Przepis na schab pieczony w kapuście kiszonej krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 1000 g
- Kapusta kiszona 1000 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
Schab pokrój w 2-3 cm plastry.
Lekko rozbij, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę.
Krótko obsmaż schab z obu stron i przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
Przykryj kapustą i zapiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
-
Schab pieczony
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab po chińsku
-
Schab pieczony na kanapki
-
Schab pieczony z ziemniakami
-
Schab pieczony z pieczarkami
-
Schab pieczony

(liczba kalorii)
Schab pieczony w kapuście kiszonej - cechy przepisu
Więcej o schabie pieczonym w kapuście kiszonej
Schab pieczony w kapuście kiszonej to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej Twojej rodziny. Przepis na schab w kapuście kiszonej będzie też idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.
Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 3-4 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w kapustę kiszoną, cebulę, czosnek i olej.
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.
Warto spróbować ją przed obróbką termiczną, jeśli okaże się być zbyt kwaśna możesz kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą.
W moim daniu nie zabraknie aromatycznej cebuli i czosnku. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Jeśli już mamy wybrane mięso należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem.
Następnie obsmaż krótko plastry schabu na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Po chwili dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na końcu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i duś 10-20 minut. W tym czasie nasze mięso stanie się miękkie, a kapusta krucha.
Następnie, przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry schabu i kolejną warstwę kapusty. Całość upiecz w piekarniku.
Po niecałej godzinie pyszny obiad dla całej Twojej rodziny gotowy.
Schab to idealny pomysł na danie dla całej rodziny.
Skoro już wiesz jak zrobić schab pieczony w kapuście kiszonej, postaw na ulubione dodatki i zaserwuj danie rodzinie.
Wartości odżywcze schabu pieczonego w kapuście kiszonej
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w schabie pieczonym w kapuście kiszonej
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na schab pieczony w kapuście kiszonej
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na schab pieczony w kapuście kiszonej
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie pieczonym w kapuście kiszonej
Lista alergenów dla schabu pieczonego w kapuście kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na schab pieczony w kapuście kiszonej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe