Sos hamburgerowy
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Ketchup - 1 duża łyżka (25 g)
- Musztarda - 1 duża łyżka (25 g)
Przepis na sos hamburgerowy krok po kroku
W małej miseczce zmieszaj ze sobą ketchup, majonez i musztardę.
Sos dopraw szczyptą soli, pieprzu, curry i słodkiej papryki.
Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Wstaw do lodówki na 20 minut.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery z ciecierzycy
-
Burgery
Więcej informacji na temat sosu hamburgerowego
Sos hamburgerowy jest idealnym dodatkiem, który odmieni każdą nawet najnudniejszą kanapkę. Świetnie sprawdzi się też do potraw z grilla. Robi się go łatwo, a idealna kompozycja przypraw sprawia, że smakuje obłędnie. Idealnie łączy się z mięsem, a także warzywami. Będzie wspaniałym dodatkiem również do sałatki i sprawi że będzie ona smakować jeszcze lepiej.
Przepis na sos hamburgerowy jest niezwykle łatwy. Można go przygotować w 10 minut i poradzi z nim sobie każdy, nawet osoba początkująca. Nie jest ani skomplikowany ani pracochłonny, więc można go zrobić w kilka minut. Najlepiej smakuje schłodzony.
Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić sos hamburgerowy, który będzie naprawdę smaczny i łatwy, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Można z niego zrobić najlepszy dressing, który świetnie pasuje do burgerów, nie tylko mięsnych, również tych wegetariańskich. Sam sos jest w pełni wegetariański, jednak można go zamienić bardzo łatwo na wersję wegańską. Wystarczy tylko zamiast zwykłego majonezu użyć roślinnego zamiennika, który jest łatwo dostępny w większych supermarketach.
To dobry pomysł na domowy sos, który smakuje wyśmienicie. To ze względu na idealne połączenie smakowe. Majonez wspaniale łączy się ze słodkim ketchupem i ostrą musztardą. Całość dopełnia dodatek słodkiej papryki i curry. Curry, choć wydaje się nie pasować do całego zestawu, komponuje się w nim idealnie i dodaje całości lepszego charakteru. Orientalne przyprawy zawarte w curry ulepszają całość i sprawiają, że sos nie jest nudny czy przewidywalny. To dodatek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niecodziennych połączeń smakowych.
Ten amerykański sos to kwintesencja pysznych burgerów. Bez tego dodatku żadne nie smakują już tak pysznie i wyjątkowo. To sos sprawia, że mięso i warzywa nie smakują nudno czy jałowo. Dressing dopełnia nie tylko burgery, ale również inne dania, szczególnie te z grilla.
Ten szybki sos bez problemu można zrobić w swoim domu. To wszystko ze względu na proste składniki, które są łatwo dostępne i zwykle znajdują się w kuchennej spiżarni. Ten domowej roboty sos jest tak super, że przypadnie do gustu nawet największym krytykom.
Alergeny w sosie hamburgerowym
Lista alergenów dla sosu hamburgerowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze sosu hamburgerowego
Ten sos nie jest zdrowym dodatkiem, dlatego lepiej by nie gościł w diecie zbyt często.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.