Dania z tostera

dania z tostera

Dania z tostera to doskonała propozycja na ciepłe i szybkie do przygotowania kanapki. Tosty są bardzo popularne na całym świecie i chętnie spożywane najczęściej na śniadanie lub kolację. Tradycyjny tost to kromka pszennego chleba podpieczona i podana z masłem lub dżemem. Tost powinien być podawany na ciepło. Do wykonania tostów należy użyć odpowiedniego pieczywa, zwanego tostowym o miękkiej strukturze. Pieczywo tostowe jest bardzo charakterystyczne, gdyż prawie nie posiada skórki.

Dania z tostera - polecane przepisy

Dania z tostera - pozostałe przepisy

Dania z tostera - pomysły i przepisy na dania przygotowane w tosterze

Rozróżniamy dwa rodzaje dań przygotowywanych w tosterze. Pierwszym z nich są tradycyjne tosty, czyli podpieczone kromki pieczywa pszennego. Podaje się je na ciepło z dodatkiem masła lub, jak często możemy zauważyć w Amerykańskich filmach, z dżemem i masłem orzechowym. Drugim rodzajem dania są tak zwane sandwiche. Są to dwie kromki chleba pszennego zapieczone z dodatkami w środku. Obowiązkowym składnikiem, spalającym całość jest ser żółty. Reszta dodatków zależy tylko od naszych preferencji smakowych. Do przygotowania tych dwóch zupełnie innych ale jakże smacznych dań śniadaniowych potrzebujemy innych urządzeń. Pierwsze z nich zwane jest tosterem, drugie zaś opiekaczem.

Toster do chleba - co to takiego?

Toster jest to urządzenie elektryczne, wyprodukowane pod koniec XIX wieku. Początkowo opiekał tylko jedną stronę kromki chleba - należało więc bacznie pilnować chleba, aby go nie przypalić. Dopiero później urządzenie zostało zmodyfikowane, posiadało bowiem czasomierz pozwalający na kontrolowanie stopnia wypieczenia chleba. Zamontowano również mechanizm pozwalający na samodzielne opuszczanie urządzenia przez kromki opieczonego pieczywa. Toster do chleba to bardzo przydatne w kuchni urządzenie. Pozwala ono na podgrzanie czerstwego pieczywa - sprawia, że staje się ono chrupiące i zapobiega to marnowaniu jedzenia. Dodatkowo przygotowanie grzanek w tosterze jest banalnie proste, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Rodzaje urządzeń do opiekania chleba

Istnieją dwa podstawowe urządzenia do opiekania chleba. Z każdego z urządzeń uzyskami inny rodzaj potrawy. Możemy wyróżnić:

  • toster – jest to proste urządzenie, do którego włożyć możemy najczęściej dwie kromki chleba. Podpieka on kromki i obydwu stron w jednakowym czasie i z jednakową mocą. Możemy ustawić siłę podpieczenia kromek, w zależności od tego czy lubimy pieczywo bardziej czy mniej przypieczone. Niektóre tostery mają także funkcję podgrzewania bułeczek lub kromek chleba z dodatkiem sera. Posiadają dodatkową nakładkę, którą umieszcza się na urządzeniu, włączając odpowiednią funkcję grzałki oddają ciepło, które ulatuje ku górze i podgrzewa umieszczone na kratce pieczywo.
  • opiekacz zwany także tosterem sandwichem – jest to rodzaj grilla elektrycznego, przystosowanego do podpiekania kromek chleba z dodatkami. Opiekacze elektryczne mają często wymienne teflonowe płytki, na których możemy grillować mięso, kiełbaski lub warzywa a także kromki chleba.

Dania z tostera – jakie potrawy można przygotować

Dania z tostera to prosty pomysł na śniadanie. Tosty to podane ciepło kromki chleba z różnymi dodatkami. Jedzenie z opiekacza jest smaczne i bardzo szybkie do wykonania. Najlepiej przygotowywać grzanki ze specjalnie przeznaczonego do tego chleba. W sklepie możemy kupić różne rodzaje chleba tostowego. Między innymi: chleb pszenny, chleb z ziarnami oraz chleb pszenny razowy. Pieczywo tostowe jest bardzo miękkie i elastyczne. Nie bardzo nadaje się do przygotowywania kanapek na zimno. Lecz świetnie sprawdza się do zapiekania. Jest lekko słodkie w smaku i można je podawać zarówno na słono jak i na słodko. Zaskoczy Cię co można zrobić z tak prostego i łatwo dostępnego składnika.

Przepisy na kanapki z opiekacza możesz dowolnie modyfikować, dodając składniki, które lubisz najbardziej. Podstawowym składnikiem, który prawie zawsze powinien znaleźć się w toście jest ser żółty i masło. W tosterze możesz także opiekać inne rodzaje pieczywa, które akurat masz w domu. Jest to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie wczorajszego pieczywa i zapobieganie marnowaniu żywności.

Tosty i zapiekane kanapki mogą być także dobrą przekąską podczas spotkań ze znajomymi. Ich przygotowanie jest tanie i nie wymaga od Ciebie dużo czasu. Jeśli lubicie wspólnie przygotowywać jedzenie możesz podać osobno wszystkie składniki i pozwolić, aby każdy zrobił swojego sandwicha samodzielnie. Pomysł na tosty możesz także wykorzystać jako zabawę koedukacyjną z dziećmi, aby zachęcić je do brania udziału w obowiązkach domowych. Do wykonania pysznych sandwichy nie jest wymagane duże doświadczenie kulinarne.

Przykładowe przepisy na dania z tostera i ich opis

Tosty z masłem

To tradycyjne i najprostsze danie jakie można przygotować za pomocą tostera. Do przygotowania tostów z masłem potrzebujesz pieczywa tostowego oraz solonego masła. Tosty opiecz w tosterze i na ciepłych kromkach chleba rozsmaruj masło. Solone masło podkreśla smak lekko słodkiego chleba. Tosty z masłem mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do jajecznicy lub parówek. Świetnie sprawdzą się podane na śniadanie.

Tosty z dżemem i masłem orzechowym

Proste tosty na słodko, stały się flagowym daniem amerykańskim. Są bardzo smaczne i świetnie nadają się na słodkie śniadanie. Grzanki z dżemem i masłem orzechowym na ciepło rewelacyjnie komponują się z białą kawą lub kakao na mleku. Najbardziej popularnym dżemem używanym do tego dania jest dżem truskawkowy. Możesz go jednak zamienić na każdy dżem owocowy lub domową konfiturę. Ciekawym dodatkiem do masła orzechowego będzie stanowił także miód.

Sandwiche z serem

Najprostszym i najszybszym pomysłem na kanapki na ciepło są właśnie te z serem. Ser żółty po ogrzaniu ciągnie się delikatnie i spaja ze sobą dwie kromki chleba. Tosty z serem możesz podać z ketchupem lub sosem majonezowo-śmietanowym. Ciekawym dodatkiem do sera są suszone pomidory z chili lub ulubione zioła.

Sandwiche z serem i szynką

Tosty z opiekacza to doskonała okazja do wykorzystania składników pozostałych w lodówce. Szynka świetnie wzbogaci smak tradycyjnych serowych tostów. Dodatkowo do tostów z serem i szynką możesz dodać ogórek w occie lub plastry pomidora. Sandwiche z serem i szynką będą również doskonale smakować z dodatkiem ketchupu.

Sandwiche z serem typu oscypek i żurawiną

Zapiekane kromki chleba tostowego mogą być ciekawą propozycją na śniadanie. Chleb jest bardzo delikatny w smaku, lekko słodki - dlatego można go łączyć z wieloma różnymi składnikami. Kolejną propozycją jest oscypek i słodki sos żurawinowy. Kojarzone z górskimi wędrówkami połączenie doskonale sprawdzi się na zimowe śniadanie.

Sandwiche na słodko

Sprawdzą się wspaniale jako śniadanie dla dzieci a także łasuchów słodkości. Do przygotowania słodkich tostów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, banany, kostki czekolady mlecznej i śmietana kwaśna. Śmietana posłuży jako sos do słodkiego dania. Resztę składników umieść między kromkami chleba i zapiecz.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto