Schab duszony z cebulą
- Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (600 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Bulion wołowy - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Przepis na schab duszony z cebulą krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Mięso umyj, osusz i rozbij delikatnie, dopraw do smaku.
Smaż mięso na patelni z obu stron.
Dodaj pokrojoną w większe kawałki cebule, obsmaż krótko.
Wlej bulion i duś przez 40 minut.
Mięso podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą gruboziarnistą.
Więcej informacji na temat schabu duszonemu z cebulą
Schab duszony z cebulą to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad w rodzinnym gronie.
Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.
Przepis na schab duszony z cebulą sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad, ale nie tylko.
Wbrew pozorom, przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować duszone mięso w cebuli, które będzie delikatne i kruche.
Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i kilka cebul, które nadadzą aromatu całej potrawie, a jej kawałki w sosie urozmaicą potrawę.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Zatem jak zrobić schab duszony z cebulą?
Kawałek mięsa dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw do smaku, ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Odstaw mięso do lodówki na godzinę, a następnie obsmaż krótko w brytfannie. Jeśli nie masz czasu, zacznij smażyć mięso od razu po przyprawieniu. Dodaj warzywa i zalej szklanką bulionu. To dobry moment na dodanie do wywaru liści laurowych i ziela angielskiego.
Teraz pozostaje dusić mięso przez około godzinę. Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Pokrój go na kawałki i podawaj z sosem. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.
Schab po węgiersku w każdym wydaniu będzie bardzo dobry.
Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie lub ze znajomymi.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wypróbuj.
Alergeny w schabie duszonym z cebulą
Lista alergenów dla schabu duszonemu z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze schabu duszonemu z cebulą
Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej delikatne i kruche będzie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.