Sałatka z kapusty kiszonej
- Kapusta kiszona (300 g)
- Marchewka - pół małej sztuki (50 g)
- Jabłko - pół małej sztuki (50 g)
- Cebula - pół małej sztuki (25 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Natka pietruszki (5 g)
Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej krok po kroku
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Marchew i jabłko obierz oraz zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie umieść ją na sitku i przelej wrzącą wodą.
Kapustę kiszoną odciśnij z soku, pokrój na mniejsze kawałki.
Do salaterki włóż kapustę kiszoną, marchew, jabłko, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz olej rzepakowy.
Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
-
Surówka z kiszonej kapusty do ryby
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
-
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
-
Surówka z kiszonej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty kiszonej
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Surówki z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat salatki z kapusty kiszonej
Sałatka z kapusty kiszonej to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszna sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań rybnych. Prosty przepis na sałatkę z kapusty kiszonej nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól oraz pieprz.
A jak zrobić sałatkę z kapusty kiszonej? Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Marchew i jabłko obierz oraz zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie umieść ją na sitku i przelej wrzącą wodą. Kapustę kiszoną odciśnij z soku, pokrój na mniejsze kawałki. Do salaterki włóż kapustę kiszoną, marchew, jabłko, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz olej rzepakowy. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo kapusta kiszona jest źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą. W kuchni możemy wykorzystać także sok pozostały po kapuście - od bardzo dawna docenia się jego prozdrowotne właściwości. Jest on źródłem wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Podsumowując smaczna sałatka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Najlepsza sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Sałatka z kiszonej kapusty to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
Alergeny w sałatce z kapusty kiszonej
Lista alergenów dla salatki z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z kapusty kiszonej
Wartości odżywcze salatki z kapusty kiszonej
Sałatka z kapusty kiszonej stanowi doskonałą propozycją na smaczny dodatek do obiadu. Kapusta kiszona stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.