Schab gotowany w majonezie i musztardzie
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Majonez (100 g)
- Musztarda sarepska (100 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Przepis na schab gotowany w majonezie i musztardzie krok po kroku
Schab natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 6 godzin w chłodne miejsce.
Musztardę i majonez wymieszaj w misce.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Do garnka wlej wodę, dodaj majonez i musztardę.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Wsyp 2 łyżki soli i umieść schab w garnku.
Zagotuj wodę.
Gotuj całość przez 15 minut.
Zdejmij z ognia i odstaw na noc w chłodne miejsce.
Schab odsącz z zalewy i podziel na porcje.
Podawaj z dodatkami na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat schabu gotowanego w majonezie i musztardzie
Schab gotowany w majonezie i musztardzie to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepszy schab można podawać na ciepło i na zimno jako dodatek na kanapkę. Domowy schab będzie także dobrym dodatkiem do sałatki. Przepis na schab gotowany w majonezie i musztardzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, majonez, musztarda, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić schab gotowany w majonezie i musztardzie? Schab natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 6 godzin w chłodne miejsce. Musztardę i majonez wymieszaj w misce. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Do garnka wlej wodę, dodaj majonez i musztardę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wsyp 2 łyżki soli i umieść schab w garnku. Zagotuj wodę. Gotuj całość przez 15 minut. Zdejmij z ognia o odstaw na noc w chłodne miejsce. Schab odsącz z zalewy i podziel na porcje. Podawaj z dodatkami na dużym talerzu.
Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.
Podsumowując: smaczny schab sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Domowy schab jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Wiesz już, ile gotować schab, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Najlepszy schab jest dobry do spożycia po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w schabie gotowanym w majonezie i musztardzie
Lista alergenów dla schabu gotowanego w majonezie i musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze schabu gotowanego w majonezie i musztardzie
Schab gotowany w majonezie i musztardzie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się podany osobom na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.