Przepis na sos do pizzy z przecieru pomidorowego krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
miseczka

Przecier pomidorowy umieść w misce.

Dodaj do niego miód i oliwę z oliwek, wymieszaj.

Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią i oregano, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i wymieszaj.

Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni.

Sos do pizzy z przecieru pomidorowego podany w drewnianej miseczce. Dookoła niej leżą dojrzałe pomidory oraz główki czosnku.
Sos do pizzy z przecieru pomidorowego
Koszt przygotowania dania
6.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
793 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
57

Sos do pizzy z przecieru pomidorowego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie do pizzy z przecieru pomidorowego

Sos do pizzy z przecieru pomidorowego to szybki pomysł na pyszny sos do domowej pizzy. Sos pomidorowy możesz wykorzystać także do zapiekanek lub grzanek z serem. Domowy sos możesz wzbogacić dodatkiem ketchupu. Przepis na sos do pizzy z przecieru pomidorowego jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: przecier pomidorowy, miód, sól, pieprz czarny, bazylia, oregano, czosnek, oliwa z oliwek.

Jak zrobić sos do pizzy z przecieru pomidorowego? Przecier pomidorowy umieść w misce. Dodaj do niego miód i oliwę z oliwek, wymieszaj. Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią i oregano, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i wymieszaj. Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni. Dodanie oliwy do sosu zapobiega wsiąkaniu sosu w ciasto.

Pomidory są bardzo dobry źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Pomidory są bardzo szeroko wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać wiele pysznych wytrawnych i słodkich dań. Pomidory są bardzo dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest likopen, zawdzięczają mu one kolor oraz silne właściwości antyoksydacyjne. Pomidory mają niski indeks glikemiczny i zawierają małą ilość kalorii ogółem. Mogą być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej oraz przez diabetyków. Oliwa z oliwek wytwarzana jest poprzez tłuczenie oliwek. Oliwa z pierwszego tłoczenia to nierafinowany olej, który najlepiej nadaje się do spożywania na zimno. Jeśli chcesz więc smażyć lub piec z dodatkiem oliwy wybierz oliwę z drugiego tłoczenia. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na nasz układ krwionośny. Zapobiegają one też podnoszeniu się poziomu cholesterolu.

Podsumowując najlepszy sos do pizzy z przecieru pomidorowego przygotujesz w niecałe 5 minut. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie, długo gotowanego sosu wykorzystaj przepis na sos z przecieru pomidorowego. Sos jest dobry do użycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze sosu do pizzy z przecieru pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
264.62 kcal
793.88 kcal
Białko
1.08 g
3.23 g

Węglowodany w sosie do pizzy z przecieru pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
18.50 g
55.50 g
Węglowodany przyswajalne
17.28 g
51.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.22 g
3.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
22.01 g
66.02 g
Tłuszcze nasycone
3.67 g
11.00 g
Tłuszcze nienasycone
18.34 g
55.02 g
Tłuszcze jednonasycone
15.99 g
47.96 g
Tłuszcze wielonasycone
2.35 g
7.06 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos do pizzy z przecieru pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
16.25 µg (mcg)
48.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
6.70 mg
20.11 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
4.38 mg
13.14 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.17 mg
Niacyna
0.94 mg
2.81 mg
Foliany
7.19 µg (mcg)
21.56 µg (mcg)
Beta karoten
191.25 µg (mcg)
573.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos do pizzy z przecieru pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
18.56 mg
55.69 mg
Potas
282.72 mg
848.16 mg
Wapń
12.41 mg
37.22 mg
Fosfor
25.62 mg
76.88 mg
Żelazo
1.30 mg
3.90 mg
Cynk
0.26 mg
0.78 mg
Miedź
0.19 mg
0.56 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do pizzy z przecieru pomidorowego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do pizzy z przecieru pomidorowego

Lista alergenów dla sosu do pizzy z przecieru pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do pizzy z przecieru pomidorowego

Cena przygotowania sosu do pizzy z przecieru pomidorowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
niepełna szklanka
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Miód
50 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Oliwa z oliwek
70 ml
7 łyżek stołowych
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na sos do pizzy z przecieru pomidorowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób