Przepis na kartoffelsalat krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Ziemniaki umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj przez 30-40 minut do miękkości.

Wystudź i obierz je ze skórki.

Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść w misce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Ogórki pokrój w kostkę.

Posiekaj koper.

Dodaj warzywa do miski i wymieszaj.

W miseczce umieść oliwę z oliwek, śmietanę, sól, pieprz i oregano.

Wymieszaj i dodaj do ziemniaków.

Połącz składniki.

Kartoffelsalat podany w białym, głębokim talerzu.
Kartoffelsalat
Koszt przygotowania dania
22.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
331 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Kartoffelsalat - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kartoffelsalat

Kartoffelsalat to tradycyjne danie pochodzące z kuchni niemieckiej. Tradycyjna sałatka to bardzo dobry pomysł na dodatek do pieczonego mięsa. Można ją podawać także samodzielnie jako przekąskę. Sałatka ziemniaczana jest lekka i nie zawiera dużej ilości kalorii. Przepis na kartoffelsalat jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula czerwona, ogórek w occie, oliwa z oliwek, koper, sól, pieprz, oregano, ocet jabłkowy, śmietana kwaśna.

Jak zrobić kartoffelsalat? Ziemniaki umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 30-40 minut do miękkości. Wystudź i obierz je ze skórki. Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Ogórki pokrój w kostkę. Posiekaj koper. Dodaj warzywa do miski i wymieszaj. W miseczce umieść oliwę z oliwek, śmietanę, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj i dodaj do ziemniaków. Połącz składniki.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby. Ziemniaki zawierają dużą ilość potasu i błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit.

Podsumowując sałatka ziemniaczana jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Niemiecka sałatka jest lekka i zawiera mniej kalorii niż tradycyjna sałatka warzywna. Najlepsza sałatka wychodzi z młodych ziemniaków. Pyszna domowa sałatka może być podana na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze kartoffelsalat

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
107.04 kcal
331.84 kcal
Białko
1.75 g
5.44 g

Węglowodany w kartoffelsalat

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
12.70 g
39.37 g
Węglowodany przyswajalne
11.08 g
34.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
5.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
5.75 g
17.82 g
Tłuszcze nasycone
1.43 g
4.42 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
13.40 g
Tłuszcze jednonasycone
3.75 g
11.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
1.78 g
Cholesterol
2.79 mg
8.64 mg

Witaminy w przepisie na kartoffelsalat

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A
12.59 µg (mcg)
39.04 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.62 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
14.36 mg
44.52 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
7.01 µg (mcg)
21.72 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.71 mg
2.22 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
13.36 µg (mcg)
41.42 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kartoffelsalat

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
114.23 mg
354.12 mg
Potas
311.30 mg
965.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
29.78 mg
92.33 mg
Fosfor
43.56 mg
135.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
17.75 mg
55.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
2.05 mg
Cynk
0.26 mg
0.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kartoffelsalat 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kartoffelsalat

Lista alergenów dla kartoffelsalat przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania kartoffelsalat

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Cebula czerwona
300 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 300 g
Ogórki konserwowe
400 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 400 g
Koperek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Śmietana 12%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Oliwa z oliwek
150 ml
15 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Koszt składników
42.40
Jak oceniasz przepis na kartoffelsalat
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób