej miseczce
Sos piri piri
Koszt przygotowania dania
15.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Sos piri piri - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie piri piri

Sos piri piri to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa innych sosów i marynat. Wykonaj taki sos samodzielnie, by zawsze mieć go pod ręką.

Przepis na sos piri piri potrzebuje kilkunastu dni, ale dzięki temu jest odpowiednio pikantny i dobry w smaku. Potrzebne składniki to ostre papryczki, łagodna papryka, sól i ocet. Najlepiej przygotować go z papryczek piri piri.

Papryki czerwone i papryczki chilli umyj i osusz. Odetnij główki i usuń nasiona. Pokrój w cienkie paseczki i włóż do słoika. Zasyp solą, dobrze zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Po miesiącu dodaj ocet i całość dobrze zmiksuj. Przelej do butelki i odstaw jeszcze na tydzień. Po tym czasie jest najlepszy w smaku. Przechowuj w spiżarni.

Jeśli wiesz już jak zrobić sos piri piri to pewnie zastanawiasz się również, do czego można go użyć. Taki ostry sos to idealny pomysł na dodatek do mięsa lub ryb. Dzięki temu stają się one bardziej wyraziste i nabierają charakteru. Taki domowy sos rozlany w ozdobne butelki to również ciekawy pomysł na prezent dla fanów ostrych smaków.

Papryczki piri piri swoją popularność zawdzięcza temu, że jest bardzo ostrą papryką, w której pojawia się również słodko – wędzona nuta. Na główną uwagę zasługuje tu oczywiście kapsaicyna, która odpowiada za jej ostry smak. Jednak oprócz smaku nadaje ona również wielu właściwości prozdrowotnych. Określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów. Wykazano również jej działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe czy termoregulacyjne. Im dłużej papryczka dojrzewa, tym więcej kapsaicyny w niej znajdziemy. W ostatnich lata wiele uwagi poświęca się badaniom nad jej działaniem antynowotworowym. Sugeruje się, że może ona zapobiec rozwojowi nowotworu poprzez uśmiercanie komórek nowotworowych.

Pomimo wielu działań prozdrowotnych, warto wziąć pod uwagę, że kapsaicyna w nadmiernych ilościach jest toksyczna, a nawet śmiertelna. W zależności od źródeł dawka śmiertelna wynosi od 56 do 512 mg / kg masy ciała.

Według starego porzekadła to „dawka robi truciznę”. I choć kapsaicyna jest niezwykle zdrowa, to warto pamiętać o umiarze.

Wartości odżywcze sosu piri piri

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
28.48 kcal
0.00 kcal
Białko
1.04 g
0.00 g

Węglowodany w sosie piri piri

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
5.58 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
4.27 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
0.27 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.14 g
0.00 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos piri piri

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
74.28 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
98.33 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.57 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.00 mg
Niacyna
0.80 mg
0.00 mg
Foliany
25.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
781.88 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos piri piri

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
2255.07 mg
0.00 mg
Potas
209.45 mg
0.00 mg
Wapń
10.52 mg
0.00 mg
Fosfor
26.74 mg
0.00 mg
Magnez
13.83 mg
0.00 mg
Żelazo
0.59 mg
0.00 mg
Cynk
0.20 mg
0.00 mg
Miedź
0.06 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu piri piri 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie piri piri

Lista alergenów dla sosu piri piri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na sos piri piri nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu piri piri

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
250 g
odmiana piri piri
3.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 250 g
Papryka czerwona
250 g
słodka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Ocet winny
150 ml
z białego wina
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 ml
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na sos piri piri
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób