Sernik jagodowy na zimno
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Masło (100 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
- Cukier puder (100 g)
- Jagody - 1 szklanka (250 g)
- Żelatyna - 1 łyżka (10 g)
Przepis na sernik jagodowy na zimno krok po kroku
Rozkrusz herbatniki w blenderze lub umieść je w woreczku i rozgnieć wałkiem. Wymieszaj herbatniki z roztopionym masłem, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ją na dno formy do tarty.
Zmiksuj serek mascarpone, dodaj cukier puder. Miksuj na gładką masę.
W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie delikatnie połącz ją z masą serową. Opcjonalnie możesz do masy dodać żelatynę.
Wymieszaj owoce jagodowe z masą serową, zostaw kilka do dekoracji. Wlej masę serową na herbatniki. Wyrównaj wierzch i udekoruj pozostałymi jagodami.
Wstaw ciasto do lodówki na 4 h.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika jagodowego na zimno
Pyszny sernik jagodowy na zimno bez pieczenia to doskonała propozycja na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: masę sernikową lub z serkiem mascarpone, śmietankę kremówkę, świeże owoce, herbatniki lub biszkopty, cukier, galaretkę o smaku truskawkowym i żelatynę.
Zatem, jak zrobić sernik jagodowy na zimno?
W pierwszej kolejności ułóż herbatniki na spodzie szklanego naczynia i odstaw z boku.
Zmiksuj serek mascarpone, dodaj cukier puder. Miksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie delikatnie połącz ją z masą serową. Opcjonalnie możesz do masy dodać żelatynę. Wymieszaj owoce jagodowe z masą serową, zostaw kilka do dekoracji.
Wlej masę serową na herbatniki. Wyrównaj wierzch i udekoruj pozostałymi jagodami. Wstaw ciasto do lodówki na 4 h.
U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Ważne jest, tylko aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.
Całe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, po tym czasie sernik na zimno będzie pyszny i dobry do spożycia. Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Skoro już znasz mój prosty przepis na sernik jagodowy na zimno, wykorzystaj go i przygotuj na imprezę do znajomych lub deser do rodziny.
Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego będzie to też smaczny pomysł na tort urodzinowy.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!
Alergeny w serniku jagodowy na zimno
Lista alergenów dla sernika jagodowego na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze sernika jagodowego na zimno
Do przygotowania sernika możesz użyć dowolnych owoców jagodowych.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.