Przepis na sałatkę jarzynową z kukurydzą krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, miska

Ziemniaki, marchew i seler gotujemy do miękkości. Następnie warzywa pozostawiamy do wystudzenia, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kiszone także kroimy na małe części.

Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Także je obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę odcedzamy z zalewy.

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.

Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.

Sałatka jarzynowa z kukurydzą w misce
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
Koszt przygotowania dania
13.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
177 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
80

Sałatka jarzynowa z kukurydzą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce jarzynowej z kukurydzą

Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Ugotowane warzywa w połączeniu z jajkiem, ogórkiem kiszonym, kukurydzą, majonezem i przyprawami są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że tradycyjna sałatka warzywna z majonezem zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę jarzynową z kukurydzą? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki, marchew i seler gotujemy do miękkości. Następnie warzywa pozostawiamy do wystudzenia, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kiszone także kroimy na małe części. Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Także je obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.

Sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową z kukurydzą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Domowa sałatka jarzynowa odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Wartości odżywcze sałatki jarzynowej z kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
118.51 kcal
177.76 kcal
Białko
3.96 g
5.95 g

Węglowodany w sałatce jarzynowej z kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
10.41 g
15.62 g
Węglowodany przyswajalne
9.09 g
13.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.32 g
1.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
7.01 g
10.51 g
Tłuszcze nasycone
1.77 g
2.66 g
Tłuszcze nienasycone
5.24 g
7.86 g
Tłuszcze jednonasycone
1.90 g
2.85 g
Tłuszcze wielonasycone
3.34 g
5.01 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
84.19 mg
126.29 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę jarzynową z kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
103.41 µg (mcg)
155.12 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina C
8.20 mg
12.30 mg
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.68 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
0.75 mg
Retinol
36.02 µg (mcg)
54.02 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.19 mg
Niacyna
0.64 mg
0.96 mg
Foliany
24.80 µg (mcg)
37.20 µg (mcg)
Beta karoten
667.47 µg (mcg)
1001.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę jarzynową z kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
224.98 mg
337.47 mg
Potas
237.17 mg
355.76 mg
Wapń
23.30 mg
34.95 mg
Fosfor
82.33 mg
123.50 mg
Magnez
15.28 mg
22.92 mg
Żelazo
0.82 mg
1.22 mg
Cynk
0.52 mg
0.79 mg
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Mangan
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: marchewka, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jarzynowej z kukurydzą 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce jarzynowej z kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki jarzynowej z kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki jarzynowej z kukurydzą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Ogórki kiszone
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Majonez
80 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 80 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę jarzynową z kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób