Salsa verde
- Natka pietruszki - 1 pęczek (40 g)
- Bazylia świeża (15 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 ml)
- Kapary (30 g)
- Mięta (15 g)
- Musztarda - 1 łyżeczk (5 g)
Przepis na salsę verde krok po kroku
Czosnek obierz i drobno posiekaj z pietruszką, miętą, bazylią i kaparami.
Dodaj oliwę, sok z cytryny, ocet i musztardę. Wymieszaj i dopraw.
Więcej informacji na temat salsy verde
Salsa verde to wspólna nazwa dla wielu zielonych, gęstych, mocno ziołowych sosów. Popularne są na całym świecie, w wielu krajach występują pod różnymi nazwami i charakteryzują się nieco odmiennym składem. Salsa verde to określenie używane głównie we Włoszech oraz Meksyku, z kolei we Francji stosuje się głównie nazwę sauce verte. Najlepsza, domowa, włoska salsa verde powstaje z dużej ilości świeżych ziół takich jak natka pietruszki, mięta i bazylia, a także kapary, czosnek, ocet, anchois. Bardzo ważnym składnikiem jest również dobrej jakości oliwa z oliwek. Przepis na salsa verde i przygotowanie sosu są bardzo proste i polega na posiekaniu wszystkich składników i wymieszaniu ich z octem oraz oliwą do uzyskania preferowanej konsystencji. Salsa verde to pomysł na pyszny dodatek do sałatek, kanapek, tostów, a także ryb, czy niektórych mięs. Jest bardzo pyszna, aromatyczna, mocno ziołowa i świetnie uzupełnia smak wielu potraw. Jednocześnie jest bardzo zdrowa, świeże zioła są bardzo dobrym źródłem wielu substancji o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie i działaniu przeciwzapalnym. Dodatkowo natka pietruszki to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Przepis możesz dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych preferencji. Możesz dodać więcej czosnku, zieloną lub czerwoną papryczkę chilli, jeśli lubisz bardziej ostre, pikantne smaki. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie salsy verde na bazie warzyw. Salsa verde z zielonych pomidorów jest pyszna i dobra na wiele okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić salsa verde, aby była naprawdę aromatyczna, miała odpowiednią konsystencję i smak, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówka.
Alergeny w salsie verde
Lista alergenów dla salsy verde przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze salsy verde
U osób z wrażliwym przewodem pokarmowym surowy czosnek, sok z cytryny oraz ocet mogą powodować nasilenie dolegliwości.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.