Sałatka z papryki konserwowej

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z papryki konserwowej podana w miseczce.
Sałatka z papryki konserwowej
Sałatka z papryki konserwowej to niezwykle prosty dodatek do obiadu. Całość nie zabierze Ci więcej niż 15 minut do przygotowania, a smakuje po prostu fantastycznie.
Przygotowanie 20 min
153 kcal
Kcal w porcji
183 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka konserwowa (marynowana) (200 g)
  • Ogórek (150 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Kukurydza konserwowa (50 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (50 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Ocet jabłkowy (7 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z papryki konserwowej krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski.

Ogórka i pomidora pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w krążki lub paseczki. Dorzuć do cebuli.

Kukurydzę i ciecierzycę odsącz z zalewy, dodaj do pozostałych warzyw.

Oliwę zmieszaj z octem, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

Sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z papryki konserwowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z papryki konserwowej

Sałatka z papryki konserwowej to niezwykle prosty dodatek do obiadu. Całość nie zabierze Ci więcej niż 15 minut do przygotowania, a smakuje po prostu fantastycznie.

Przepis na sałatkę z papryki konserwowej sprawdzi się na kolację, ale również na dodatek do dań obiadowych. Składa się z kilku tanich i łatwo dostępnych produktów, dlatego bez problemu przygotujesz ją przez cały rok. Całość nie obciąży budżetu, a zadowoli wszystkie kubki smakowe. Sałatka, choć niezwykle prosta jest naprawdę ciekawa i nie zabiera zbyt dużo czasu, by ją przygotować.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z papryki konserwowej, by była szybka, tania i łatwa, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Papryka konserwowa to jeden z tych składników, który doskonale sprawdza się na co dzień. Istnieje wiele miłośników jej smaku. Nic dziwnego, papryka połączona z lekko kwaśną marynatą staje się naprawdę fantastyczna. Połączona z ogórkiem zielonym jest naprawdę ciekawa. Choć warzywa w tej sałatce idealnie się komponują, możesz je dowolnie zmieniać, tak by były dopasowane do Twoich preferencji.

Ta sałatka sprawdza się niezależnie od pory roku, bo używa się w niej warzyw dostępnych przez cały rok. Dodatkowo wybiera się paprykę marynowaną, czyli konserwowaną. Jeśli nie posiadasz takiej w swojej kolekcji przetworów nie musisz się martwić. Na szczęście obecnie dostaniesz ją bez problemu w sklepach. Jeśli znajdziesz ją w sklepie, jednak będziesz obawiać, się sięgnąć po nią ze względu na dodatek cukru, nie martw się. Jest on po prostu częścią zalewy. Oczywiście nie powinno się sięgać po produkty, które zawierają naprawdę duże ilości tego składnika. Jednak zwykle w sklepach znajdziesz paprykę konserwową naprawdę dobrej jakości. Możesz spokojnie umieścić ją w swojej sałatce. To tańsza alternatywa dla zwykłej papryki, zwłaszcza jeśli kupujesz ją poza sezonem. W dodatku jest nieco bardziej smaczna. To dlatego, że jest w zalewie, do której dodaje się dość sporo różnych przypraw. Taki dodatek ożywi każdą sałatkę, nawet tą najnudniejszą.

Alergeny w sałatce z papryki konserwowej

Lista alergenów dla sałatki z papryki konserwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze sałatki z papryki konserwowej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Energia (kcal)
83.81
153.37
Białko (g)
1.24
2.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(183g)
Węglowodany (g)
6.08
11.12
Węglowodany przyswajalne (g)
4.96
9.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
2.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(183g)
Tłuszcz (g)
6.53
11.94
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
2.17
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
9.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.55
8.32
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
1.46
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(183g)
Witamina A (µg (mcg))
23.70
43.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.88
34.55
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.72
32.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(183g)
Sód (mg)
411.45
752.96
Potas (mg)
150.12
274.71
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.12
42.31
Fosfor (mg)
25.36
46.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.76
21.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.01
Cynk (mg)
0.19
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z papryki konserwowej 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z papryki konserwowej

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka konserwowa (marynowana)
200 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 200 g
Ogórek
150 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Pomidor
170 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Kukurydza konserwowa
50 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 50 g
Ciecierzyca konserwowa
50 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Ocet jabłkowy
7 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 7 ml
Koszt składników
51.50