Sałatka na grilla z ziemniakami
- Ziemniaki ugotowane - 3 sztuki (250 g)
- Rzodkiewka - 3 sztuki (50 g)
- Ogórek - 1 sztuka (75 g)
- Jogurt naturalny - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na sałatkę na grilla z ziemniakami krok po kroku
Ziemniaki umyj i obierz.
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Rzodkiewki umyj i pokrój w plastry.
Ogórka umyj i pokrój w plastry.
Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
Ziemniaki wymieszaj w misce z rzodkiewkami, ogórkiem i jogurtem.
Podawaj posypane posiekanym koperkiem.
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Kartoffelsalat
-
Sałatka ziemniaczana do grilla
-
Sałatka niemiecka
-
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
-
Sałatka szwabska
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Sałatka z młodych ziemniaków
-
Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
-
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
-
Sałatka ziemniaczana
Więcej informacji na temat sałatki na grilla z ziemniakami
Sałatka na grilla z ziemniakami to idealny dodatek do grillowanych mięs, czy ryb. Najlepsza jest podawana na zimno, przygotowywana z gotowanych ziemniaków, ogórka, a także z koperkiem. Sprawdzi się podczas każdego obiadu rodzinnego lub imprezy z przyjaciółmi.
Przepis na sałatkę jest bardzo prosty. Nie potrzeba zbyt dużo czasu, ani większych zdolności kulinarnych do tego, aby pyszna sałatka z ziemniaków na grilla zagościła na Twoim stole. Co będzie Ci potrzebne do przygotowania smacznej sałatki? Wystarczą gotowane ziemniaki, rzodkiewki, ogórki, jogurt naturalny oraz ząbek czosnku. Możesz wykorzystać zarówno świeże, gruntowe ogórki, jak również kiszone, kwaszone lub konserwowe, w zależności od tego, które lubisz najbardziej. Jogurt naturalny z powodzeniem możesz zastąpić jogurtem greckim, maślanką lub kefirem i przygotować z nich delikatnie czosnkowy lub koperkowy sos.
Sałatka ziemniaczana jest lekkostrawna i niskokaloryczna, ma delikatny smak, dzięki czemu idealnie pasuje do mięsa z grilla. Oczywiście zastosowanie tego dania nie ogranicza się wyłącznie do sezonu grillowego. Możesz przygotować ją również jako szybki lunch lub lekką kolację, a także danie na wynos do pracy lub do szkoły.
Jak przygotować sałatkę z grilla z ziemniakami? Główny składnik, czyli ziemniaki wystarczy umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pozostałe warzywa, czyli rzodkiewki i ogórki również myjemy i kroimy w plastry. Pokrojone ziemniaki i warzywa mieszamy w misce z dodatkiem sosu czosnkowego - aby go przyrządzić wystarczy wymieszać jogurt z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praske czosnkiem. Całość posypujemy koperkiem i gotowe!
Ziemniaki to produkt, który syci na długo, dzięki czemu po ich zjedzeniu dłużej czujemy się najedzeni. Cała sałatka jest również niskokaloryczna. Biorąc pod uwagę niską kaloryczność i wywoływanie długotrwałego uczucia sytości sałatka na grilla z ziemniakami to świetne danie dla osób odchudzających się. Koniecznie musisz jej spróbować, z pewnością zagości w Twojej kuchni już na stałe.
Alergeny w sałatce na grilla z ziemniakami
Lista alergenów dla sałatki na grilla z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze sałatki na grilla z ziemniakami
Energia i białka
(405g)
Węglowodany
(405g)
Tłuszcze
(405g)
Witaminy
(405g)
Składniki mineralne
(405g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.