Sos paprykowy do mięsa

Opublikowano: 04.01.2024 r., 13:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos paprykowy do mięsa podany w miseczce.
Sos paprykowy do mięsa
Sos paprykowy do mięsa stanowi doskonałe uzupełnienie wielu potraw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny sos z papryki czerwonej.
Przygotowanie 30 min
83 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka czerwona - 2 duże sztuki (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Bulion warzywny - niepełna szklanka (200 ml)
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka stołowa (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz cayenne
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, miseczka

Przepis na sos paprykowy do mięsa krok po kroku

Papryki przetnij na pół, usuń z nich gniazda nasienne i umyj. Następnie pokrój je w drobną kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i drobno posiekaj.

W garnuszku podgrzej olej. Następnie zeszklij na nim cebulę.

Do cebuli dodaj czosnek oraz paprykę, składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut.

Po tym czasie do garnuszka dodaj bulion oraz ocet. Całość gotuj przez 15 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.

Garnek zdejmij z palnika i jego zawartość zblenduj blenderem na jednolity mus.

Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy sos podawaj jako dodatek do mięs.

Jak oceniasz przepis na sos paprykowy do mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat sosu paprykowego do mięsa

Sos paprykowy do mięsa to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Dip paprykowy świetnie sprawdzi się jako dodatek nie tylko do mięsa, ale również do nachosów i przekąsek podawanych na słono. Przepis na sos paprykowy do mięsa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty: papryka czerwona, cebula, czosnek, olej rzepakowy, bulion warzywny, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz cayenne.

A jak zrobić sos paprykowy do mięsa? Papryki przetnij na pół, usuń z nich gniazda nasienne i umyj. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnuszku podgrzej olej. Następnie zeszklij na nim cebulę. Do cebuli dodaj czosnek oraz paprykę, składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Po tym czasie do garnuszka dodaj bulion oraz ocet. Całość gotuj przez 15 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Garnek zdejmij z palnika i jego zawartość zblenduj blenderem na jednolity mus. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując wiesz już, jak ugotować sos z papryki czerwonej. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, a także przekąsek serwowanych na słono. Sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak równie dobrze smakuje na zimno. Produkty niezbędne do przygotowania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sosie paprykowym do mięsa

Lista alergenów dla sosu paprykowego do mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na sos paprykowy do mięsa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz cayenne
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu paprykowego do mięsa

na 100g gotowej potrawy

Sos paprykowy do mięsa to doskonała propozycja na pyszny dodatek do mięs pieczonych oraz smażonych. papryka stanowi doskonałe źródło witamin, oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu zarówno na surowo, jak i w wersji przetworzonej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
55.93
83.90
Białko (g)
0.80
1.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.96
7.44
Węglowodany przyswajalne (g)
3.51
5.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
2.18
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.01
6.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
0.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
5.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.52
3.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
1.69
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
102.41
153.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
81.59
122.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
77.97
116.96
Potas (mg)
150.84
226.26
Wapń (mg)
7.96
11.94
Fosfor (mg)
20.14
30.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.72
13.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.47
Cynk (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu paprykowego do mięsa 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu paprykowego do mięsa

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
500 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion warzywny
200 ml
niepełna szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Ocet balsamiczny
5 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 5 ml
Koszt składników
44.00