Sosy do sałatek
-
Dressing do sałaty lodowej
Dressing do sałaty lodowej to doskonała propozycja na dobry sos winegret. Świetnie sprawdzi się do wielu sałatek, w których składnie …
5 min łatwy 10 46 kcal
-
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy pasuje do różnych dań. Można go m.in. podać do frytek i pizzy. Jest to bardzo uniwersalny sos, który …
5 min łatwy 7 76 kcal
-
Sos jogurtowy do sałatek
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 2 61 kcal
Pozostałe przepisy na sosy do sałatek
-
Zielony sos do sałatki
Zielony sos do sałatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które odmienią całe danie w kilka chwil. Do …
15 min łatwy 3 188 kcal
-
Sos do sałatki z tuńczykiem
Sos do sałatki z tuńczykiem to doskonały dodatek, który odmieni każdą sałatkę w danie naprawdę wyjątkowe i pełne smaku. Jest …
10 min łatwy 1 561 kcal
-
Sos czosnkowy do sałatek
Sos czosnkowy do sałatek to tradycyjny, domowy sos przygotowywany na bazie czosnku oraz jogurtu naturalnego. Stanowi on doskonały pomysł na …
10 min łatwy 1 349 kcal
-
Sos do sałatki z musztardą
Sos do sałatki z musztardą to doskonały dodatek, który pasuje do sałatek mięsnych i tych jarskich. Jest smaczny, prosty i …
10 min łatwy 1 545 kcal
-
Sos do sałatki gyros
Sos do sałatki gyros to doskonały pomysł na najlepszy sos sałatkowy na bazie ketchupu oraz majonezu. Przepis na sos do …
10 min łatwy 1
-
Sos do sałatki z kurczakiem
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 20 50 kcal
-
Sos balsamiczny
Sos balsamiczny to jedna z wielu pyszny propozycji na dressing do sałatek. Pasuje do wielu sałatek na bazie rukoli, radicchio …
10 min łatwy 1 778 kcal
-
Sos włoski
Sos włoski można przygotować na dwa sposoby. Powyżej przedstawiłam ci przepis na sos włoski, który jest moim ulubionym, ale nie …
15 min średni 5 259 kcal
-
Sos musztardowo miodowy
Sos musztardowo miodowy jest idealnym dodatkiem do pysznych sałatek i mięsa. Robi się go niezwykle szybko, z podstawowych składników. Ten …
15 min łatwy 4 71 kcal
-
Sos winegret
Sos winegret jest niezwykle popularnym dressingiem którego używa się do różnego rodzaju sałat. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja …
10 min łatwy 2 270 kcal
-
Sos do sałatki greckiej
Sos jest nieodłączną częścią pysznej sałatki. Sosy mogą być wykonane na bazie różnych olejów, na przykład na bazie oleju lnianego, …
5 min łatwy 12 77 kcal
-
Sos do sałatki cezara
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos do sałatki cezar, bez anchois, który zachwyci smakiem, to ten przepis świetnie się sprawdzi. …
10 min łatwy 6 20 kcal
-
Sos rosyjski
Sos rosyjski to bardzo prosty i uniwersalny sos. Powstaje na bazie majonezu i keczupu, nie wymaga więc żadnych wyszukanych składników. …
10 min łatwy 2 165 kcal -
Chimichurri
Chimichurri to tradycyjny argentyński sos ze świeżych ziół podawany najczęściej jako dodatek na grilla do mięs lub sałatek. Przepis na …
10 min łatwy 10 108 kcal
-
Sos do tortilli
Pyszny sos do tortilli to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu sos do przekąski, które idealnie …
15 + 5 min łatwy 8 34 kcal
-
Tzatziki
Tzatziki to sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Można go podać jako dodatek do warzyw lub mięs. Idealnie będzie …
15 min łatwy 7 27 kcal
-
Sos tatarski
Domowy sos tatarski jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje zdecydowanie lepiej, niż ten gotowy. Robiąc własny sos, możesz dodać …
15 min łatwy 10 155 kcal
-
Sos chrzanowy na zimno
Przepis na sos chrzanowy na zimno to najlepszy pomysł na dodatek do jajek na Wielkanoc. Ten szybki i niezwykle łatwy …
10 min łatwy 1 710 kcal
-
Sos bazyliowy
Sos bazyliowy jest wspaniałym i niezwykle kremowym dodatkiem do potraw. Smakuje bardzo intensywnie. Ma wspaniały aromat, który przywodzi na myśl …
15 min łatwy 4 352 kcal
-
Sos majonezowy
Sos majonezowy przygotowywany jest na bazie majonezu oraz jogurtu naturalnego. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jajek. …
10 min łatwy 1 740 kcal
-
Dip czosnkowy
Dip czosnkowy to obowiązkowy dodatek na stołach, szczególnie podczas grillów. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze smakuje do kanapek …
5 min łatwy 1 228 kcal
-
Sos blue cheese
Sos blue cheese to przepyszny dip, który wspaniale sprawdza się do sałatek, mięs i warzyw. W wersji domowej zachęca aromatem …
15 min łatwy 4 103 kcal
-
Sos ranczerski
Sos ranczerski inaczej zwany farmerski jest doskonały do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatki lub jako dodatek …
10 min łatwy 5 95 kcal
-
Panzella
Panzella jest to włoska sałatka z chleba, którą podaje się z pomidorami i cebulą. Jest to niezwykle prosty przepis, który …
10 + 5 min łatwy 1 280 kcal
-
Radicchio
Radicchio to po prostu cykoria liściowa. Radicchio jest przysmakiem zimowym. Późną jesienią oraz zimą jej goryczka nabiera bardzo wykwintnego charakteru. …
20 min łatwy 4 325 kcal
-
Surówka z selera korzeniowego
Surówka z selera korzeniowego jest idealna do obiadu. Jeśli chcesz się przekonać, jak łatwo ją przygotować to sprawdź nasz przepis. …
10 min łatwy 4 146 kcal
-
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Surówka z sałaty lodowej i marchewki to szybkie i smaczne rozwiązanie na uzupełnienie ilości warzyw w diecie. Surówka ta będzie …
10 min łatwy 4 177 kcal
-
Surówka z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra …
20 min łatwy 3 125 kcal
-
Nam pla
Nam pla to tajski sos rybny, który stanowi podstawę azjatyckiej kuchni. Oparty jest na wielu różnych przypraw, dzięki czemu jest …
10 min łatwy 2 45 kcal -
Sałatka z kalafiora i ogórka
Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu …
10 + 5 min łatwy 5 63 kcal
-
Sos czosnkowy ze śmietaną
Sos czosnkowy ze śmietaną to najlepszy, domowy pomysł na szybki sos, który przygotujesz samodzielnie. Jest niezwykle aromatyczny i kremowy, będzie …
20 min łatwy 4 115 kcal
-
Sos winegret z miodem
Sos winegret z miodem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do potraw, które zdecydowanie zwiększają smakowitość każdego dania. …
15 min łatwy 1
-
Sos czosnkowy na jogurcie
Nie wszystkie dania muszą być tak bardzo kaloryczne, jak nam się wydaje, zdecydowaną większość z nich możemy w prosty i …
10 min łatwy 3 39 kcal
-
Pasta chili
Ta pikantna pasta chili to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa …
10 + 30 min łatwy 1 2341 kcal
-
Salsa verde
Salsa verde to wspólna nazwa dla wielu zielonych, gęstych, mocno ziołowych sosów. Popularne są na całym świecie, w wielu krajach …
10 min łatwy 5 66 kcal
-
Sos czosnkowy bez majonezu
Pyszny, gęsty, po prostu najlepszy sos czosnkowy bez majonezu. Prosty i szybki domowy sos idealny do wszystkiego. Do czego Ty …
2 min łatwy 1 424 kcal
-
Sos z zielonego pieprzu
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
20 + 20 min łatwy 4 152 kcal
-
Sos koktajlowy
Sos koktajlowy to jeden z bardzo szybkich i prostych w przygotowaniu sosów podawanych na zimno lub w temperaturze pokojowej. Najczęściej …
3 min łatwy 0
-
Sos duński
Sos duński to inaczej zwany sos remoulada. Przypomina on dobrze znany w kuchni polskiej sos tatarski. Pyszny, domowy sos duński …
15 min łatwy 1 263 kcal
-
Sos do shoarmy
Sos do shoarmy to obowiązkowy dodatek, który wzbogaca pyszną shoarmą w dodatkowe smaki. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze …
10 min łatwy 1 351 kcal
-
Sos arabski
Sos arabski jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz tylko majonezu, ostrego ketchupu i kilku przypraw. Świetnie sprawdzi się do mięs …
5 min łatwy 1 781 kcal
-
Cacyki
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
15 min łatwy 4
-
Sos tysiąca wysp
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 3
-
Sos musztardowy do sałatki
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 5 10 kcal
-
Sos meksykański
Domowy sos meksykański to pyszny dodatek do dań na zimno i na ciepło. Wspaniale pasuje do meksykańskich chipsów z tortilli- …
5 min łatwy 1 266 kcal
-
Sos do pierogów ruskich
Sos do pierogów ruskich to szybkie rozwiązanie, jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak pierogów. Ten prosty przepis na sos do pierogów …
10 min łatwy 1 330 kcal
-
Majonez Thermomix
Majonez jest gęstą emulsją, którą wytwarza się z oleju i jajek. Początkowo wykonywano go tylko w warunkach domowych, ale zyskał …
10 min łatwy 1 2276 kcal
-
Sos czosnkowy Thermomix
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sos czosnkowy w Thermomixie to przychodzimy z pomocą. Sos ten wykonasz w dosłownie minutę. Dlatego …
2 min łatwy 1 718 kcal
-
Ketchup z cukinii Thermomix
Aby wykonać ten prosty przepis na ketchup z cukinii z Thermomixa potrzebne będą cebule, cukinie, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, …
15 + 45 min łatwy 1 947 kcal
-
Dietetyczny sos do warzyw na parze tzatziki
Bardzo prosty, szybki, pyszny i zdrowy sos do warzyw na parze tzatziki to najlepszy dodatek do dietetycznej potrawy. Bardzo dobry …
5 min łatwy 8 34 kcal
-
Ketchup z kabaczka
Jeśli myślisz, że ketchup musi być tylko z pomidorów to jesteś w wielkim błędzie. Poznaj ketchup z kabaczka. Kto by …
20 + 40 min łatwy 10 22 kcal
-
Sos orzechowy
Tajski sos orzechowy to zdecydowanie jeden z flagowych przepisów, który warto znać. Dlaczego? Orzechowy sos jest niezwykle prosty i szybki …
0 + 5 min łatwy 2 157 kcal
-
Sos cytrynowy
Sos cytrynowy najczęściej stosowany jest do ryby smażonej, gotowane lub z grilla. Będzie pasować zarówno do łososia, jak i dorsza …
20 min łatwy 2 242 kcal
Sosy do sałatek - co to jest?
Sos do sałatki stanowi nie tylko dodatek smakowy, lecz także ułatwia wchłanianie się witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Sałatka z sosem nie jest sucha i staje się sałatką, nie zaś mieszanką warzyw. Najbardziej klasycznym sosem sałatkowym jest sos winegret na bazie oliwy z oliwek, octu, soli i pieprzu. Sos ten można modyfikować na różne sposoby dodając czosnek, zioła i przyprawy, starte warzywa, czy też sosy orientalne. Natomiast do sałatek z gotowanych warzyw, z dodatkiem śledzi i mięsa robimy sosy gęste na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany. Na rynku dostępne są gotowe sosy, jednak najsmaczniejsze są własne sosy domowe.
Sosy do sałatek - rodzaje, przepisy, składniki, porady
Odkąd modne stało się jedzenie fit, gotowanie na parze i zwiększanie ilości warzyw w diecie, coraz częściej na naszych stołach goszczą sałatki oraz sosy i dipy do sałatek. W sklepach dostępne są gotowe sosy sałatkowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić własny, domowy sos. Poznaj proste, domowe sposoby na pyszne sosy sałatkowe oraz jak zrobić sos do sałatek z kuchni świata.
Dlaczego lubimy dobre sosy sałatkowe
Sos, deep czy dressing do domowej sałatki
Czy przygotowujemy nasze potrawy przez gotowanie na parze, czy też grillowanie, niezbędnym dopełnieniem dania są sałatki, do których niezbędny jest odpowiedni sos lub deep. Obecny trend walki z nadwagą i przestawieniem się na zdrowsze odżywianie fit sprawia, że sałatki coraz częściej goszczą na naszych stołach.
Sos do sałatek nie jest tylko kwestią smaku. Sałatki jemy także ze względu na zawarte w nich witaminy i antyoksydanty. Część witamin rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego też do każdej sałatki potrzebny jest sos, który zawiera tłuszcz. Ponadto dressing sprawia, że składniki sałatki łączą się ze sobą smakowo, zaś sałatka nie jest sucha. Dressing do sałatki powinien mieć lekko kwaskowy smak, dzięki czemu sałatka nie jest mdła. Dlatego też stosuje się sok z cytryny czy różne rodzaje octów.
W sklepach dostępne są różnego rodzaju gotowe sosy i dipy, jednak danie to jest tak proste, że samodzielnie możemy zrobić własny, domowy sos wykorzystując łatwo dostępne składniki, które mamy zawsze w lodówce.
Jakie składniki musi zawierać dobry przepis na sosy sałatkowe
Przepisy na sosy czy dipy do sałatki wykorzystują najczęściej następujące składniki:
- oliwa z oliwek,
- różne rodzaje olejów roślinnych,
- ocet jabłkowy,
- ocet balsamiczny,
- sok z cytryny,
- żółtko,
- majonez,
- musztarda,
- jogurt,
- śmietana.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem sosu sałatkowego, gdyż dzięki niemu sałatka jest smaczniejsza, zaś sam sos nie spływa na dno naczynia. Najczęściej robi się sosy na bazie oliwy z oliwek. Dobrym rozwiązaniem jest również dodatek olejów roślinnych, jak olej lniany, słonecznikowy, olej z dyni, z ostropestu, czy też olej rydzowy.
Dobre domowe sosy lepiej smakują z nutką kwaskowatego smaku. Dlatego też dodajemy ocet lub sok z cytryny, w proporcjach 1 łyżka octu na 3 łyżki oliwy z oliwek. Sos z dodatkiem soku z cytryny będzie miał delikatniejszy smak, niż ten z octem.
Rodzaje sosów do sałatek
Sos do sałatki, czy też dressing, najczęściej bywa rzadki, na bazie oliwy, oleju czy octu. Dipy sałatkowe wybierają osoby, które lubią gęste sosy na bazie majonezu, ketchupu czy jogurtu.
Klasycznym sosem do sałatek jest sos winegret pochodzący z kuchni francuskiej, choć sosy tego typu stosowano już w starożytnym Rzymie. Sos ten najlepiej nadaje się do sałatek fit na bazie zielonej sałaty oraz warzyw wiosennych. Klasyczny sos winegret składa się z: oliwy z oliwek, octu oraz soli i pieprzu. Aby zrobić dobry, domowy sos winegret wystarczy połączyć te składniki. Warto przy tym pamiętać, aby sól dodać do octu, rozmieszać, a na końcu dodać oliwę z oliwek, gdyż sól nie rozpuści się w oliwie.
Jeśli podstawą dań jest gotowanie na parze lub grillowanie, najlepszy będzie przepis na gęsty deep do sałatek, na bazie majonezu lub jogurtu. Tego typu dipy świetnie pasują do sałatki jarzynowej, sałatek śledziowych czy też sałatek z kurczakiem czy wędliną. Na przykład od sałatki cezar robi się sos na bazie jogurtu, majonezu i czosnku.
Najciekawsze przepisy na dobry sos do sałatek
Jak zrobić dobry domowy sos do sałatek
Zanim wybierzemy przepis na ciekawy sos do sałatek, warto poznać zasady wykonania sosu. Najbardziej klasyczny jest sos winegret pasujący do wiosennych sałatek fit, które składają się najczęściej z sałaty, pomidorów i różnych świeżych warzyw. Przygotowując sałatkę warto wcześniej osuszyć liście sałaty, tak aby łatwiej przyjęły dressing.
Najtrudniejszą sprawą jest odpowiednie mieszanie sosu, tak aby się nie rozwarstwił. Ważna jest kolejność, gdyż sól nie rozpuszcza się w oliwie. Dlatego też najpierw sól dodajemy do octu lub soku z cytryny, zaś oliwę dodajemy na końcu, dolewając stopniowo. Sos możemy mieszać trzepaczką lub skorzystać z pojemnika do koktajli, czy też dobrze zakręconego słoika.
Ciekawe przepisy na dobre, proste sosy sałatkowe
Proste sałatki można zwyczajnie polać oliwą z oliwek lub olejem, dodać przyprawy i to wszystko. Nie każdy jednak lubi takie rozwiązanie. Ponadto na imprezie lepiej jest podać sałatkę osobno i do niej różne sosy, dipy i dressingi, tak aby każdy z gości mógł sobie wybrać taką sałatkę, jaką lubi. Dobra wiadomość jest taka, że wykonanie dobrego sosu do sałatek jest znacznie łatwiejsze niż gotowanie na parze czy też grillowanie. Dlatego też każdy może pokusić się o własny, pyszny sos do sałatek.
Proste, domowe sosy robimy na bazie oliwy z oliwek, jak tradycyjny sos winegret. Klasyczny sos winegret możemy na różne sposoby modyfikować dodając różne przyprawy. Dodatek musztardy, śmietany czy żółtka sprawi, że sos będzie bardziej gęsty. Dodatek utartego czosnku, papryki czy mięty oraz różnych ziół nada mu niepowtarzalny smak. Poprzez dodanie do sosu winegret posiekanych, świeżych ziół i utartego parmezanu uzyskamy sos w typie włoskim. Natomiast dodając oregano, czosnek i sok z cytryny otrzymamy sos w stylu greckim.
Do dań orientalnych sprawdzi się sos w stylu azjatyckim. Oliwę z oliwek zastępujemy olejem sezamowym, zaś zwykły ocet, octem ryżowym. Dodajemy również czosnek, chili oraz sos sojowy. Jeśli dodamy sos rybny i brązowy cukier otrzymamy sos w typie tajskim. Dodatek soku z limonki sprawi, że sos nabierze charakteru wietnamskiego. Sos dodajemy do sałatki bezpośrednio przed spożyciem, tak aby liście sałaty nie przywiędły.