Sos do spaghetti bolognese

Opublikowano: 18.10.2021 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos bolognese i surowe spaghetti
Sos do spaghetti bolognese
Sos do spaghetti bolognese to tradycyjny Włoski sos o szerokim zastosowaniu. Z jego pomocą możesz przygotować wiele pysznych dań obiadowych. Najlepiej smakuje jako dodatek do makaronu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 150 min
298 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Mięso mielone wołowe (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Bulion drobiowy (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (150 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos do spaghetti bolognese krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, obierz marchew i zetrzyj na tarce, seler naciowy posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię marchew i seler, podduś około 6 minut, warzywa zbierz na jednym brzegu patelni i podsmaż posiekany w kostkę boczek, dodaj i obsmaż mięso partiami.

Zalej całość bulionem, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą, wlej także wino i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość duś na małym ogniu przez 2-3 godziny mieszając co jakiś czas.

Gotowy sos podawaj z dodatkiem makaronu.

Jak oceniasz przepis na sos do spaghetti bolognese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat sosu do spaghetti bolognese

Sos do spaghetti bolognese to tradycyjny Włoski pomidorowy sos do makaronu. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze z jego pomocą możesz przygotować zapiekanki makaronowe, faszerować nim warzywa, dodanie większej ilości bulionu pozwoli uzyskać pyszną zupę. Przepis na sos do spaghetti bolognese jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, boczek wędzony, marchew, cebula, seler naciowy, wino czerwone wytrawne, liść laurowy, ziele angielskie, pomidory w puszcze, bulion drobiowy, papryka ostra, sól, pieprz.

Jak zrobić sos do spaghetti bolognese? Na początek obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, obierz marchew i zetrzyj na tarce, seler naciowy posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię marchew i seler i podduś około 6 minut, warzywa zbierz na jednym brzegu patelni i obsmaż mięso partiami. Zalej całość bulionem, dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą, wlej także wino i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość duś na małym ogniu przez 2-3 godziny mieszając co jakiś czas.

Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując prosty przepis na sos do makaronu świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pyszny sos doskonale podkreśli smak innych dań. Smaczny sos i aromatyczne przyprawy sprawią, że poczujesz się jak na wycieczce we Włoszech.

Alergeny w sosie do spaghetti bolognese

Lista alergenów dla sosu do spaghetti bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • Bulion drobiowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze sosu do spaghetti bolognese

na 100g gotowej potrawy

Sos do spaghetti bolognese to dobre źródło białka zwierzęcego. Sos zawiera także niezbędne składniki mineralne oraz witaminy. Jest nisko kaloryczny dlatego możesz go spożywać jeśli jesteś na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
114.92
298.80
Białko (g)
6.84
17.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
4.92
12.78
Węglowodany przyswajalne (g)
3.85
10.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
6.95
18.08
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
8.38
Tłuszcze nienasycone (g)
3.73
9.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
7.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.81
Cholesterol (mg)
22.88
59.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
87.53
227.58
Witamina B6 (mg)
0.19
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.04
Witamina C (mg)
4.25
11.05
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
1.35
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.35
3.52
Tiamina (mg)
0.16
0.43
Ryboflawina (mg)
0.09
0.24
Niacyna (mg)
2.17
5.65
Foliany (µg (mcg))
10.25
26.66
Beta karoten (µg (mcg))
864.33
2247.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
226.16
588.01
Potas (mg)
247.82
644.34
Wapń (mg)
22.51
58.53
Fosfor (mg)
79.92
207.80
Magnez (mg)
15.37
39.97
Żelazo (mg)
0.88
2.28
Cynk (mg)
1.08
2.80
Miedź (mg)
0.09
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do spaghetti bolognese 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do spaghetti bolognese

Koszt składników
83.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Wino czerwone wytrawne
150 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koszt składników
83.10