Przepis na salsę verde krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
To będzie niezbędne
miska

Czosnek obierz i drobno posiekaj z pietruszką, miętą, bazylią i kaparami.

Dodaj oliwę, sok z cytryny, ocet i musztardę. Wymieszaj i dopraw.

salsa verde
salsa verde
Koszt przygotowania dania
9.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
66 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
10

Salsa verde - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o salsie verde

Salsa verde to wspólna nazwa dla wielu zielonych, gęstych, mocno ziołowych sosów. Popularne są na całym świecie, w wielu krajach występują pod różnymi nazwami i charakteryzują się nieco odmiennym składem. Salsa verde to określenie używane głównie we Włoszech oraz Meksyku, z kolei we Francji stosuje się głównie nazwę sauce verte. Najlepsza, domowa, włoska salsa verde powstaje z dużej ilości świeżych ziół takich jak natka pietruszki, mięta i bazylia, a także kapary, czosnek, ocet, anchois. Bardzo ważnym składnikiem jest również dobrej jakości oliwa z oliwek. Przepis na salsa verde i przygotowanie sosu są bardzo proste i polega na posiekaniu wszystkich składników i wymieszaniu ich z octem oraz oliwą do uzyskania preferowanej konsystencji. Salsa verde to pomysł na pyszny dodatek do sałatek, kanapek, tostów, a także ryb, czy niektórych mięs. Jest bardzo pyszna, aromatyczna, mocno ziołowa i świetnie uzupełnia smak wielu potraw. Jednocześnie jest bardzo zdrowa, świeże zioła są bardzo dobrym źródłem wielu substancji o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie i działaniu przeciwzapalnym. Dodatkowo natka pietruszki to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Przepis możesz dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych preferencji. Możesz dodać więcej czosnku, zieloną lub czerwoną papryczkę chilli, jeśli lubisz bardziej ostre, pikantne smaki. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie salsy verde na bazie warzyw. Salsa verde z zielonych pomidorów jest pyszna i dobra na wiele okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić salsa verde, aby była naprawdę aromatyczna, miała odpowiednią konsystencję i smak, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówka.

Wartości odżywcze salsy verde

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
221.45 kcal
66.43 kcal
Białko
2.19 g
0.66 g

Węglowodany w salsie verde

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
7.02 g
2.11 g
Węglowodany przyswajalne
4.75 g
1.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.27 g
0.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
21.63 g
6.49 g
Tłuszcze nasycone
3.80 g
1.14 g
Tłuszcze nienasycone
17.83 g
5.35 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
15.45 g
4.64 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.38 g
0.71 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na salsę verde

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A
127.42 µg (mcg)
38.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
39.16 mg
11.75 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
3.11 mg
0.93 mg
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.03 mg
Niacyna
0.66 mg
0.20 mg
Foliany
52.53 µg (mcg)
15.76 µg (mcg)
Beta karoten
1325.63 µg (mcg)
397.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na salsę verde

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
416.37 mg
124.91 mg
Potas
241.66 mg
72.50 mg
Wapń
85.68 mg
25.71 mg
Fosfor
40.16 mg
12.05 mg
Magnez
31.24 mg
9.37 mg
Żelazo
2.53 mg
0.76 mg
Cynk
0.54 mg
0.16 mg
Miedź
0.17 mg
0.05 mg
Mangan
0.38 mg
0.11 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny salsy verde 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w salsie verde

Lista alergenów dla salsy verde przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania salsy verde

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Natka pietruszki
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Bazylia świeża
15 g
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Ocet jabłkowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Kapary
30 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 30 g
Mięta
15 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Musztarda
5 g
1 łyżeczk
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na salsę verde
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób