Sernik z bezą
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (3 g)
- Cukier puder (170 g)
- Masło (75 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (100 g)
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na sernik z bezą krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek.
Do miski przesiej mąkę, 50 g cukru pudru oraz proszek do pieczenia.
Następnie do miski dodaj masło i rozetrzyj składniki do uzyskania kruszonki.
Do kruszonki dodaj dwa żółtka i wyrób kruche ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika.
Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj je widelcem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Dwa jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę.
Następnie do masy dodaj ser i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy dodaj również budyń, mleko oraz olej i zmiksuj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą.
Na podpieczone kruche ciasto wylej masę serową i równomiernie ją rozprowadź.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta ubij dwa białka ze szczyptą soli.
Do delikatnie ubitej piany dodaj partiami pozostały cukier puder i masę po każdym dodaniu cukru miksuj do połączenia się składników.
Po dodaniu całego cukru pudru miksuj masę na wysokich obrotach miksera.
Sernik wyciągnij z piekarnika, ułóż na niego ubite białka, wyrównaj wierzch ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 15 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z bezą
Sernik z bezą to doskonały pomysł na słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszny sernik z bezą świetnie sprawdzi się również podany podczas wielu uroczystości rodzinnych. Sprawdzony przepis na sernik z bezą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, twaróg sernikowy, budyń w proszku, mleko, olej rzepakowy oraz sól.
Jak zrobić sernik z bezą? Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek. Do miski przesiej mąkę, 50 g cukru pudru oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski dodaj masło i rozetrzyj składniki do uzyskania kruszonki. Do kruszonki dodaj dwa żółtka i wyrób kruche ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika. Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj je widelcem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Dwa jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę. Następnie do masy dodaj ser i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj również budyń, mleko oraz olej i zmiksuj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą. Na podpieczone kruche ciasto wylej masę serową i równomiernie ją rozprowadź. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta ubij dwa białka ze szczyptą soli. Do delikatnie ubitej piany dodaj partiami pozostały cukier puder i masę po każdym dodaniu cukru miksuj do połączenia się składników. Po dodaniu całego cukru pudru miksuj masę na wysokich obrotach miksera. Sernik wyciągnij z piekarnika, ułóż na niego ubite białka, wyrównaj wierzch ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Podsumowując tradycyjny domowy sernik pieczony w piekarniku świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Najlepszy sernik jest dobry do spożycia po wystudzeniu. Sernik warto wykonać na imprezy rodzinne, ponieważ pięknie się prezentuje.
Alergeny w serniku z bezą
Lista alergenów dla sernika z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z bezą
Sernik z bezą to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
cukier,
cukier,
twaróg,
budyń,
mleko,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.