Przepis na schab gotowany w majonezie i musztardzie krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Schab natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 6 godzin w chłodne miejsce.

Musztardę i majonez wymieszaj w misce.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Do garnka wlej wodę, dodaj majonez i musztardę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wsyp 2 łyżki soli i umieść schab w garnku.

Zagotuj wodę.

Gotuj całość przez 15 minut.

Zdejmij z ognia i odstaw na noc w chłodne miejsce.

Schab odsącz z zalewy i podziel na porcje.

Podawaj z dodatkami na dużym talerzu.

Schab gotowany w majonezie i musztardzie podany na desce do krojenia.
Schab gotowany w majonezie i musztardzie
Koszt przygotowania dania
28.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
254 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
brak danych

Schab gotowany w majonezie i musztardzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie gotowanym w majonezie i musztardzie

Schab gotowany w majonezie i musztardzie to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepszy schab można podawać na ciepło i na zimno jako dodatek na kanapkę. Domowy schab będzie także dobrym dodatkiem do sałatki. Przepis na schab gotowany w majonezie i musztardzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, majonez, musztarda, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić schab gotowany w majonezie i musztardzie? Schab natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 6 godzin w chłodne miejsce. Musztardę i majonez wymieszaj w misce. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Do garnka wlej wodę, dodaj majonez i musztardę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wsyp 2 łyżki soli i umieść schab w garnku. Zagotuj wodę. Gotuj całość przez 15 minut. Zdejmij z ognia o odstaw na noc w chłodne miejsce. Schab odsącz z zalewy i podziel na porcje. Podawaj z dodatkami na dużym talerzu.

Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.

Podsumowując: smaczny schab sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Domowy schab jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Wiesz już, ile gotować schab, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Najlepszy schab jest dobry do spożycia po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze schabu gotowanego w majonezie i musztardzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
169.36 kcal
254.04 kcal
Białko
15.96 g
23.94 g

Węglowodany w schabie gotowanym w majonezie i musztardzie

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
1.75 g
2.63 g
Węglowodany przyswajalne
1.20 g
1.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
0.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
10.56 g
15.84 g
Tłuszcze nasycone
3.40 g
5.10 g
Tłuszcze nienasycone
7.16 g
10.73 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.33 g
5.00 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.82 g
5.74 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.04 g
0.06 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol
50.86 mg
76.29 mg

Witaminy w przepisie na schab gotowany w majonezie i musztardzie

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
2.14 µg (mcg)
3.21 µg (mcg)
Witamina B6
0.54 mg
0.82 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina C
1.09 mg
1.63 mg
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
0.53 mg
Retinol
1.79 µg (mcg)
2.68 µg (mcg)
Tiamina
0.50 mg
0.75 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.22 mg
Niacyna
5.76 mg
8.65 mg
Foliany
3.57 µg (mcg)
5.36 µg (mcg)
Beta karoten
2.79 µg (mcg)
4.18 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab gotowany w majonezie i musztardzie

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
158.79 mg
238.18 mg
Potas
299.43 mg
449.14 mg
Wapń
13.36 mg
20.04 mg
Fosfor
174.79 mg
262.18 mg
Magnez
23.50 mg
35.25 mg
Żelazo
0.52 mg
0.77 mg
Cynk
1.19 mg
1.78 mg
Miedź
0.06 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu gotowanego w majonezie i musztardzie brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie gotowanym w majonezie i musztardzie

Lista alergenów dla schabu gotowanego w majonezie i musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda sarepska

Cena przygotowania schabu gotowanego w majonezie i musztardzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Musztarda sarepska
100 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na schab gotowany w majonezie i musztardzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób