Przepis na paprykę konserwową na zimę krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, gorczyca
To będzie niezbędne
garnek, miska, słoik 500 ml

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, białe błony i pokrój w ósemki. Przełóż do miski.

Do każdego słoika dodaj po 1 listku laurowym, 3 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, około 1/4 łyżeczki gorczycy, ząbek czosnku i 1/5 cebuli.

W każdym słoiku ciasno ułóż paprykę.

W garnku zagotuj 4 szklanki wody, z octem, cukrem i łyżką soli.

Paprykę w słoikach zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki.

Po wystudzeniu słoiki pasteryzuj 10 minut.

Papryka gotowa jest po minimum 7 dniach.

Papryka konserwowa na zimę podana w słoiku, na okrągłej, drewnianej desce, w tle na drewnianej desce kolorowe papryki i czosnek
Papryka konserwowa na zimę
Koszt przygotowania dania
32.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
354 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Papryka konserwowa na zimę - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryce konserwowej na zimę

Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni.

Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także, jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Papryka konserwowa na zimę to jedna z propozycji marynowanych warzyw do słoików. Papryka marynowana, obok ogórków kiszonych i konserwowych, to przetwory, które cieszą się największą popularnością i są najchętniej oraz najczęściej wykonywane. Jest to fajny sposób zamknięcia letnich smaków w słoikach aby móc je wykorzystać do zimowych dań. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce, jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas, ale spożywając paprykę, dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.

Przepis na paprykę marynowaną na zimę jest naprawdę prosty, a jeśli wykonujesz inne warzywa do słoików, na pewno poradzisz sobie także z papryką. Jak się marynuje paprykę, dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap jest szczegółowo opisany.

Prosty przepis na paprykę marynowaną sprawi, że chętnie będziesz wykonywać każdego lata. Pyszna papryka marynowana sprawdzi się jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek czy sosów.

Wartości odżywcze papryki konserwowej na zimę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
59.04 kcal
354.27 kcal
Białko
0.80 g
4.80 g

Węglowodany w papryce konserwowej na zimę

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
13.86 g
83.16 g
Węglowodany przyswajalne
12.34 g
74.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.52 g
9.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
0.24 g
1.45 g
Tłuszcze nasycone
0.12 g
0.74 g
Tłuszcze nienasycone
0.12 g
0.72 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na paprykę konserwową na zimę

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
105.61 µg (mcg)
633.63 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
1.30 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
86.65 mg
519.89 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.06 mg
6.39 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.39 mg
Niacyna
0.67 mg
4.04 mg
Foliany
31.83 µg (mcg)
191.00 µg (mcg)
Beta karoten
1092.49 µg (mcg)
6554.93 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na paprykę konserwową na zimę

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
3.55 mg
21.28 mg
Potas
154.41 mg
926.45 mg
Wapń
9.34 mg
56.04 mg
Fosfor
21.57 mg
129.39 mg
Magnez
9.04 mg
54.22 mg
Żelazo
0.33 mg
1.99 mg
Cynk
0.19 mg
1.16 mg
Miedź
0.02 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki konserwowej na zimę 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce konserwowej na zimę

Lista alergenów dla papryki konserwowej na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania papryki konserwowej na zimę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1500 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
27.00
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
30 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Ocet spirytusowy
400 ml
1,5 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na paprykę konserwową na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób