Serowy garnek
- Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
- Makaron świderki (400 g)
- Serek topiony śmietankowy (200 g)
- Ser gouda (50 g)
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka pszenna (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na serowy garnek krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Bułkę pszenną porwij w dłoniach i zalej wodą.
W misce umieść mięso mielone i dodaj odciśnięta z nadmiaru wody bułkę.
Dodaj do mięsa jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule.
Uformuj małe klopsiki i umieść na patelni.
Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wsyp makaron do wrzątku i gotuj przez 7 minut.
Odcedź makaron i dodaj na patelnie.
Zetrzyj ser na tarce.
Dodaj serek topiony i starty ser do reszty składników. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koprem.
Podawaj w głębokim talerzu.
Więcej informacji na temat serowego garnka
Serowy garnek to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowy makaron z klopsikami podawać można na wiele różnych okazji. Przepis na serowy garnek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, makaron świderki, serek topiony, ser gouda, mięso mielone z indyka, jajko, bułka pszenna, koper, czosnek, sól, pieprz, bulion drobiowy, olej rzepakowy.
Jak zrobić serowy garnek? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Bułkę pszenną porwij w dłoniach i zalej wodą. W misce umieść mięso mielone i dodaj odciśnięta z nadmiaru wody bułkę. Dodaj do mięsa jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule. Uformuj małe klopsiki i umieść na patelni. Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wsyp makaron do wrzątku i gotuj przez 7 minut. Odcedź makaron i dodaj na patelnie. Zetrzyj ser na tarce. Dodaj serek topiony i starty ser do reszty składników. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koprem. Podawaj w głębokim talerzu.
Ser żółty to produkt przygotowywany z mleka krowiego jest on doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz wapnia. Wapń wpływa na odpowiednią mineralizację naszych kości, zapobiega osteoporozie i krzywicy u dzieci. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie.
Podsumowując serowy sos podany z makaronem to doskonały pomysł na szybki obiad po pracy. Potrawę można podać także na obiad dla dzieci podczas imprezy urodzinowej. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie udanej potrawy. Serowy garnek można przygotować także z pieczarkami lub cukinią.
Alergeny w serowym garnku
Lista alergenów dla serowego garnka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze serowego garnka
Serowy garnek to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Garnek jest kaloryczny i zawiera duża ilość kwasów nasyconych. W dużych ilościach nie powinny go osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.