Przepis na słony karmel krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól morska
To będzie niezbędne
rózga, patelnia głęboka

Na patelnię wysyp cukier i rozprowadź go równomiernie po dnie.

Włącz gaz pod patelnią i podgrzewaj na średnim ogniu. Pozwól cukrowi spokojnie się skarmelizować.

Gdy cały cukier się rozpuści dodaj śmietankę w temperaturze pokojowej.

Intensywnie mieszaj, doprowadź łagodnie do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.

Do karmelu dodaj masło, szczyptę soli i ewentualnie wodę jeśli sos jest za gęsty (maksymalnie 9 łyżek).

Słony karmel podany w słoiczkach na drewnianym blacie, obok drewniana łyżeczka i błękitna ściereczka
Słony karmel
Koszt przygotowania dania
3.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
214 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
68

Słony karmel - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o słonym karmelu

Historia słonego karmelu sięga 1977 roku, został stworzony przez Henri’ego Le Roux’a, który był najbardziej utalentowanym, francuskim cukiernikiem. Szukając czegoś wyjątkowego co wyróżni jego wyroby cukiernicze dodał on sól do karmelu. Słodko-słony sos stał się hitem na całym świecie a jego popularność wciąż nie maleje.

Słony karmel można wykorzystać na wiele sposobów. Wykorzystasz go jako polewę do ciasta, deserów, pączków czy babeczek. Z jego użyciem wykonasz krem do tortu, ciasta, deseru, nadzienie do pączków, lody czy likier. Polewa słony karmel świetnie pasuje do sernika, lodów i czekoladowych deserów. Słony karmel możesz wykonać w wersji klasycznej z cukru, masła, śmietany 30% i soli lub wybrać wersję fit bez śmietany i masła wykonaną z daktyli, oleju kokosowego, ksylitol lub innego słodzika i soli. Przepis na słony karmel jest łatwy i szybki w wykonaniu. W trakcie jego przygotowania należy jednak uważać aby nie spalić karmelu, trzeba wyczuć odpowiedni moment zakończenia procesu karmelizacji cukru. Zbyt jasny karmel jest również niepożądany, ponieważ będzie zawierał on mało smaku. Jak zrobić słony karmel dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany. Do jego przygotowania będziesz potrzebować patelni lub garnka z grubym dnem, które równomiernie rozprowadza ciepło. Jest to ważne z tego powodu, aby cukier na dnie skarmelizował się równomiernie i aby uniknąć przypalenia się części karmelu. Słony karmel możesz przechowywać zamknięty w słoiczku w lodówce dość długo. Jednak jego smak jest wyjątkowy i uzależniający dlatego na pewnie nie zdąży się on zepsuć.

Domowy solony karmel jest wyjątkową bazą do stworzenia wyjątkowych i bardzo smacznych deserów, ciast, lodów, likieru i wielu więcej dodatków.

Wartości odżywcze słonego karmelu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(54g)
Energia (kalorie)
396.90 kcal
214.32 kcal
Białko
1.28 g
0.69 g

Węglowodany w słonym karmelu

Na 100g
Na porcję
(54g)
Węglowodany
32.35 g
17.47 g
Węglowodany przyswajalne
32.35 g
17.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(54g)
Tłuszcz
30.04 g
16.22 g
Tłuszcze nasycone
25.30 g
13.66 g
Tłuszcze nienasycone
4.74 g
2.56 g

Składniki mineralne w przepisie na słony karmel

Na 100g
Na porcję
(54g)
Sód
2.30 mg
1.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny słonego karmelu 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w słonym karmelu

Lista alergenów dla słonego karmelu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania słonego karmelu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
72 g
6 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 72 g
Masło
42 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 42 g
Śmietanka kremowa 30%
120 g
12 łyżek / 0,8 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Koszt składników
10.50
Jak oceniasz przepis na słony karmel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób