Shoyu ramen
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Udko kurczaka bez skóry (300 g)
- Grzyby shitake suszone (8 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Marchewka (90 g)
- Jajko (2 szt.)
- Makaron ryżowy (70 g)
- Papryka czerwona (170 g)
- Sos sojowy (30 ml)
Przepis na shoyu ramen krok po kroku
Bulion zagotuj, dodaj do niego mięso oraz grzyby. Następnie dodaj marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj sos sojowy.
Po około 20 min wyjmij z bulionu mięso, grzyby oraz marchew i pokrój całość na mniejsze kawałki. Bulion w razie konieczności dopraw solą, chili oraz pieprzem. Wrzuć mięso, grzyby oraz marchew do bulionu.
Do bulionu dodaj trawę cytrynową, starty korzeń imbiru oraz czosnek.
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dymkę grubo posiekaj. Jajko ugotuj na twardo.
Ramen podawaj z makaronem, połówką ugotowanego jajka, cebulką dymką.
Możesz dodać także prażonych orzeszków ziemnych czy wodorosty nori.
Więcej informacji na temat shoyu ramenu
Shoyu ramen to odmiana ramenu gotowana głównie na rosole drobiowym. Bulion z dodatkiem aromatycznego kurczaka na pewno skradnie serca miłośników kuchni azjatyckiej.
Przepis na shoyu ramen to wspaniały pomysł na tradycyjny bulion z dużą ilością makaronu, który nasyci Cię na długie godziny. Ten domowy ramen jest dość czasochłonny. Ramen wychodzi tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Powstaje z niego najlepszy domowy ramen. Jednak niezwykle ważne jest, by zadbać o odpowiednie składniki, tak by zupa zachwycała smakiem. Mięso kaczki musi być koniecznie świeże, bez tego zupa nie zachwyci. Ramen można zrobić z pieczonej kaczki. Dzięki temu będzie delikatny i bardziej lekkostrawny. Ta zupa to doskonały pomysł na ciekawy obiad lub kolację. Ta receptura pozwala odwzorować tę smaczną zupę w swoim własnym domu, dzięki czemu całość jest po prostu fantastyczna i nieco zdrowsza, gdyż zawiera mniej soli. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić shoyu ramen, by był łatwy, szybki i najlepszy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym większym sklepie. Możesz zupę wzbogacić o dodatek glonów, jednak nie jest to konieczne. Głównie robi się go z kurczakiem i warzywami. To podstawowe składniki, które sprawiają, że całość jest odżywcza i zdrowa. Ramen można przygotować na mięsie wieprzowym, wołowym, ale także na drobiu. Najsmaczniejszy jest właśnie na kaczce. Choć wychodzi nieco tłusty, to właśnie dzięki temu tak bardzo zachwyca smakiem. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie.
Alergeny w shoyu ramenie
Lista alergenów dla shoyu ramenu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze shoyu ramenu
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(465g)
Węglowodany
(465g)
Tłuszcze
(465g)
Witaminy
(465g)
Składniki mineralne
(465g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.