Tort śmietanowy

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek tortu śmietanowego na talerzu
Tort śmietanowy
Tort śmietanowy to klasyk wśród imprezowych wypieków. Jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę uniwersalny. W tej wersji jest mocno śmietankowy i słodki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
312 kcal
Kcal w porcji
107 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (275 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Cukier puder (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy, śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na tort śmietanowy krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

Jajka ubij w małej misce, dodaj cukier i wanilię.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 min.

W dużej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem.

Gotowe ciasto podziel na dwie części i przełóż je kremem śmietanowym.

Jak oceniasz przepis na tort śmietanowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat tortu śmietanowego

Tort śmietanowy to klasyk wśród imprezowych wypieków. Jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę uniwersalny. W tej wersji jest mocno śmietankowy i słodki. Wspaniale zdobi stoły, gdyż jest niezwykle elegancki. Torty to jedne z tych wypieków, które przerażają nawet wprawionych kucharzy. Kojarzą się z niezwykle skomplikowanymi procedurami dotyczącymi zdobienia, czy pieczenia. Dlatego tak wiele osób rezygnuje z własnoręcznie robionych tortów na ważne okazje. Tort śmietanowy jest jednak wyjątkowy, gdyż jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. W dodatku robi się go z kilku składników, które można znaleźć w każdym domu.

Przepis na tort śmietanowy wspaniale sprawdzi się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. To najprostsza wersja tortu, jaka tylko istnieje. Bazuje na prostym biszkopcie i śmietanowym kremie. To wypiek smaczny, ale również szybki. Nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni, by go przygotować. Ma wspaniały słodki smak. Do przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu kuchennego. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, by pieczenie było szybsze. Wiele osób obawia się sięgać po ciasta na bazie biszkoptu, ze względu na długi czas wypieku i duże prawdopodobieństwo niewyrośnięcia ciasta. Z tym przepisem nie trzeba się o to martwić. Biszkopt piecze się niezbyt długo, jednak warto pamiętać o tym, że ten czas powinien być indywidualnie dostosowany do posiadanego piekarnika

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort śmietanowy, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Można je stworzyć w kilka chwil z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. Przyda się do niego mąka, najlepiej pszenna, która jest niezwykle delikatna i świetnie otula ten placek. Dobrze jest wybrać tą o najniższym typie, która świetnie połączy się w każdym wypieku. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji lekkostrawna. Mąkę pszenną można też zamienić na owsianą, która jest podobnie lekko słodkawa w smaku, a przy tym delikatna. Oprócz nich istotne są również jajka. Najlepiej, by były ekologiczne i z wolnego wybiegu. Dzięki temu ma się pewność najwyższej jakości, której do zrobienia ciasta idealna potrzeba.

Sprawdzi się świetnie na urodziny, gdyż jest pyszny, łatwy i szybki. To dobry wybór również dla dzieci. Ciasto z masą śmietanową jest tak uniwersalne, że można je podawać na każdą okazję. Ten sprawdzony przepis sprawi, że torty nie będą dla ciebie czymś trudnym.

Alergeny w torcie śmietanowym

Lista alergenów dla tortu śmietanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tortu śmietanowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(107g)
Energia (kcal)
291.79
312.21
Białko (g)
7.21
7.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(107g)
Węglowodany (g)
30.22
32.33
Węglowodany przyswajalne (g)
30.21
32.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(107g)
Tłuszcz (g)
16.37
17.52
Tłuszcze nasycone (g)
14.79
15.82
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu śmietanowego 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu śmietanowego

Koszt składników
28.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
275 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 275 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
28.10