Przepis na sos do spaghetti bolognese krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 300 g
- Mięso mielone wołowe 300 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Marchewka 250 g 2 średnie sztuki
- Seler naciowy 100 g
- Bulion drobiowy 300 g
- Wino czerwone wytrawne 150 g
- Boczek wędzony bez kości 150 g
- Pomidory w puszce 800 g
Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, obierz marchew i zetrzyj na tarce, seler naciowy posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię marchew i seler, podduś około 6 minut, warzywa zbierz na jednym brzegu patelni i podsmaż posiekany w kostkę boczek, dodaj i obsmaż mięso partiami.
Zalej całość bulionem, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą, wlej także wino i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość duś na małym ogniu przez 2-3 godziny mieszając co jakiś czas.
Gotowy sos podawaj z dodatkiem makaronu.
Często zadawane pytania
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Pulpa pomidorowa
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti

(liczba kalorii)
Sos do spaghetti bolognese - cechy przepisu
Więcej o sosie do spaghetti bolognese
Sos do spaghetti bolognese to tradycyjny Włoski pomidorowy sos do makaronu. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze z jego pomocą możesz przygotować zapiekanki makaronowe, faszerować nim warzywa, dodanie większej ilości bulionu pozwoli uzyskać pyszną zupę. Przepis na sos do spaghetti bolognese jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, boczek wędzony, marchew, cebula, seler naciowy, wino czerwone wytrawne, liść laurowy, ziele angielskie, pomidory w puszcze, bulion drobiowy, papryka ostra, sól, pieprz.
Jak zrobić sos do spaghetti bolognese? Na początek obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, obierz marchew i zetrzyj na tarce, seler naciowy posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię marchew i seler i podduś około 6 minut, warzywa zbierz na jednym brzegu patelni i obsmaż mięso partiami. Zalej całość bulionem, dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą, wlej także wino i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość duś na małym ogniu przez 2-3 godziny mieszając co jakiś czas.
Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując prosty przepis na sos do makaronu świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pyszny sos doskonale podkreśli smak innych dań. Smaczny sos i aromatyczne przyprawy sprawią, że poczujesz się jak na wycieczce we Włoszech.
Wartości odżywcze sosu do spaghetti bolognese
Energia i białka
(260g)
Węglowodany w sosie do spaghetti bolognese
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy w przepisie na sos do spaghetti bolognese
(260g)
Składniki mineralne w przepisie na sos do spaghetti bolognese
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie do spaghetti bolognese
Lista alergenów dla sosu do spaghetti bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- Bulion drobiowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne