Sok imbirowy
- Imbir korzeń (500 g)
- Cukier (150 g)
- Cytryna - 3 duże sztuki (300 g)
- Miód (100 g)
Przepis na sok imbirowy krok po kroku
Imbir pokrój w drobną kostkę.
Umieść imbir w garnku i dodaj cukier.
Wyciśnij sok z cytryny i wlej do garnka.
Wlej 1 l wody i zagotuj.
Odstaw do wystudzenia.
Przecedź przez sito i dodaj miód.
Wymieszaj i wlej do słoików.
Zakręć dokładnie i wstaw do garnka.
Gotuj przez 10 minut.
Słoiki wyjmij z garnka i postaw do wystudzenia do góry dnem.
Przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu.
Więcej informacji na temat soku imbirowego
Sok imbirowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do herbaty. Najlepszy domowy sok jest idealny na przeziębienie lub na wzmocnienie odporności. Sok można przelać do słoików lub przechowywać w ozdobnych butelkach. Przepis na sok imbirowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia soku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: imbir, cukier, cytryna, miód.
Jak zrobić sok imbirowy? Imbir pokrój w drobną kostkę. Umieść imbir w garnku i dodaj cukier. Wyciśnij sok z cytryny i wlej do garnka. Wlej wodę i zagotuj. Odstaw do wystudzenia. Przecedź przez sito i dodaj miód. Wymieszaj i wlej do słoików. Zakręć dokładnie i wstaw do garnka. Gotuj przez 10 minut. Słoiki wyjmij z garnka i postaw do wystudzenia do góry dnem. Przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu.
Bulwy imbiru są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.
Podsumowując właściwości soku imbirowego są znane bardzo dobrze w kręgach medycyny naturalnej. Sprawdzony przepis jest idealnym remedium na przeziębienie. Sok na zimę można przechowywać przez kilka miesięcy. Sok jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Sok przygotować można tylko z bulwy świeżego imbiru. Imbir jest bardzo szeroko dostępny w sklepach wielkopowierzchniowych.
Alergeny w soku imbirowym
Lista alergenów dla soku imbirowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok imbirowy
Wartości odżywcze soku imbirowego
Sok imbirowy to bardzo dobre źródło minerałów i witamin. Sok jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się jako napój bezalkoholowy dla całej rodziny. Można go przygotować także w wersji bez dodatku cukru.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.