Sos paprykowy do makaronu
- Papryka czerwona (2000 g)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
- Czosnek (25 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Tymianek świeży (15 g)
Przepis na sos paprykowy do makaronu krok po kroku
Papryki umyj, podziel na kawałki i umieść na blaszce do pieczenia.
Dodaj obrany czosnek i gałązki tymianku. Skrop całość oliwą i posyp solą oraz pieprzem.
Piecz papryki przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Paprykę obierz ze skórki, całość pieczonych składników dodaj do blendera i zblenduj na gładką masę.
Przełóż sos do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy.
Podgrzej przez 15 minut.
Więcej informacji na temat sosu paprykowego do makaronu
Sos paprykowy do makaronu to doskonały dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych warzywnych dań. Ten sos pasuje do każdego makaronu.
Przepis na sos paprykowy do makaronu to pomysł na niezwykle ciekawą potrawę. Zwykle w naszej kuchni króluje sos pomidorowy. To on ląduje zarówno w spaghetti, zapiekankach, czy na pizzy. Warto jednak sięgnąć po ten ciekawy sos na bazie papryki, by przekonać się, że dobry sos niekoniecznie musi zawierać w sobie pomidory. Jeśli nie przepadasz za długim gotowaniem i sięgasz po sos pomidorowy, bo z łatwością można znaleźć już gotowy w sklepie, to pamiętaj, że możesz ten sos przechowywać przez dłuższy czas w zamrażarce. Głównym składnikiem tego sosu jest oczywiście papryka. Cechuje się ona bardzo wysoką zawartością witaminy C oraz karotenoidów (zwłaszcza beta-karotenu). Papryka jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin (A, E i K), czy składników mineralnych. Papryka wykazuje właściwości tonizujące, przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwnieżytowe. Oferuje również nadzwyczajne właściwości antynowotworowe. Chroni układ sercowo-naczyniowy i reguluje prawidłowe skurcze mięśni, w tym także serca. Jak widzisz, warto zadbać o jej obecność w diecie. Zwykle jednak pojawia się w gulaszach, czy na kanapkach. Warto jednak bardziej ją docenić. To warzywo, które w kuchni może naprawdę wiele. To dlatego, że jest niezwykle aromatyczne. Znajdziesz sporo różnych odmian, więc możesz eksperymentować z tym, jakiej konkretnie papryki użyjesz. Możesz pomieszać te łagodne, z nieco bardziej ostrymi, zwłaszcza jeśli wolisz pikantniejsze potrawy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos paprykowy do makaronu, by był smaczny i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego szybki sos, który bez problemu zrobisz samemu w domu w kilka chwil. Możesz od razu przygotować go w większej porcji i zamrozić. Dzięki temu zyskasz idealny dodatek, który w potrzebie zawsze masz pod ręką. Kilka chwil i domowe kluski z aromatycznym sosem gotowe.
Alergeny w sosie paprykowym do makaronu
Lista alergenów dla sosu paprykowego do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos paprykowy do makaronu
Wartości odżywcze sosu paprykowego do makaronu
To opcja, która jest niezwykle dobrym źródłem wielu witamin i antyoksydantów.
Energia i białka
(524g)
Węglowodany
(524g)
Tłuszcze
(524g)
Witaminy
(524g)
Składniki mineralne
(524g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.