Sos paprykowy do mięsa
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Bulion warzywny - niepełna szklanka (200 ml)
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka stołowa (5 ml)
Przepis na sos paprykowy do mięsa krok po kroku
Papryki przetnij na pół, usuń z nich gniazda nasienne i umyj. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
W garnuszku podgrzej olej. Następnie zeszklij na nim cebulę.
Do cebuli dodaj czosnek oraz paprykę, składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut.
Po tym czasie do garnuszka dodaj bulion oraz ocet. Całość gotuj przez 15 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
Garnek zdejmij z palnika i jego zawartość zblenduj blenderem na jednolity mus.
Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy sos podawaj jako dodatek do mięs.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat sosu paprykowego do mięsa
Sos paprykowy do mięsa to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Dip paprykowy świetnie sprawdzi się jako dodatek nie tylko do mięsa, ale również do nachosów i przekąsek podawanych na słono. Przepis na sos paprykowy do mięsa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty: papryka czerwona, cebula, czosnek, olej rzepakowy, bulion warzywny, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz cayenne.
A jak zrobić sos paprykowy do mięsa? Papryki przetnij na pół, usuń z nich gniazda nasienne i umyj. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnuszku podgrzej olej. Następnie zeszklij na nim cebulę. Do cebuli dodaj czosnek oraz paprykę, składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Po tym czasie do garnuszka dodaj bulion oraz ocet. Całość gotuj przez 15 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Garnek zdejmij z palnika i jego zawartość zblenduj blenderem na jednolity mus. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując wiesz już, jak ugotować sos z papryki czerwonej. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, a także przekąsek serwowanych na słono. Sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak równie dobrze smakuje na zimno. Produkty niezbędne do przygotowania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sosie paprykowym do mięsa
Lista alergenów dla sosu paprykowego do mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na sos paprykowy do mięsa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz cayenne
Wartości odżywcze sosu paprykowego do mięsa
Sos paprykowy do mięsa to doskonała propozycja na pyszny dodatek do mięs pieczonych oraz smażonych. papryka stanowi doskonałe źródło witamin, oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu zarówno na surowo, jak i w wersji przetworzonej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.