Sernik papieski

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik papieski podany na talerzyku.
Sernik papieski
Sernik papieski to smaczny wypiek, który jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego wypieku. W tej wersji połączony z kajmakiem i słonecznikiem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
570 kcal
Kcal w porcji
229 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (100 g)
  • Kajmak (500 g)
  • Nasiona słonecznika (100 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Budyń (proszek) (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na sernik papieski krok po kroku

Masło o temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę.

Oddziel żółtka i białka do osobnych naczyń. Następnie dodaj żółtka masła.

Do masła dodaj twaróg oraz sypki budyń.

Białka ubij na sztywną masę z cukrem. Dodaj białka do masy serowej i delikatnie połącz za pomocą łyżki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułóż herbatniki.

Na herbatniki wyłóż masę serową. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 50 minut.

Na sernik wyłóż masę kajmakową i posyp nasionami słonecznika. Możesz nasiona wcześniej uprażyć.

Jak oceniasz przepis na sernik papieski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat sernika papieskiego

Sernik papieski to smaczny wypiek, który jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego wypieku. W tej wersji połączony z kajmakiem i słonecznikiem. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.

Przepis na sernik papieski to doskonały pomysł na smaczny i szybki deser. Choć można dostać go w większości kawiarni, to jednak domowy sernik jest znacznie lepszy. Ten tradycyjny wypiek na pewno przypadnie Ci do gustu, gdy kochasz bardzo słodkie wypieki. Został on wzbogacony o masę kajmakową, która ze względu na konsystencję, a także wspaniały smak idealnie współgra z drobno zmielonym twarogiem. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik papieski, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To ciasto robi się z twarogiem. To najlepszy wybór na szybki deser. Choć jest domowy, smakuje jak z najlepszych cukierni. Potrzebny jest do niego tylko dobrej jakości twaróg i masa kajmakowa. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na dwie części. Pierwsza to zrobienie bazowego serowego kremu, który stanowi również trzon całego ciasta, a kolejna i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić.

Alergeny w serniku papieskim

Lista alergenów dla sernika papieskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • kajmak
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika papieskiego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(229g)
Energia (kcal)
248.97
570.15
Białko (g)
9.09
20.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(229g)
Węglowodany (g)
24.98
57.21
Węglowodany przyswajalne (g)
24.49
56.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(229g)
Tłuszcz (g)
12.74
29.17
Tłuszcze nasycone (g)
7.17
16.42
Tłuszcze nienasycone (g)
5.57
12.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.92
8.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
3.78
Cholesterol (mg)
71.81
164.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(229g)
Witamina A (µg (mcg))
95.51
218.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.63
1.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.89
215.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.66
1.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.54
65.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.74
45.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(229g)
Sód (mg)
269.02
616.05
Potas (mg)
174.46
399.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
109.66
251.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
189.33
433.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.88
56.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
1.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.75
1.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika papieskiego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika papieskiego

Koszt składników
47.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
100 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Nasiona słonecznika
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Budyń (proszek)
120 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Koszt składników
47.10