Przepis na sałatkę szwabską krok po kroku
- Ziemniaki późne 500 g
- Ogórki kiszone 240 g 4 sztuki
- Mortadela 300 g
- Cebula 150 g
- Cukier 3 g 0,5 łyżeczki
- Majonez light 75 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 150 g
- Musztarda 40 g ostra
Ugotuj ziemniaki w mundurkach.
Ostudź je, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Ziemniaki włóż do miski.
Ogórki i mortadelę pokrój w cienkie paski. Dodaj do ziemniaków.
Cebulę pokrój w piórka i dodaj do reszty składników wraz z posiekanym szczypiorkiem.
1 obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do miski wraz z majonezem, jogurtem, musztardą, łyżką soku z cytryny, sól, pieprz do smaku.
Wszystko wymieszaj dokładnie.
Gotową sałatkę schładzaj minimum godzinę.
Posyp posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Kartoffelsalat
-
Sałatka ziemniaczana do grilla
-
Sałatka niemiecka
-
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Sałatka z młodych ziemniaków
-
Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
-
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
-
Sałatka na grilla z ziemniakami
-
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
-
Sałatka ziemniaczana

(liczba kalorii)
Sałatka szwabska - cechy przepisu
Więcej o sałatce szwabskiej
Pyszna i prosta sałatka szwabska z mortadelą to smaczne rozwiązanie na kolację. Jadłeś już ją? Jeśli nie to zobacz, jak zrobić sałatkę szwabską i przygotuj ją. Sałatka ziemniaczana jest najlepsza, ponieważ zawiera proste składniki. Przepis na sałatkę szwabską zrobiony jest z musztardą. Daje to idealną ostrość, która świetnie wzbogaca danie. Ta pyszna, najlepsza sałatka szwabska super sprawdzi się nie tylko w zwykły dzień, ale też na imprezie. Warto ją robić, gdy został Ci nadmiar ugotowanych ziemniaków.
Sałatka szwabska jest zwana także inaczej jako kartoffelsalat. Sałatka ziemniaczana pochodzi z kuchni niemieckiej, jest pysznym i bardzo znanym daniem. Jest to najlepsza potrawa, która jest prosta do zrobienia. Sałatka szwabska składa się z ziemniaków, mortadeli, ogórków kiszonych i cebuli. Z musztardy, majonezu i jogurtu powstaje dobry sos. Do wszystkiego potrzeba czosnku, soku z cytryny, szczypiorku, soli oraz pieprzu. Przepis na sałatkę szwabską najlepiej jest zrobić dzień wcześniej przed podaniem. Dzięki temu sałatka szwabska stanie się smaczna i bardziej wyrazista w smaku. To dobra propozycja dla wszystkich, którzy lubią proste przepisy. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłów na kolacje. Nie tylko na kolację będzie super – każda okazja będzie odpowiednia, by przygotować sałatkę szwabską. Do sałatki ziemniaczanej z musztardą nie potrzeba chleba.
Jak zrobić sałatkę szwabską? Ziemniaków nie obieraj, oczyść je, umyj i ugotuj do miękkości. Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Opcjonalnie możesz je pokroić w nie za grube plastry. Mortadelę oraz ogórki pokrój w paseczki, cebulę w piórka. Szczypiorek posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki (jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz oraz szczypiorek) wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku tak, by była dobra (według Twojego gustu). Jak zrobisz sałatkę szwabską odstaw ją do schłodzenia. Smaczna będzie po minimum godzinie chłodzenia. Dobre będzie dodanie do niej tuż przed podaniem świeżej natki pietruszki.
*Do przepisu na sałatkę szwabską wybierz mortadelę najlepszej jakości. Powinna mieć minimum 90% mięsa. Nie powinna zawierać MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Warto zwrócić uwagę na skład wędliny, gdyż mortadela nie cieszy się dobrą sławą. Można jednak kupić dobrej jakości mortadelę, do czego zachęcam.
*Sałatka będzie równie dobra, jak zrobisz ją z ogórkami konserwowymi zamiast kiszonych.
*Jeśli nie masz cytryny, zamiast soku można użyć octu.
Wartości odżywcze sałatki szwabskiej
Energia i białka
(182g)
Węglowodany w sałatce szwabskiej
(182g)
Tłuszcze
(182g)
Witaminy w przepisie na sałatkę szwabską
(182g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę szwabską
(182g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce szwabskiej
Lista alergenów dla sałatki szwabskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu