Sernik z bezą

Opublikowano: 31.08.2022 r., 21:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z bezą na talerzu
Sernik z bezą
Sernik z bezą to doskonała propozycja na smaczne ciasto, które można podać podczas imprez rodzinnych. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 120 min
346 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (3 g)
  • Cukier puder (170 g)
  • Masło (75 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, metalowe sito, tortownica 21 cm

Przepis na sernik z bezą krok po kroku

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek.

Do miski przesiej mąkę, 50 g cukru pudru oraz proszek do pieczenia.

Następnie do miski dodaj masło i rozetrzyj składniki do uzyskania kruszonki.

Do kruszonki dodaj dwa żółtka i wyrób kruche ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika.

Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj je widelcem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Dwa jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę.

Następnie do masy dodaj ser i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj również budyń, mleko oraz olej i zmiksuj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą.

Na podpieczone kruche ciasto wylej masę serową i równomiernie ją rozprowadź.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta ubij dwa białka ze szczyptą soli.

Do delikatnie ubitej piany dodaj partiami pozostały cukier puder i masę po każdym dodaniu cukru miksuj do połączenia się składników.

Po dodaniu całego cukru pudru miksuj masę na wysokich obrotach miksera.

Sernik wyciągnij z piekarnika, ułóż na niego ubite białka, wyrównaj wierzch ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 15 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z bezą

Sernik z bezą to doskonały pomysł na słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszny sernik z bezą świetnie sprawdzi się również podany podczas wielu uroczystości rodzinnych. Sprawdzony przepis na sernik z bezą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, twaróg sernikowy, budyń w proszku, mleko, olej rzepakowy oraz sól.

Jak zrobić sernik z bezą? Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek. Do miski przesiej mąkę, 50 g cukru pudru oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski dodaj masło i rozetrzyj składniki do uzyskania kruszonki. Do kruszonki dodaj dwa żółtka i wyrób kruche ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika. Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj je widelcem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Dwa jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę. Następnie do masy dodaj ser i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj również budyń, mleko oraz olej i zmiksuj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą. Na podpieczone kruche ciasto wylej masę serową i równomiernie ją rozprowadź. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta ubij dwa białka ze szczyptą soli. Do delikatnie ubitej piany dodaj partiami pozostały cukier puder i masę po każdym dodaniu cukru miksuj do połączenia się składników. Po dodaniu całego cukru pudru miksuj masę na wysokich obrotach miksera. Sernik wyciągnij z piekarnika, ułóż na niego ubite białka, wyrównaj wierzch ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Podsumowując tradycyjny domowy sernik pieczony w piekarniku świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Najlepszy sernik jest dobry do spożycia po wystudzeniu. Sernik warto wykonać na imprezy rodzinne, ponieważ pięknie się prezentuje.

Alergeny w serniku z bezą

Lista alergenów dla sernika z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z bezą

na 100g gotowej potrawy

Sernik z bezą to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
247.20
346.08
Białko (g)
7.68
10.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
31.29
43.81
Węglowodany przyswajalne (g)
31.27
43.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
10.41
14.57
Tłuszcze nasycone (g)
5.19
7.27
Tłuszcze nienasycone (g)
5.21
7.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.95
5.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.26
105.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
80.79
113.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
79.76
111.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.75
1.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.24
38.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.76
17.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
154.15
215.80
Potas (mg)
108.35
151.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.40
85.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
123.96
173.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.64
13.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
1.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.50
0.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z bezą 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z bezą

Koszt składników
44.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
3 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Cukier puder
170 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 170 g
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
44.20