Przepis na sernik z bezą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, metalowe sito, tortownica 21 cm

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek.

Do miski przesiej mąkę, 50 g cukru pudru oraz proszek do pieczenia.

Następnie do miski dodaj masło i rozetrzyj składniki do uzyskania kruszonki.

Do kruszonki dodaj dwa żółtka i wyrób kruche ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika.

Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj je widelcem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Dwa jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę.

Następnie do masy dodaj ser i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj również budyń, mleko oraz olej i zmiksuj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą.

Na podpieczone kruche ciasto wylej masę serową i równomiernie ją rozprowadź.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta ubij dwa białka ze szczyptą soli.

Do delikatnie ubitej piany dodaj partiami pozostały cukier puder i masę po każdym dodaniu cukru miksuj do połączenia się składników.

Po dodaniu całego cukru pudru miksuj masę na wysokich obrotach miksera.

Sernik wyciągnij z piekarnika, ułóż na niego ubite białka, wyrównaj wierzch ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 15 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Często zadawane pytania

Sernik z bezą podany na białym talerzu.
Sernik z bezą
Koszt przygotowania dania
16.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
346 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Sernik z bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z bezą

Sernik z bezą to doskonały pomysł na słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszny sernik z bezą świetnie sprawdzi się również podany podczas wielu uroczystości rodzinnych. Sprawdzony przepis na sernik z bezą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, twaróg sernikowy, budyń w proszku, mleko, olej rzepakowy oraz sól.

Jak zrobić sernik z bezą? Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek. Do miski przesiej mąkę, 50 g cukru pudru oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski dodaj masło i rozetrzyj składniki do uzyskania kruszonki. Do kruszonki dodaj dwa żółtka i wyrób kruche ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika. Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj je widelcem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Dwa jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę. Następnie do masy dodaj ser i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj również budyń, mleko oraz olej i zmiksuj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą. Na podpieczone kruche ciasto wylej masę serową i równomiernie ją rozprowadź. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta ubij dwa białka ze szczyptą soli. Do delikatnie ubitej piany dodaj partiami pozostały cukier puder i masę po każdym dodaniu cukru miksuj do połączenia się składników. Po dodaniu całego cukru pudru miksuj masę na wysokich obrotach miksera. Sernik wyciągnij z piekarnika, ułóż na niego ubite białka, wyrównaj wierzch ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Podsumowując tradycyjny domowy sernik pieczony w piekarniku świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Najlepszy sernik jest dobry do spożycia po wystudzeniu. Sernik warto wykonać na imprezy rodzinne, ponieważ pięknie się prezentuje.

Wartości odżywcze sernika z bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
247.20 kcal
346.08 kcal
Białko
7.68 g
10.75 g

Węglowodany w serniku z bezą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
31.29 g
43.81 g
Węglowodany przyswajalne
31.27 g
43.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
10.41 g
14.57 g
Tłuszcze nasycone
5.19 g
7.27 g
Tłuszcze nienasycone
5.21 g
7.30 g
Tłuszcze jednonasycone
3.95 g
5.53 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.26 g
1.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
75.26 mg
105.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z bezą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
80.79 µg (mcg)
113.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.31 mg
0.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
79.76 µg (mcg)
111.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.75 mg
1.05 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.24 µg (mcg)
38.14 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
12.76 µg (mcg)
17.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z bezą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
154.15 mg
215.80 mg
Potas
108.35 mg
151.69 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
61.40 mg
85.97 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
123.96 mg
173.55 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.64 mg
13.49 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
1.27 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
0.70 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z bezą 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z bezą

Lista alergenów dla sernika z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
3 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Cukier puder
170 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 170 g
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
44.20
Jak oceniasz przepis na sernik z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób