Przepis na tort śmietanowy krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Cukier 150 g
- Mąka pszenna typ 500 275 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Śmietanka kremowa 36% 500 ml
- Cukier puder 40 g
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Jajka ubij w małej misce, dodaj cukier i wanilię.
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 min.
W dużej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem.
Gotowe ciasto podziel na dwie części i przełóż je kremem śmietanowym.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort oreo
-
Tort kinder
-
Tort minecraftowy
-
Tort kinder bueno
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Tort makowy
-
Tort truskawkowy
-
Tort z mascarpone
-
Tort tiramisu
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dla dzieci
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Proste torty

(liczba kalorii)
Tort śmietanowy - cechy przepisu
Więcej o torcie śmietanowym
Tort śmietanowy to klasyk wśród imprezowych wypieków. Jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę uniwersalny. W tej wersji jest mocno śmietankowy i słodki. Wspaniale zdobi stoły, gdyż jest niezwykle elegancki. Torty to jedne z tych wypieków, które przerażają nawet wprawionych kucharzy. Kojarzą się z niezwykle skomplikowanymi procedurami dotyczącymi zdobienia, czy pieczenia. Dlatego tak wiele osób rezygnuje z własnoręcznie robionych tortów na ważne okazje. Tort śmietanowy jest jednak wyjątkowy, gdyż jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. W dodatku robi się go z kilku składników, które można znaleźć w każdym domu.
Przepis na tort śmietanowy wspaniale sprawdzi się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. To najprostsza wersja tortu, jaka tylko istnieje. Bazuje na prostym biszkopcie i śmietanowym kremie. To wypiek smaczny, ale również szybki. Nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni, by go przygotować. Ma wspaniały słodki smak. Do przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu kuchennego. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, by pieczenie było szybsze. Wiele osób obawia się sięgać po ciasta na bazie biszkoptu, ze względu na długi czas wypieku i duże prawdopodobieństwo niewyrośnięcia ciasta. Z tym przepisem nie trzeba się o to martwić. Biszkopt piecze się niezbyt długo, jednak warto pamiętać o tym, że ten czas powinien być indywidualnie dostosowany do posiadanego piekarnika
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort śmietanowy, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Można je stworzyć w kilka chwil z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. Przyda się do niego mąka, najlepiej pszenna, która jest niezwykle delikatna i świetnie otula ten placek. Dobrze jest wybrać tą o najniższym typie, która świetnie połączy się w każdym wypieku. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji lekkostrawna. Mąkę pszenną można też zamienić na owsianą, która jest podobnie lekko słodkawa w smaku, a przy tym delikatna. Oprócz nich istotne są również jajka. Najlepiej, by były ekologiczne i z wolnego wybiegu. Dzięki temu ma się pewność najwyższej jakości, której do zrobienia ciasta idealna potrzeba.
Sprawdzi się świetnie na urodziny, gdyż jest pyszny, łatwy i szybki. To dobry wybór również dla dzieci. Ciasto z masą śmietanową jest tak uniwersalne, że można je podawać na każdą okazję. Ten sprawdzony przepis sprawi, że torty nie będą dla ciebie czymś trudnym.
Wartości odżywcze tortu śmietanowego
Energia i białka
Węglowodany w torcie śmietanowym
(107g)
Tłuszcze
(107g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie śmietanowym
Lista alergenów dla tortu śmietanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%