Sałatka z szynki konserwowej
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Chleb pszenny - 2 kromki (70 g)
- Ser edamski (50 g)
- Sałata karbowana zielona - 6 liści (60 g)
- Sałata karbowana czerwona - 6 liści (60 g)
- Pomidory koktajlowe - 8 sztuk (80 g)
- Oliwa z oliwek - Do polania sałatki (20 ml)
- Szynka konserwowa (200 g)
Przepis na sałatkę z szynki konserwowej krok po kroku
Sałatę karbowaną opłucz i porozrywaj na mniejsze części.
Jajka ugotuj na twardo (10 min). Poczekaj, aż ostygną i pokrój je w kostkę. Dodaj do sałaty.
Szynkę konserwową i ser żółty pokrój w kostkę lub w cienkie słupki. Dodaj do reszty.
Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na pół lub pokrój na ćwiartki. Dołóż do pozostałych składników.
Z kromek chleba zrób grzanki i pokrój je w małe kosteczki.
Całość polej oliwą z oliwek. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Możesz dodać ulubione zioła np. bazylię, kolendrę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z szynki konserwowej
Sałatka z szynki konserwowej jest bezpieczną opcją. Dużo osób lubi takie sałatki, więc jeśli nie jesteś pewien, co jadają twoi goście, możesz zdecydować się na ten przepis. Jeżeli spodziewasz się dużej liczby gości, to warto od razu podwoić lub potroić składniki. Jednak, jeśli robisz ją tylko dla siebie, to sałatka powinna starczyć ci na dwie średnie porcje.
Ten przepis na sałatkę z szynką konserwową jest bardzo prosty i szybki. Jeżeli nie lubisz sosów, nie musisz ich dodawać. Wystarczy, że skropisz sałatkę oliwą z oliwek. Możesz też zdecydować się na własnoręcznie zrobiony sos winegret, jednak pamiętaj o tym, aby dodawać go do sałatki dopiero przed jej podaniem. To samo tyczy się grzaneczek z chleba. Jeżeli wrzucisz je od razu i wstawisz sałatkę do lodówki, grzanki szybko zmiękną i nie będą już tak dobre.
Możesz zmodyfikować niektóre składniki. W przypadku sałatek jest to dość powszechny zabieg, ponieważ niektóre ich elementy mogą ci po prostu nie smakować. Możesz np. część sałatki zrobić z chudą wędliną, a część z szynką parmeńską. Do tej sałatki możesz też dodać rzodkiewkę, czarne oliwki i ogórki konserwowe lub kiszone. Dobrym dodatkiem byłaby także czerwona lub zielona papryka. Opcji jest wiele, ale warto też spróbować tych konkretnych składników, ponieważ ich połączenie daje naprawdę ciekawe smaki.
Ta sałatka jest bardzo dobra, jednak warto wiedzieć, że szynka konserwowa będzie też dobrze smakować połączona z serem żółtym, kukurydzą, ogórkiem, szczypiorkiem i majonezem z dodatkiem musztardy. Jeżeli lubisz chrupkie akcenty w sałatkach, możesz dodać prażoną cebulkę.
Niektóre sałatki można też zabierać ze sobą do pracy czy na miasto, a ta zalicza się właśnie do jednych z nich. Należy ją jeść schłodzoną lub o temperaturze pokojowej, więc nie musisz się martwić o to, czy masz gdzie ją podgrzać. Będzie to odpowiednio sycący posiłek. W trzech osobnych pojemnikach lub słoiczkach przechowuj: sałatkę, sos (np. winegret, jogurtowo-czosnkowy) oraz grzaneczki i prażoną cebulkę.
Alergeny w sałatce z szynki konserwowej
Lista alergenów dla sałatki z szynki konserwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
Wartości odżywcze sałatki z szynki konserwowej
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.