Sałatka z kapusty kiszonej

Opublikowano: 01.04.2023 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszona kapusta w brązowej miseczce
Sałatka z kapusty kiszonej
Sałatka z kapusty kiszonej stanowi doskonały dodatek do dań obiadowych - szczególnie do dań rybnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną sałatkę.
Przygotowanie 10 min
96 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Marchewka - pół małej sztuki (50 g)
  • Jabłko - pół małej sztuki (50 g)
  • Cebula - pół małej sztuki (25 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Natka pietruszki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, sitko, miska

Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej krok po kroku

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Marchew i jabłko obierz oraz zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie umieść ją na sitku i przelej wrzącą wodą.

Kapustę kiszoną odciśnij z soku, pokrój na mniejsze kawałki.

Do salaterki włóż kapustę kiszoną, marchew, jabłko, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz olej rzepakowy.

Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat salatki z kapusty kiszonej

Sałatka z kapusty kiszonej to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszna sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań rybnych. Prosty przepis na sałatkę z kapusty kiszonej nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sałatkę z kapusty kiszonej? Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Marchew i jabłko obierz oraz zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie umieść ją na sitku i przelej wrzącą wodą. Kapustę kiszoną odciśnij z soku, pokrój na mniejsze kawałki. Do salaterki włóż kapustę kiszoną, marchew, jabłko, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz olej rzepakowy. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo kapusta kiszona jest źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą. W kuchni możemy wykorzystać także sok pozostały po kapuście - od bardzo dawna docenia się jego prozdrowotne właściwości. Jest on źródłem wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Podsumowując smaczna sałatka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Najlepsza sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Sałatka z kiszonej kapusty to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Alergeny w sałatce z kapusty kiszonej

Lista alergenów dla salatki z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z kapusty kiszonej

Wartości odżywcze salatki z kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z kapusty kiszonej stanowi doskonałą propozycją na smaczny dodatek do obiadu. Kapusta kiszona stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
84.30
96.95
Białko (g)
0.82
0.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
5.89
6.77
Węglowodany przyswajalne (g)
3.30
3.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.58
2.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
6.67
7.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.14
7.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.32
4.96
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.82
2.09
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
96.32
110.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.23
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.73
23.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
963.42
1107.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
439.63
505.57
Potas (mg)
170.48
196.05
Wapń (mg)
26.55
30.54
Fosfor (mg)
20.14
23.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.41
13.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
1.25
Cynk (mg)
0.18
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny salatki z kapusty kiszonej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania salatki z kapusty kiszonej

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Marchewka
50 g
pół małej sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jabłko
50 g
pół małej sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 50 g
Cebula
25 g
pół małej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
20.00