Papryka na zimę

Opublikowano: 31.08.2022 r., 0:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana papryka w słoiku
Papryka na zimę
Papryka w słoiku to świetny dodatek do wielu dań na zimę i nie tylko. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
172 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona (1500 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Sól - 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 500 ml

Przepis na paprykę na zimę krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.

Paprykę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i sparz wrzątkiem.

Wodę wlej do garnka i zagotuj, wlej ocet, wsyp cukier i sól.

Paprykę ciasno ułóż w słoikach i zalej przygotowaną wcześniej zalewą.

Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na paprykę na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat papryki na zimę

Zima to idealny okres na otwarcie wcześniej przygotowanych domowych przetworów. Jest to niesamowity sposób na zatrzymanie sporej dawki witamin, po którą możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do warzyw pełnych witamin i składników mineralnych, dodatkowo jako jedną z nielicznych, która zachowuje swoje cenne właściwości nawet po obróbce termicznej. Warto wspomnieć, że papryka jest źródłem witaminy C, w 100 g zawiera jej więcej niż cytryna, która powszechnie kojarzona jest z tą witaminą. Dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, które dzielnie chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Papryka zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, witaminę E, potas, fosfor, żelazo, magnez. Przy tym wszystkim jest nisko kaloryczna, należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest polecana osobom zmagającym się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń zaliczamy insulinooporność i cukrzycę typu 2, która już jest jednostką chorobową, często powiązaną z zespołem metabolicznym.

Dlatego dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na paprykę na zimę.

Do jej przygotowania potrzebujesz papryki, obojętnie jakiego koloru, ja postawiłam na czerwoną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć różnych kolorów, każda będzie dobra. Oprócz tego cukier i ocet spirytusowy, z tych składników powstanie charakterystyczna zalewa octowa. Przez dodatek cukru będzie delikatnie i słodka. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dokładnie jak zrobić paprykę na zimę, opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest pyszna w smaku. Zachęcam do przygotowania przetworów w zalewie octowej w większej ilości, będzie to świetny pomysł na zimę, wystarczy, że przełożysz paprykę do słoików i będziesz pasteryzować ją w domowych warunkach.

Czerwona papryka marynowana to świetny pomysł na dodatek do obiadów.

Alergeny w papryce na zimę

Lista alergenów dla papryki na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na paprykę na zimę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze papryki na zimę

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowana papryka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
69.18
172.96
Białko (g)
0.74
1.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
16.81
42.02
Węglowodany przyswajalne (g)
15.25
38.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
3.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.32
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
116.58
291.46
Witamina B6 (mg)
0.22
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
94.83
237.07
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.17
2.93
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.07
0.17
Niacyna (mg)
0.73
1.82
Foliany (µg (mcg))
34.16
85.40
Beta karoten (µg (mcg))
1205.94
3014.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
387.50
968.75
Potas (mg)
157.26
393.14
Wapń (mg)
6.30
15.75
Fosfor (mg)
19.80
49.50
Magnez (mg)
9.04
22.61
Żelazo (mg)
0.33
0.83
Cynk (mg)
0.19
0.47
Miedź (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki na zimę 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki na zimę

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1500 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
27.00
Za 1500 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Sól
20 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Koszt składników
33.50