Sos do tortilli
- Czosnek - 4 ząbki (32 g)
- Jogurt naturalny 2% (150 g)
- Majonez light - 2 łyżki (50 g)
Przepis na sos do tortilli krok po kroku
Obierz czosnek i przepuść go przez praskę.
W misce wymieszaj czosnek, jogurt, majonez i przyprawy.
Mieszaj do połączenia się składników.
Więcej informacji na temat sosu do tortilli
Pyszny sos do tortilli to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu sos do przekąski, które idealnie sprawdzi się zarówno do dań na ciepło jak i zimno. Sos jest bardzo smaczny, dzięki składnikom, który dodawane do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Jogurt w połączeniu z majonezem, czosnkiem i przyprawami zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Sos możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Idealnie będzie pasować do przekąsek na imprezę.
Jak zrobić sos do tortilli? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy obrać czosnek i przepuścić go przez prasę. Następnie do miski dodajemy jogurt, majonez i przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy składniki do połączenia. Sos przed podaniem warto schłodzić. Wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Przepis na sos do tortilli jest bardzo prosty. Przepis składa się głównie z czosnku, który posiada bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układy oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka z zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Pomysł na szybkie sos czosnkowy idealnie komponuje się z warzywami mięsem. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Sos jogurtowy jest łatwy w przygotowaniu oraz tani. Będą pasować także jako sos do tortilli meksykańskiej. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.
Alergeny w sosie do tortilli
Lista alergenów dla sosu do tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sosu do tortilli
Sos czosnkowy to prawdziwa bomba zdrowotna dla nas, a jeśli wybierzemy składniki light będzie idealny dla każdego.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.