Serowy garnek

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Serowy garnek w trakcie przygotowywania. Na desce do krojenia podane są niektóre składniki do przygotowania potrawy.
Serowy garnek
Serowy garnek to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Garnek z dodatkiem warzyw i mięsa mielonego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kremowe danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
637 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula 1 średnia sztuka (120 g)
  • Makaron świderki (400 g)
  • Serek topiony śmietankowy (200 g)
  • Ser gouda (50 g)
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka pszenna (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Bulion drobiowy 2 szklanki (500 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na serowy garnek krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Bułkę pszenną porwij w dłoniach i zalej wodą.

W misce umieść mięso mielone i dodaj odciśnięta z nadmiaru wody bułkę.

Dodaj do mięsa jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule.

Uformuj małe klopsiki i umieść na patelni.

Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wsyp makaron do wrzątku i gotuj przez 7 minut.

Odcedź makaron i dodaj na patelnie.

Zetrzyj ser na tarce.

Dodaj serek topiony i starty ser do reszty składników. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koprem.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na serowy garnek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat serowego garnka

Serowy garnek to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowy makaron z klopsikami podawać można na wiele różnych okazji. Przepis na serowy garnek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, makaron świderki, serek topiony, ser gouda, mięso mielone z indyka, jajko, bułka pszenna, koper, czosnek, sól, pieprz, bulion drobiowy, olej rzepakowy.

Jak zrobić serowy garnek? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Bułkę pszenną porwij w dłoniach i zalej wodą. W misce umieść mięso mielone i dodaj odciśnięta z nadmiaru wody bułkę. Dodaj do mięsa jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule. Uformuj małe klopsiki i umieść na patelni. Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wsyp makaron do wrzątku i gotuj przez 7 minut. Odcedź makaron i dodaj na patelnie. Zetrzyj ser na tarce. Dodaj serek topiony i starty ser do reszty składników. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koprem. Podawaj w głębokim talerzu.

Ser żółty to produkt przygotowywany z mleka krowiego jest on doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz wapnia. Wapń wpływa na odpowiednią mineralizację naszych kości, zapobiega osteoporozie i krzywicy u dzieci. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie.

Podsumowując serowy sos podany z makaronem to doskonały pomysł na szybki obiad po pracy. Potrawę można podać także na obiad dla dzieci podczas imprezy urodzinowej. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie udanej potrawy. Serowy garnek można przygotować także z pieczarkami lub cukinią.

Alergeny w serowym garnku

Lista alergenów dla serowego garnka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze serowego garnka

na 100g gotowej potrawy

Serowy garnek to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Garnek jest kaloryczny i zawiera duża ilość kwasów nasyconych. W dużych ilościach nie powinny go osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
199.11
637.16
Białko (g)
11.13
35.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
19.09
61.10
Węglowodany przyswajalne (g)
18.11
57.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
8.62
27.58
Tłuszcze nasycone (g)
4.00
12.79
Tłuszcze nienasycone (g)
4.62
14.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.19
10.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
4.58
Cholesterol (mg)
53.07
169.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
53.66
171.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.34
4.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.70
Witamina E (mg)
0.22
0.71
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.43
158.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.54
8.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.49
49.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.55
8.16
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
282.78
904.90
Potas (mg)
156.69
501.41
Wapń (mg)
52.58
168.26
Fosfor (mg)
135.17
432.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.58
72.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
3.48
Cynk (mg)
1.24
3.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny serowego garnka 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania serowego garnka

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Makaron świderki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Serek topiony śmietankowy
200 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
5.85
Za 200 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
58.50