Salsa verde

Opublikowano: 02.02.2023 r., 12:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
salsa verde
Salsa verde
Poznaj przepis na pyszną, aromatyczną, bardzo ziołową salsę verde, idealną jako dodatek do wielu dań.
Przygotowanie 10 min
66 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Natka pietruszki 1 pęczek (40 g)
  • Bazylia świeża (15 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka (10 ml)
  • Kapary (30 g)
  • Mięta (15 g)
  • Musztarda 1 łyżeczk (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na salsę verde krok po kroku

Czosnek obierz i drobno posiekaj z pietruszką, miętą, bazylią i kaparami.

Dodaj oliwę, sok z cytryny, ocet i musztardę. Wymieszaj i dopraw.

Jak oceniasz przepis na salsę verde
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat salsy verde

Salsa verde to wspólna nazwa dla wielu zielonych, gęstych, mocno ziołowych sosów. Popularne są na całym świecie, w wielu krajach występują pod różnymi nazwami i charakteryzują się nieco odmiennym składem. Salsa verde to określenie używane głównie we Włoszech oraz Meksyku, z kolei we Francji stosuje się głównie nazwę sauce verte. Najlepsza, domowa, włoska salsa verde powstaje z dużej ilości świeżych ziół takich jak natka pietruszki, mięta i bazylia, a także kapary, czosnek, ocet, anchois. Bardzo ważnym składnikiem jest również dobrej jakości oliwa z oliwek. Przepis na salsa verde i przygotowanie sosu są bardzo proste i polega na posiekaniu wszystkich składników i wymieszaniu ich z octem oraz oliwą do uzyskania preferowanej konsystencji. Salsa verde to pomysł na pyszny dodatek do sałatek, kanapek, tostów, a także ryb, czy niektórych mięs. Jest bardzo pyszna, aromatyczna, mocno ziołowa i świetnie uzupełnia smak wielu potraw. Jednocześnie jest bardzo zdrowa, świeże zioła są bardzo dobrym źródłem wielu substancji o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie i działaniu przeciwzapalnym. Dodatkowo natka pietruszki to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Przepis możesz dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych preferencji. Możesz dodać więcej czosnku, zieloną lub czerwoną papryczkę chilli, jeśli lubisz bardziej ostre, pikantne smaki. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie salsy verde na bazie warzyw. Salsa verde z zielonych pomidorów jest pyszna i dobra na wiele okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić salsa verde, aby była naprawdę aromatyczna, miała odpowiednią konsystencję i smak, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówka.

Alergeny w salsie verde

Lista alergenów dla salsy verde przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze salsy verde

na 100g gotowej potrawy

U osób z wrażliwym przewodem pokarmowym surowy czosnek, sok z cytryny oraz ocet mogą powodować nasilenie dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
221.45
66.43
Białko (g)
2.19
0.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
7.02
2.11
Węglowodany przyswajalne (g)
4.75
1.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
0.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
21.63
6.49
Tłuszcze nasycone (g)
3.80
1.14
Tłuszcze nienasycone (g)
17.83
5.35
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.45
4.64
Brak danych dla: ocet jabłkowy, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.38
0.71
Brak danych dla: ocet jabłkowy, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
127.42
38.23
Witamina B6 (mg)
0.15
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
39.16
11.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
3.11
0.93
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.02
Ryboflawina (mg)
0.08
0.03
Niacyna (mg)
0.66
0.20
Foliany (µg (mcg))
52.53
15.76
Beta karoten (µg (mcg))
1325.63
397.69
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
416.37
124.91
Potas (mg)
241.66
72.50
Wapń (mg)
85.68
25.71
Fosfor (mg)
40.16
12.05
Magnez (mg)
31.24
9.37
Żelazo (mg)
2.53
0.76
Cynk (mg)
0.54
0.16
Miedź (mg)
0.17
0.05
Mangan (mg)
0.38
0.11
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny salsy verde 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania salsy verde

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Natka pietruszki
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Bazylia świeża
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Ocet jabłkowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Kapary
30 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 30 g
Mięta
15 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Musztarda
5 g
1 łyżeczk
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
55.50