Sałatka szwabska

Opublikowano: 02.02.2023 r., 15:29 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka szwabska
Sałatka szwabska
Pyszna i prosta sałatka szwabska z mortadelą to smaczne rozwiązanie na kolację. Jadłeś już ją? Jeśli nie to zobacz jak zrobić sałatkę szwabską i przygotuj ją.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
189 kcal
Kcal w porcji
182 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Ogórki kiszone 4 sztuki (240 g)
  • Mortadela (300 g)
  • Cebula (150 g)
  • Cukier 0,5 łyżeczki (3 g)
  • Majonez light (75 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (150 g)
  • Musztarda ostra (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, szczypiorek, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na sałatkę szwabską krok po kroku

Ugotuj ziemniaki w mundurkach.

Ostudź je, obierz i pokrój w dużą kostkę.

Ziemniaki włóż do miski.

Ogórki i mortadelę pokrój w cienkie paski. Dodaj do ziemniaków.

Cebulę pokrój w piórka i dodaj do reszty składników wraz z posiekanym szczypiorkiem.

1 obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do miski wraz z majonezem, jogurtem, musztardą, łyżką soku z cytryny, sól, pieprz do smaku.

Wszystko wymieszaj dokładnie.

Gotową sałatkę schładzaj minimum godzinę.

Posyp posiekaną natką pietruszki przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę szwabską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki szwabskiej

Pyszna i prosta sałatka szwabska z mortadelą to smaczne rozwiązanie na kolację. Jadłeś już ją? Jeśli nie to zobacz, jak zrobić sałatkę szwabską i przygotuj ją. Sałatka ziemniaczana jest najlepsza, ponieważ zawiera proste składniki. Przepis na sałatkę szwabską zrobiony jest z musztardą. Daje to idealną ostrość, która świetnie wzbogaca danie. Ta pyszna, najlepsza sałatka szwabska super sprawdzi się nie tylko w zwykły dzień, ale też na imprezie. Warto ją robić, gdy został Ci nadmiar ugotowanych ziemniaków.

Sałatka szwabska jest zwana także inaczej jako kartoffelsalat. Sałatka ziemniaczana pochodzi z kuchni niemieckiej, jest pysznym i bardzo znanym daniem. Jest to najlepsza potrawa, która jest prosta do zrobienia. Sałatka szwabska składa się z ziemniaków, mortadeli, ogórków kiszonych i cebuli. Z musztardy, majonezu i jogurtu powstaje dobry sos. Do wszystkiego potrzeba czosnku, soku z cytryny, szczypiorku, soli oraz pieprzu. Przepis na sałatkę szwabską najlepiej jest zrobić dzień wcześniej przed podaniem. Dzięki temu sałatka szwabska stanie się smaczna i bardziej wyrazista w smaku. To dobra propozycja dla wszystkich, którzy lubią proste przepisy. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłów na kolacje. Nie tylko na kolację będzie super – każda okazja będzie odpowiednia, by przygotować sałatkę szwabską. Do sałatki ziemniaczanej z musztardą nie potrzeba chleba.

Jak zrobić sałatkę szwabską? Ziemniaków nie obieraj, oczyść je, umyj i ugotuj do miękkości. Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Opcjonalnie możesz je pokroić w nie za grube plastry. Mortadelę oraz ogórki pokrój w paseczki, cebulę w piórka. Szczypiorek posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki (jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz oraz szczypiorek) wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku tak, by była dobra (według Twojego gustu). Jak zrobisz sałatkę szwabską odstaw ją do schłodzenia. Smaczna będzie po minimum godzinie chłodzenia. Dobre będzie dodanie do niej tuż przed podaniem świeżej natki pietruszki.

*Do przepisu na sałatkę szwabską wybierz mortadelę najlepszej jakości. Powinna mieć minimum 90% mięsa. Nie powinna zawierać MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Warto zwrócić uwagę na skład wędliny, gdyż mortadela nie cieszy się dobrą sławą. Można jednak kupić dobrej jakości mortadelę, do czego zachęcam.

*Sałatka będzie równie dobra, jak zrobisz ją z ogórkami konserwowymi zamiast kiszonych.

*Jeśli nie masz cytryny, zamiast soku można użyć octu.

Alergeny w sałatce szwabskiej

Lista alergenów dla sałatki szwabskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze sałatki szwabskiej

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki mają wysoki indeks sytości. Po schłodzeniu obniża się ich indeks glikemiczny. Warto użyć mortadeli z dobrym składem, tj. z zawartością mięsa powyżej 90%.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kcal)
104.34
189.91
Białko (g)
4.69
8.54
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.33
Brak danych dla: cebula, musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany (g)
9.03
16.44
Węglowodany przyswajalne (g)
7.82
14.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
2.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz (g)
5.56
10.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.44
6.26
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
4.20
Brak danych dla: cukier, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
2.07
Brak danych dla: cukier, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.58
24.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina A (µg (mcg))
3.61
6.57
Witamina B6 (mg)
0.18
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.35
Witamina C (mg)
7.78
14.15
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.52
Witamina E (mg)
0.09
0.16
Retinol (µg (mcg))
1.70
3.09
Tiamina (mg)
0.15
0.27
Ryboflawina (mg)
0.07
0.13
Niacyna (mg)
1.21
2.19
Foliany (µg (mcg))
9.82
17.88
Beta karoten (µg (mcg))
16.38
29.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód (mg)
468.19
852.11
Potas (mg)
252.16
458.93
Wapń (mg)
29.61
53.89
Fosfor (mg)
71.99
131.01
Magnez (mg)
15.62
28.44
Żelazo (mg)
0.58
1.06
Cynk (mg)
0.65
1.19
Miedź (mg)
0.08
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki szwabskiej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki szwabskiej

Koszt składników
28.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ogórki kiszone
240 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 240 g
Mortadela
300 g
3.50
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
6.18
Za 300 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
3 g
0,5 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Majonez light
75 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 75 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
150 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 150 g
Musztarda
40 g
ostra
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
28.80