Schab duszony z cebulą

Opublikowano: 23.12.2021 r., 13:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab z duszoną cebulą
Schab duszony z cebulą
Nie ma lepszego mięsnego dodatku do ziemniaczanego puree niż delikatne, kruche mięso. Poznaj mój przepis na schab duszony z cebulą i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
140 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (600 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Bulion wołowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na schab duszony z cebulą krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Mięso umyj, osusz i rozbij delikatnie, dopraw do smaku.

Smaż mięso na patelni z obu stron.

Dodaj pokrojoną w większe kawałki cebule, obsmaż krótko.

Wlej bulion i duś przez 40 minut.

Mięso podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą gruboziarnistą.

Jak oceniasz przepis na schab duszony z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat schabu duszonemu z cebulą

Schab duszony z cebulą to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad w rodzinnym gronie.

Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.

Przepis na schab duszony z cebulą sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad, ale nie tylko.

Wbrew pozorom, przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować duszone mięso w cebuli, które będzie delikatne i kruche.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i kilka cebul, które nadadzą aromatu całej potrawie, a jej kawałki w sosie urozmaicą potrawę.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem jak zrobić schab duszony z cebulą?

Kawałek mięsa dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw do smaku, ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Odstaw mięso do lodówki na godzinę, a następnie obsmaż krótko w brytfannie. Jeśli nie masz czasu, zacznij smażyć mięso od razu po przyprawieniu. Dodaj warzywa i zalej szklanką bulionu. To dobry moment na dodanie do wywaru liści laurowych i ziela angielskiego.

Teraz pozostaje dusić mięso przez około godzinę. Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Pokrój go na kawałki i podawaj z sosem. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.

Schab po węgiersku w każdym wydaniu będzie bardzo dobry.

Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie lub ze znajomymi.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wypróbuj.

Alergeny w schabie duszonym z cebulą

Lista alergenów dla schabu duszonemu z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze schabu duszonemu z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej delikatne i kruche będzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
117.44
140.93
Białko (g)
12.62
15.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.06
3.67
Węglowodany przyswajalne (g)
2.75
3.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.75
6.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
2.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
4.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.87
3.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
1.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.88
44.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.43
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.72
5.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.61
7.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
112.53
135.04
Potas (mg)
246.83
296.19
Wapń (mg)
9.80
11.76
Fosfor (mg)
134.98
161.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.26
20.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
0.55
Cynk (mg)
0.90
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu duszonemu z cebulą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu duszonemu z cebulą

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
4 plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion wołowy
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
46.00