Sernik papieski
- Herbatniki (100 g)
- Kajmak (500 g)
- Nasiona słonecznika (100 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło (150 g)
- Cukier puder (60 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Jajko (5 szt.)
- Budyń (proszek) (120 g)
Przepis na sernik papieski krok po kroku
Masło o temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę.
Oddziel żółtka i białka do osobnych naczyń. Następnie dodaj żółtka masła.
Do masła dodaj twaróg oraz sypki budyń.
Białka ubij na sztywną masę z cukrem. Dodaj białka do masy serowej i delikatnie połącz za pomocą łyżki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułóż herbatniki.
Na herbatniki wyłóż masę serową. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 50 minut.
Na sernik wyłóż masę kajmakową i posyp nasionami słonecznika. Możesz nasiona wcześniej uprażyć.
- Serniczki na zimno
- Sernik
- Sernik królewski
- Sernik złota rosa
- Sernik z brzoskwiniami
- Sernik z rosą
- Sernik wiedeński
- Sernik z wiaderka
- Sernik gotowany
- Sernik z mleka w proszku
- Serniczki oreo
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Sernik izaura
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Sernik puszysty
- Sernik krakowski
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Serniki
Więcej informacji na temat sernika papieskiego
Sernik papieski to smaczny wypiek, który jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego wypieku. W tej wersji połączony z kajmakiem i słonecznikiem. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.
Przepis na sernik papieski to doskonały pomysł na smaczny i szybki deser. Choć można dostać go w większości kawiarni, to jednak domowy sernik jest znacznie lepszy. Ten tradycyjny wypiek na pewno przypadnie Ci do gustu, gdy kochasz bardzo słodkie wypieki. Został on wzbogacony o masę kajmakową, która ze względu na konsystencję, a także wspaniały smak idealnie współgra z drobno zmielonym twarogiem. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik papieski, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To ciasto robi się z twarogiem. To najlepszy wybór na szybki deser. Choć jest domowy, smakuje jak z najlepszych cukierni. Potrzebny jest do niego tylko dobrej jakości twaróg i masa kajmakowa. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na dwie części. Pierwsza to zrobienie bazowego serowego kremu, który stanowi również trzon całego ciasta, a kolejna i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić.
Alergeny w serniku papieskim
Lista alergenów dla sernika papieskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- kajmak
- twaróg sernikowy
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika papieskiego
To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(229g)
Węglowodany
(229g)
Tłuszcze
(229g)
Witaminy
(229g)
Składniki mineralne
(229g)
- herbatniki, słonecznik, twaróg, masło, cukier, cukier, jajka, budyń,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.