Sos paprykowy do makaronu

Opublikowano: 07.01.2024 r., 10:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos paprykowy do makaronu podany na penne.
Sos paprykowy do makaronu
Sos paprykowy do makaronu to doskonały dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych warzywnych dań. Ten sos pasuje do każdego makaronu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Blendowanie 20 min
214 kcal
Kcal w porcji
524 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona (2000 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Tymianek świeży (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender

Przepis na sos paprykowy do makaronu krok po kroku

Papryki umyj, podziel na kawałki i umieść na blaszce do pieczenia.

Dodaj obrany czosnek i gałązki tymianku. Skrop całość oliwą i posyp solą oraz pieprzem.

Piecz papryki przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Paprykę obierz ze skórki, całość pieczonych składników dodaj do blendera i zblenduj na gładką masę.

Przełóż sos do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Podgrzej przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na sos paprykowy do makaronu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sosu paprykowego do makaronu

Sos paprykowy do makaronu to doskonały dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych warzywnych dań. Ten sos pasuje do każdego makaronu.

Przepis na sos paprykowy do makaronu to pomysł na niezwykle ciekawą potrawę. Zwykle w naszej kuchni króluje sos pomidorowy. To on ląduje zarówno w spaghetti, zapiekankach, czy na pizzy. Warto jednak sięgnąć po ten ciekawy sos na bazie papryki, by przekonać się, że dobry sos niekoniecznie musi zawierać w sobie pomidory. Jeśli nie przepadasz za długim gotowaniem i sięgasz po sos pomidorowy, bo z łatwością można znaleźć już gotowy w sklepie, to pamiętaj, że możesz ten sos przechowywać przez dłuższy czas w zamrażarce. Głównym składnikiem tego sosu jest oczywiście papryka. Cechuje się ona bardzo wysoką zawartością witaminy C oraz karotenoidów (zwłaszcza beta-karotenu). Papryka jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin (A, E i K), czy składników mineralnych. Papryka wykazuje właściwości tonizujące, przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwnieżytowe. Oferuje również nadzwyczajne właściwości antynowotworowe. Chroni układ sercowo-naczyniowy i reguluje prawidłowe skurcze mięśni, w tym także serca. Jak widzisz, warto zadbać o jej obecność w diecie. Zwykle jednak pojawia się w gulaszach, czy na kanapkach. Warto jednak bardziej ją docenić. To warzywo, które w kuchni może naprawdę wiele. To dlatego, że jest niezwykle aromatyczne. Znajdziesz sporo różnych odmian, więc możesz eksperymentować z tym, jakiej konkretnie papryki użyjesz. Możesz pomieszać te łagodne, z nieco bardziej ostrymi, zwłaszcza jeśli wolisz pikantniejsze potrawy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos paprykowy do makaronu, by był smaczny i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego szybki sos, który bez problemu zrobisz samemu w domu w kilka chwil. Możesz od razu przygotować go w większej porcji i zamrozić. Dzięki temu zyskasz idealny dodatek, który w potrzebie zawsze masz pod ręką. Kilka chwil i domowe kluski z aromatycznym sosem gotowe.

Alergeny w sosie paprykowym do makaronu

Lista alergenów dla sosu paprykowego do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos paprykowy do makaronu

Wartości odżywcze sosu paprykowego do makaronu

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest niezwykle dobrym źródłem wielu witamin i antyoksydantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(524g)
Energia (kcal)
40.96
214.63
Białko (g)
1.11
5.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(524g)
Węglowodany (g)
6.55
34.33
Węglowodany przyswajalne (g)
4.37
22.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.18
11.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(524g)
Tłuszcz (g)
1.74
9.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
1.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.37
7.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
5.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
1.63
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(524g)
Witamina A (µg (mcg))
152.49
799.06
Witamina B6 (mg)
0.30
1.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
123.69
648.13
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.72
8.99
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.27
Ryboflawina (mg)
0.09
0.48
Niacyna (mg)
0.99
5.21
Foliany (µg (mcg))
44.42
232.74
Beta karoten (µg (mcg))
1581.58
8287.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(524g)
Sód (mg)
4.82
25.25
Potas (mg)
222.64
1166.66
Wapń (mg)
12.19
63.86
Fosfor (mg)
28.40
148.80
Magnez (mg)
13.40
70.22
Żelazo (mg)
0.60
3.14
Cynk (mg)
0.27
1.43
Miedź (mg)
0.03
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu paprykowego do makaronu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu paprykowego do makaronu

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
2000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
36.00
Za 2000 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Czosnek
25 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Tymianek świeży
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Koszt składników
68.50