Sałatka śledziowa świąteczna
- Śledź filet (500 g)
- Jabłko - 1 sztuka (120 g)
- Groszek zielony konserwowy - 5 łyżek (50 g)
- Jajko (3 szt.)
- Majonez - 4 łyżki (40 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1/2 opakowania (80 g)
Przepis na sałatkę śledziową świąteczną krok po kroku
Jogurt wymieszaj z majonezem.
Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj, ostudź i obierz ze skorupy. Pokrój je w drobną kostkę.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
Wymieszaj składniki sałatki, na końcu delikatnie dodaj jogurt wymieszany z majonezem.
Dopraw danie do smaku solą i pieprzem.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat sałatki śledziowej świątecznej
Sałatka śledziowa świąteczna to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym, ale nie tylko. Sałatka śledziowa to również pyszna przekąska w ciągu roku.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Zatem jak zrobić świąteczną sałatkę śledziową?
Jogurt wymieszaj z majonezem. Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj, ostudź i obierz ze skorupy. Pokrój je w drobną kostkę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj składniki sałatki, na końcu delikatnie dodaj jogurt wymieszany z majonezem. Wymieszaj składniki sałatki, na końcu delikatnie dodaj jogurt wymieszany z majonezem. Dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Nasz szybki i prosty przepis na sałatkę śledziową świąteczną nie tylko na święta jest gotowy. Zaopatrz się we wszystkie składniki i przekonaj się jak dobra i smaczna jest sałatka ze śledziami.
Alergeny w sałatce śledziowej świątecznej
Lista alergenów dla sałatki śledziowej świątecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sałatki śledziowej świątecznej
Do sałatki idealnie będzie pasować dodatek żurawiny lub owoców granatu.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.