Przepis na sos do spaghetti bolognese krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, obierz marchew i zetrzyj na tarce, seler naciowy posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię marchew i seler, podduś około 6 minut, warzywa zbierz na jednym brzegu patelni i podsmaż posiekany w kostkę boczek, dodaj i obsmaż mięso partiami.

Zalej całość bulionem, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą, wlej także wino i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość duś na małym ogniu przez 2-3 godziny mieszając co jakiś czas.

Gotowy sos podawaj z dodatkiem makaronu.

Sos do spaghetti bolognese podany w szklanym pojemniku, obok którego leży nieugotowany makaron do spaghetti.
Sos do spaghetti bolognese
Koszt przygotowania dania
40.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Sos do spaghetti bolognese - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie do spaghetti bolognese

Sos do spaghetti bolognese to tradycyjny Włoski pomidorowy sos do makaronu. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze z jego pomocą możesz przygotować zapiekanki makaronowe, faszerować nim warzywa, dodanie większej ilości bulionu pozwoli uzyskać pyszną zupę. Przepis na sos do spaghetti bolognese jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, boczek wędzony, marchew, cebula, seler naciowy, wino czerwone wytrawne, liść laurowy, ziele angielskie, pomidory w puszcze, bulion drobiowy, papryka ostra, sól, pieprz.

Jak zrobić sos do spaghetti bolognese? Na początek obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, obierz marchew i zetrzyj na tarce, seler naciowy posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię marchew i seler i podduś około 6 minut, warzywa zbierz na jednym brzegu patelni i obsmaż mięso partiami. Zalej całość bulionem, dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą, wlej także wino i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość duś na małym ogniu przez 2-3 godziny mieszając co jakiś czas.

Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując prosty przepis na sos do makaronu świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pyszny sos doskonale podkreśli smak innych dań. Smaczny sos i aromatyczne przyprawy sprawią, że poczujesz się jak na wycieczce we Włoszech.

Wartości odżywcze sosu do spaghetti bolognese

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
114.92 kcal
298.80 kcal
Białko
6.84 g
17.79 g

Węglowodany w sosie do spaghetti bolognese

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
4.92 g
12.78 g
Węglowodany przyswajalne
3.85 g
10.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
2.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
6.95 g
18.08 g
Tłuszcze nasycone
3.22 g
8.38 g
Tłuszcze nienasycone
3.73 g
9.70 g
Tłuszcze jednonasycone
3.04 g
7.89 g
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
1.81 g
Cholesterol
22.88 mg
59.49 mg

Witaminy w przepisie na sos do spaghetti bolognese

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
87.53 µg (mcg)
227.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.49 mg
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Witamina C
4.25 mg
11.05 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
1.35 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
1.35 µg (mcg)
3.52 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.24 mg
Niacyna
2.17 mg
5.65 mg
Foliany
10.25 µg (mcg)
26.66 µg (mcg)
Beta karoten
864.33 µg (mcg)
2247.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos do spaghetti bolognese

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
226.16 mg
588.01 mg
Potas
247.82 mg
644.34 mg
Wapń
22.51 mg
58.53 mg
Fosfor
79.92 mg
207.80 mg
Magnez
15.37 mg
39.97 mg
Żelazo
0.88 mg
2.28 mg
Cynk
1.08 mg
2.80 mg
Miedź
0.09 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do spaghetti bolognese 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do spaghetti bolognese

Lista alergenów dla sosu do spaghetti bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • Bulion drobiowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Cena przygotowania sosu do spaghetti bolognese

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Wino czerwone wytrawne
150 g
20.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koszt składników
83.10
Jak oceniasz przepis na sos do spaghetti bolognese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób