Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na kartoffelsalat krok po kroku

Ziemniaki umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj przez 30-40 minut do miękkości.

Wystudź i obierz je ze skórki.

Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść w misce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Ogórki pokrój w kostkę.

Posiekaj koper.

Dodaj warzywa do miski i wymieszaj.

W miseczce umieść oliwę z oliwek, śmietanę, sól, pieprz i oregano.

Wymieszaj i dodaj do ziemniaków.

Połącz składniki.

Kartoffelsalat podany w białym, głębokim talerzu.
Kartoffelsalat - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kartoffelsalat

W skrócie
Kalorii w porcji
331 kcal
Wielkość
jednej porcji
310 g
Indeks glikemiczny
73

Wartości odżywcze kartoffelsalat

na 100g gotowej potrawy

Kartoffelsalat to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Pyszna sałatka zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest ona świetnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
107.04
331.84
Białko (g)
1.75
5.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
12.70
39.37
Węglowodany przyswajalne (g)
11.08
34.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
5.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
5.75
17.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
4.42
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
13.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.75
11.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.78
Cholesterol (mg)
2.79
8.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
12.59
39.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.36
44.52
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.01
21.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
2.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.36
41.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
114.23
354.12
Potas (mg)
311.30
965.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.78
92.33
Fosfor (mg)
43.56
135.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.75
55.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
2.05
Cynk (mg)
0.26
0.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kartoffelsalat 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kartoffelsalat

Lista alergenów dla kartoffelsalat przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Więcej informacji na temat kartoffelsalat

Kartoffelsalat to tradycyjne danie pochodzące z kuchni niemieckiej. Tradycyjna sałatka to bardzo dobry pomysł na dodatek do pieczonego mięsa. Można ją podawać także samodzielnie jako przekąskę. Sałatka ziemniaczana jest lekka i nie zawiera dużej ilości kalorii. Przepis na kartoffelsalat jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula czerwona, ogórek w occie, oliwa z oliwek, koper, sól, pieprz, oregano, ocet jabłkowy, śmietana kwaśna.

Jak zrobić kartoffelsalat? Ziemniaki umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 30-40 minut do miękkości. Wystudź i obierz je ze skórki. Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Ogórki pokrój w kostkę. Posiekaj koper. Dodaj warzywa do miski i wymieszaj. W miseczce umieść oliwę z oliwek, śmietanę, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj i dodaj do ziemniaków. Połącz składniki.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby. Ziemniaki zawierają dużą ilość potasu i błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit.

Podsumowując sałatka ziemniaczana jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Niemiecka sałatka jest lekka i zawiera mniej kalorii niż tradycyjna sałatka warzywna. Najlepsza sałatka wychodzi z młodych ziemniaków. Pyszna domowa sałatka może być podana na ciepło lub na zimno.

Szacunkowy koszt przygotowania kartoffelsalat

Koszt składników
42.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Cebula czerwona
300 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 300 g
Ogórki konserwowe
400 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 400 g
Koperek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Śmietana 12%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Oliwa z oliwek
150 ml
15 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Koszt składników
42.40
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na kartoffelsalat
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,2% osób