Przepis na schab pod pierzynką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, tłuczek do mięsa

Kotlety rozbij i przypraw z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.

Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim starte na tarce pieczarki.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce do miseczki.

Naczynie żaroodporne polej oliwą i poukładaj w nim rozbite kotlety. Na kotlety nałóż marchew i pieczarki.

W miseczce wymieszaj majonez z pieprzem i startym żółtym serem. Masę nałóż na każdego kotleta.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Schab pod pierzynką podany na czarnej desce z bazylią i czosnkiem.
schab pod pierzynką
Koszt przygotowania dania
16.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
503 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Schab pod pierzynką - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie pod pierzynką

Schab pod pierzynką jest niesamowicie pysznym pomysłem na wspaniały obiad dla całej rodziny. Robi się go w bardzo szybki sposób z podstawowych składników, które łatwo można znaleźć w kuchennej spiżarni. To przepis bardzo niebanalny, z którego powstaje pyszne mięso. Można podawać je z ziemniaka z wody lub z frytkami. W każdej wersji smakuje niesamowicie.

Schabowy pod pierzynką z pieczarkami to danie pełne smaku. Odpowiada za niego sos majonezowy połączony z serem, a także duża ilość warzyw i pieczarki. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań.

Schab pod pierzynką, inaczej nazywany również kotletem pod kołderką, zyskał swoją nazwę ze względu na dodatek majonezowo serowej powłoki, która po upieczeniu otula całe mięso, prawie jak kołderka.

To mięso najlepiej jest podawać z serem żółtym, który wspaniale się roztapia i pysznie smakuje. Idealnie sprawdzi się do tego gouda czy cheddar, a w wersji fit dobra będzie mozzarella. Po połączeniu z majonezem tworzy się z nich wspaniały gęsty sos. Po upieczeniu zamienia się on w przyjemną skorupkę, która nadaje całości wspaniałego smaku i sprawia, że mięso pod nią jest niezwykle kruche i soczyste.

Choć istnieje wiele różnych przepisów na schab pod pierzynką, to właśnie w tej wersji jest on nie tylko pyszny, ale również zdrowszy. Mięso połączone jest z marchewką, która jest świetnym źródłem beta karotenu, czyli prowitaminy A, która wpływa na zdrowie układu odpornościowego, a także prawidłowy stan błon śluzowych. Dlatego to świetny dodatek do mięsnych dań, który lepiej wchłania się dzięki tłuszczom z produktów mięsnych.

Przepis na schab pod pierzynką to sposób na wspaniały posiłek w ekspresowym tempie, do którego wcale nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności. Ten pieczony schab na pewno skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Mięso tak przygotowane nie jest tłuste, czy ciężkostrawne. Podsmażone pieczarki wraz z marchewką idealnie się w nim komponują i tworzą miły sos, który skryty jest tuż pod skorupką z żółtego sera i majonezu.

Wartości odżywcze schabu pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(206g)
Energia (kalorie)
244.36 kcal
503.38 kcal
Białko
14.09 g
29.02 g
Fenyloalanina
0.62 mg
1.28 mg
Brak danych dla: marchewka, pieczarki.
czytaj dalej

Węglowodany w schabie pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(206g)
Węglowodany
1.78 g
3.66 g
Węglowodany przyswajalne
1.35 g
2.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
0.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(206g)
Tłuszcz
19.95 g
41.11 g
Tłuszcze nasycone
6.38 g
13.14 g
Tłuszcze nienasycone
13.58 g
27.97 g
Tłuszcze jednonasycone
7.22 g
14.88 g
Tłuszcze wielonasycone
6.35 g
13.09 g
Cholesterol
52.70 mg
108.56 mg

Witaminy w przepisie na schab pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(206g)
Witamina A
117.66 µg (mcg)
242.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.39 mg
0.81 mg
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Witamina C
0.90 mg
1.85 mg
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina E
1.10 mg
2.27 mg
Retinol
26.25 µg (mcg)
54.07 µg (mcg)
Tiamina
0.35 mg
0.72 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.39 mg
Niacyna
4.43 mg
9.12 mg
Foliany
7.30 µg (mcg)
15.04 µg (mcg)
Beta karoten
906.72 µg (mcg)
1867.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(206g)
Sód
207.79 mg
428.04 mg
Potas
271.58 mg
559.45 mg
Wapń
93.23 mg
192.06 mg
Fosfor
192.69 mg
396.94 mg
Magnez
18.65 mg
38.43 mg
Żelazo
0.41 mg
0.85 mg
Cynk
1.33 mg
2.74 mg
Miedź
0.08 mg
0.17 mg
Mangan
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: marchewka, pieczarki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pod pierzynką 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie pod pierzynką

Lista alergenów dla schabu pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda

Cena przygotowania schabu pod pierzynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
4 kotletów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Majonez
100 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
58.70
Jak oceniasz przepis na schab pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób