Przepis na sałatkę z szynką parmeńską krok po kroku
- Cukinia 125 g Pół cukinii
- Roszponka 50 g Jedna garść
- Sałata karbowana zielona 60 g 6 liści
- Sałata karbowana czerwona 60 g 6 liści
- Pomidory koktajlowe 80 g 8 sztuk
- Oliwki czarne 30 g 10 sztuk
- Ser Feta 100 g
- Oliwa z oliwek 20 ml Do polania sałatki
- Szynka parmeńska 150 g
Sałatę i roszponkę opłucz, a następnie porozrywaj na mniejsze części.
Czarne oliwki dołóż do sałaty w całość lub pokrój na plasterki.
Cukinię pokrój w plastry (krążki) i usmaż na specjalnej patelni.
Ser feta pokrój w kostki.
Pomidorki pokrój na ćwiartki.
Plasterki szynki parmeńskiej zawiń w ruloniki i dołóż do sałatki.
Całość polej oliwą z oliwek i posyp bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka z szynką parmeńską - cechy przepisu
Więcej o sałatce z szynką parmeńską
Sałatka z szynką parmeńską nie jest tak powszechna jak sałatka jarzynowa, ale warto ją poznać i zapisać sobie ten przepis. Ta sałatka jest bardzo dobra i ładnie się prezentuje. Można ją podać na kolację w gronie znajomych lub jako przystawkę w czasie rodzinnej imprezy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać ją również do pracy i zjeść w czasie swojej przerwy obiadowej.
Jak zrobić sałatkę z szynką dojrzewającą? Przede wszystkim musisz zdecydować się, jakie składniki chcesz zawrzeć w tej sałatce, ponieważ do niej pasuje nie tylko szynka parmeńska, ale też szynka szwardzwaldzka i prosciutto. Jeżeli w tym przepisie nie odpowiada ci tylko roszponka, zamień ją na coś innego. Dobra będzie m.in. sałatka z rukolą i szynką parmeńską z dodatkiem sera mozzarella i czerwoną cebulką. Jeżeli lubisz grzanki, możesz je zrobić z chleba lub kupić gotowe i na sam koniec dołożyć do sałatki.
Sałatkę wystarczy polać oliwą z oliwek, ale możesz zrobić także sos winegret. Do wyboru masz różne rodzaje tego sosu. Może być na bazie octu winnego lub soku z cytryny. Niektórzy dodają do niego miód, cukier lub musztardę. Możesz wybrać swój ulubiony sos winegret. Pamiętaj, aby przed polaniem nim sałatki, dokładnie go wymieszać. Sos należy dodać dopiero tuż przed podaniem sałatki, więc jeżeli jedną porcję zabrałeś do pracy, trzymaj go w osobnym słoiczku.
Cukinię można przyrządzić na wiele sposób. Bardzo często jest obtaczana w jajku i bułce tartej, ale do sałatki pasuje tylko obsypana ziołami. Zanim przełożysz cukinię na patelnię grillową, możesz ją posypać solą, pieprzem lub ulubioną przyprawą. Nie obrabia się długo, dlatego warto cały czas nad nią czuwać.
Ciekawym chrupkim akcentem, poza grzankami z chleba, będzie też prażona cebulka. Ją również należy dodać na sam koniec i tuż przed podaniem sałatki. Jeżeli lubisz czosnek, możesz zdecydować się na jogurtowo-czosnkowy sos (może być z dodatkiem koperku), tylko warto przygotować go nawet dzień wcześniej, ponieważ wtedy smaki zdążą się ze sobą dobrze przegryźć.
Wartości odżywcze sałatki z szynką parmeńską
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w sałatce z szynką parmeńską
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z szynką parmeńską
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z szynką parmeńską
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z szynką parmeńską
Lista alergenów dla sałatki z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta