Sernik z wiśniami
- Wiśnie - 4 garście (280 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie, budyń waniliowy bez cukru (35 g)
- Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
- Serek śmietankowy - 4 kostki dobrze zmielonego sera (800 g)
- Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Herbatniki (100 g)
Przepis na sernik z wiśniami krok po kroku
Wiśnie odsącz z soku i pozbądź się z nich pestek, jeśli jeszcze nie są wydrylowane.
Herbatniki rozkrusz w malakserze. Dodaj do nich 1/4 kostki miękkiego masła (50 g) i wymieszaj, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek.
Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wysyp tam herbatniki z masłem. Spód dobrze uklep. Blaszkę umieść w lodówce na czas przygotowywania masy.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
1/2 kostki masła (100 g) roztop w garnku i zostaw do przestudzenia.
Żółtka umieść w dużej misce. Dodaj do nich cukier i cukier wanilinowy. Utrzyj całość na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo dodawaj serek, a potem budyń. Powoli wlej roztopione i ostudzone masło. Miksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
Blaszkę wyciągnij z lodówki i wlej do niej masę sernikową. Na górze umieść wiśnie.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (funkcja grzania góra-dół). Sernik piecz przez ok. 65 min.
Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 30 min uchyl drzwiczki. Sernik zostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Ostudzony sernik wyciągnij z blaszki i schowaj do lodówki. Ciasto podawaj schłodzone.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z wiśniami
Sernik z wiśniami można podać na deser dla swoich bliskich i znajomych. Uwielbiają go nie tylko dzieci. Ten pyszny sernik szybko znika z talerzy. Bardzo możliwe, że w twoim domu często pojawiał się tzw. sernik babuni z wiśniami. Teraz sam możesz przygotować to pyszne ciasto.
Przepis na sernik z wiśniami jest prosty, więc na to ciasto może się pokusić nawet osoba, które dopiero zaczyna swoją przygodę z kuchnią. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby składniki na masę serową miały temperaturę pokojową. Dotyczy to zarówno jajek, jak i serka śmietankowego oraz masła. Konsystencja masy serowej zależy od sera. Może to być ser z wiaderka, ale odpowiednie będą też inne serki. Ważne jest to, aby ser był bardzo dobrze zmielony (przynajmniej dwukrotnie, najlepiej trzykrotnie).
Wiśnie możesz przygotować w różny sposób. Ten sernik można zrobić z wiśniami mrożonymi, ale wcześniej należy je odmrozić i dobrze odsączyć. Takie wiśnie mogą być po prostu wrzucone na surową masę serową, ale jeśli masz nieco czasu, wiśnie możesz przygotować w domowym syropie. Taką konfiturę należy nałożyć na już upieczony sernik.
Sernik z wiśnią może być pieczony na kruchym spodzie, ale odpowiednie będą także herbatniki (maślane, z czekoladą, owsiane lub inne). Herbatniki możesz pokruszyć też ręcznie (np. za pomocą tłuczka). Sernik można przygotować z kruszonką, jednak same wiśnie również wystarczą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spód sernika po prostu wyłożyć biszkoptami. Ten sernik możesz też przygotować bez żadnego spodu.
Wiśnie możesz dodać do sernika królewskiego. Ten sernik charakteryzuje się ciemnym kruchym ciastem. To ciasto umieszcza się zarówno na spodzie sernika, jak i na wierzchu. Nie musisz przygotowywać osobnej kruszonki. Dobrze schłodzone ciasto da się zetrzeć na tarce. W serniku królewskim masa serowa jest jasna, ale możesz też zdecydować się na czekoladowy sernik. Wtedy do masy należy dodać 1 łyżkę kakao i 1 tabliczkę czekolady. Opcji jest wiele, więc równie dobrze za każdym razem sernik z wiśniami możesz przygotować w inny sposób.
Alergeny w serniku z wiśniami
Lista alergenów dla sernika z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Masło
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika z wiśniami
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.