Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
- Krakersy - 1 opakowanie (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Ser żółty (150 g)
- Pieczarki (300 g)
- Majonez (1 g)
- Cebula dymka - 1 sztuka (150 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Szynka konserwowa (200 g)
Przepis na sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem krok po kroku
Masło rozpuść na patelni i podsmaż drobno pokrojone pieczarki.
Cebulę dymkę drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem.
Wymieszaj z połową majonezu, solą i pieprzem.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebulki z majonezem.
Jajka ugotuj na twardo w wodzie.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krakersy rozłóż na blaszce, wyłóż warstwę cebulową, pieczarki, ser.
Ponownie ułóż krakersy, dodaj starte jajka z majonezem.
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z pieczarek marynowanych
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
-
Pieczarki z cebulą
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z pieczarkami konserwowymi
-
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
-
Sałatka pieczarkowa z porem
-
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
-
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
-
Sałatki z pieczarkami
Więcej informacji na temat sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Pyszna sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem to doskonały pomysł na rodzinny lunch lub imprezową przekąskę.
Poznaj mój dzisiejszy przepis na sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować takich składników jak: jajka, majonez, ser żółty, krakersy, pieczarki, masło lub olej rzepakowy, cebulka dymka, szynka konserwowa.
W pierwszej kolejności masło rozpuść na patelni i podsmaż drobno pokrojone pieczarki. Cebulę dymkę drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Wymieszaj z połową majonezu, solą i pieprzem. Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebulki z majonezem. W tym czasie jajka ugotuj na twardo w wodzie, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Krakersy rozłóż na blaszce, wyłóż warstwę cebulową, pieczarki, ser. Ponownie ułóż krakersy, dodaj starte jajka z majonezem. Nasza warstwowa sałatka na imprezę czy na sylwestra jest gotowa. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu.
W moim przepisie użyłam tradycyjnych herbatników, które są wykonane z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w sałatce na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Ser żółty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Jeśli nie tolerujesz glutenu, zwróć uwagę na odpowiedni dobór krakersów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.