Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka ziemniaczana
Pyszna sałatka ziemniaczana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 30 min łatwy 4 379 kcal -
Kartoffelsalat
Kartoffelsalat to tradycyjne danie pochodzące z kuchni niemieckiej. Tradycyjna sałatka to bardzo dobry pomysł na dodatek do pieczonego mięsa. Można …
15 + 40 min łatwy 10 331 kcal -
Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla jest prosta do przygotowania i idealnie pasuje do grillowanego mięsa. Można ją zrobić w wersji łagodnej …
25 + 30 min łatwy 5 181 kcal
Sałatka ziemniaczana - przepisy
-
Sałatka niemiecka
Sałatka z ziemniaków po niemiecku zazwyczaj podawana jest do mięs przygotowywanych na grillu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby …
25 + 30 min łatwy 6 227 kcal -
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatka ziemniaczana z boczkiem nie jest skomplikowanym daniem. Z wykonaniem tej sałatki poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie lubi …
25 + 30 min łatwy 4 332 kcal -
Sałatka szwabska
Pyszna i prosta sałatka szwabska z mortadelą to smaczne rozwiązanie na kolację. Jadłeś już ją? Jeśli nie to zobacz, jak …
10 + 30 min łatwy 8 189 kcal -
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem to bardzo popularna sałatka na grilla, ponieważ idealnie pasuje do grillowanego mięsa. Należy ją podawać zamiast …
35 + 40 min łatwy 5 307 kcal -
Sałatka z młodych ziemniaków
Sałatka z młodych ziemniaków nadaje się na wiele okazji, szczególnie tych przy grillu. Możesz spodziewać się tego, że bardzo szybko …
30 + 20 min łatwy 5 182 kcal -
Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. …
20 + 40 min łatwy 4 117 kcal
-
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
Sałatka ziemniaczana z jajkiem jest niezwykle smacznym i naprawdę ciekawym przepisem, który doskonale sprawdzi się na imprezy, ale również jako …
20 + 15 min łatwy 6 194 kcal -
Sałatka na grilla z ziemniakami
Sałatka na grilla z ziemniakami to idealny dodatek do grillowanych mięs, czy ryb. Najlepsza jest podawana na zimno, przygotowywana z …
20 + 10 min łatwy 1 253 kcal -
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Pyszna sałatka śledziowa z ziemniakami do doskonały pomysł na potrawę na wigilię. Świetnie sprawdzi się również w diecie osób, które …
20 + 30 min łatwy 4 328 kcal -
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
Sałatka z grochem czerwonym gotowanym, ziemniakami i szynką – pyszna i sycąca potrawa. Łatwo i szybko ją zrobić, ponieważ przepis …
20 + 60 min łatwy 4 279 kcal -
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 25 min łatwy 8 177 kcal
Sałatka ziemniaczana - co to jest?
Sałatka ziemniaczana to jedna z najbardziej popularnych sałatek przyrządzanych w Polsce. Robimy ją na wiele okazji, np. imieniny, przyjęcie dla gości czy dodatek do grillowanego mięsa. Sałatkę ziemniaczaną przyrządzano pierwotnie jednak nie w naszym kraju, a w Austrii i później w Niemczech. Potrawa pasuje do wielu rodzajów mięs, ponieważ zawarte w sałatce ziemniaki doskonale się z nimi komponują. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na sałatkę ziemniaczaną, dlatego też ciężko zliczyć, jaka dokładnie na świecie jest ilość receptur na to pyszne danie.
Często zadawane pytania
Sałatka ziemniaczana – proste przepisy na sycącą sałatkę z ziemniaków
Sałatka ziemniaczana to znakomite danie, które stanowi zarówno samodzielną potrawę, jak i wartościowy dodatek do mięs. Tradycyjna sałatka z ziemniaków jest najlepsza, ponieważ jest bardzo uniwersalna – pasuje do większości dań obiadowych. Składniki, które się w niej znajdują, znakomicie komponują się z wieloma potrawami. Jaki jest przepis na wege sałatkę ziemniaczaną? Czy sałatka kartoflana może być fit? Czym wyróżnia się klasyczna sałatka z ziemniaków i do czego pasuje najlepiej? Sprawdź najważniejsze informacje na temat historii tego dania oraz poznaj proste przepisy na sałatkę.
Sałatka ziemniaczana – przepis na klasyczną sałatkę kartoflaną, krok po kroku
Kilka słów na temat historii sałatki ziemniaczanej – czy o tym wiedziałeś?
Dla wielu z nas mogłoby się wydawać, że sałatka ziemniaczana to zwykłe, niczym niewyróżniające się danie. Niektórzy śmiało uważają nawet, iż o tej potrawie nie można powiedzieć nic ciekawego – bo wszystko, co można było na jej temat wspomnieć, zostało już opowiedziane. Jest jednak zupełnie inaczej! Sałatka kartoflana to bardzo ciekawe danie, o którym warto więcej przeczytać – zwłaszcza że serwuje się je przecież przy każdej możliwej okazji. Nasze babcie i mamy do dziś robią ziemniaczaną sałatkę na wszelakie rodzinne przyjęcia, ale też święta. Potrawa, mimo że jest prosta i zawiera same podstawowe składniki, podawana jest w wielu wersjach. Niemal każdy też ma na nią swój własny patent, a w każdym regionie – zależnie oczywiście od państwa – sałatka ziemniaczana nazywana bywa zupełnie inaczej. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się o niej nieco więcej, zanim zacznie się ją przyrządzać.
Niektórzy mylnie uważają, że przepis na sałatkę ziemniaczaną po raz pierwszy znaleziono w Niemczech. Tymczasem to nie u naszych niemieckich sąsiadów natrafiono na pierwszą recepturę na sałatkę z kartofli. Znaleziono ją bowiem w jednym z klasztorów na terenie Austrii, mimo że przepis ten napisano po niemiecku. Receptura datowana jest na 1621 rok. Jak można więc łatwo zauważyć, jest to wiekowy przepis. Warto w tym momencie dodać, że niektórzy podchodzą do sałatki ziemniaczanej podobne, jak do polskiego bigosu. Co to znaczy? Otóż mówi się, że danie jest polskie, ale w Polsce przecież wcale nie powstało. Ziemniaki nie wyrosły na polskich ziemiach, a sprowadzono je w XVI wieku do całej Europy przez Hiszpanów. Uważa się, że ziemniaki do Polski oraz innych europejskich krajów dotarły z Anglii, gdzie kartofle pierwotnie miały rosnąć.
Niemiecka sałatka kartoflana – czy jest to najlepsza sałatka z kartofli?
Niemcy uznawani są za najlepszych kucharzy, jeśli chodzi o przyrządzanie sałatki ziemniaczanej. Właśnie oni znani są z tej pysznej potrawy na bazie kartofli. W Niemczech podzielono sałatkę na dwie różne – zgodnie z regionami, z których się wywodzą. Mamy więc niemiecką sałatkę kartoflaną z północy oraz z południa. Północną wersję dania określa się białą, ponieważ tradycyjna sałatka z tamtej części Niemiec podawana jest z majonezem, śmietaną albo jogurtem naturalnym. Południową sałatkę ziemniaczaną nazywa się z kolei przezroczystą, gdyż bazuje ona na marynacie. Ta z kolei składa się z wywaru cebulowego przyrządzanego z octem, olejem i musztardą.
Klasyczna sałatka ziemniaczana robiona jest w Niemczech – podobnie jak w naszym kraju – przez cały rok. Nie ma znaczenia, czy robi się ją na południu, czy na północy. Ludzie uwielbiają spożywać tę potrawę bez względu na porę roku i okoliczności. Sałatkę jada się saute jako odrębną potrawę albo w formie dodatku np. do mięs i warzyw. Kartoflana sałatka ma tę przewagę, że swoim niebanalnym smakiem pasuje do większości potraw, znakomicie podkreślając ich smak (zwłaszcza mięsnych kotletów czy grillowanych kawałków mięsa).
Warto w tym momencie napomknąć, że na północy Niemiec sałatkę robi się zwykle z ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków. Miesza się je następnie z majonezem i pokrojonymi na kawałki ogórkami konserwowymi. Wielu ludzi uwielbia kartoflaną również z jajkami ugotowanymi na twardo, olejem, octem, cukrem, posiekaną pietruszką, śmietaną, solą i pieprzem. Zanim ziemniaki zostaną pokrojone na plasterki, należy je oczywiście ugotować – najlepiej jednak w mundurkach, nieobrane. Potem trzeba dać im ostygnąć przez noc. Do dalszej części przyrządzania sałatki najlepiej przejść rano, gdy ziemniaki całkiem wystygną. Wówczas nabiorą właściwej konsystencji, a sałatka będzie wyśmienita.
Na południu Niemiec danie powinno się, jak już wspominaliśmy, przyrządzić z marynatą na bazie zalewy cebulowej, octu i oliwy. Jako że taka marynata znacznie różni się od wersji z północy, należy sałatkę ziemniaczaną wykonać już w zupełnie inny sposób. Wywar cebulowy trzeba zrobić z cebuli, a raczej jej kawałków gotujących się w rosole. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach i jeszcze ciepłe pokroić na plasterki. Następnie trzeba je skropić octem i wymieszać, po czym dodać cebulę i zalewę z rosołu, powstałą podczas gotowania. Koniecznie doprawić trzeba całość do smaku (pieprzem i solą). Po upływie kilku godzin należy przyprawić sałatkę musztardą z olejem, a także posiekanym na drobne kawałki szczypiorem.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat sałatki kartoflanej w Niemczech? Otóż zarówno na południu Niemiec, jak i w Austrii do jej przygotowania używa się ziemniaków sałatkowych, tzw. salatkartoffeln. Gdy się je ugotuje i potnie w plastry, ziemniaki nie mają prawa się złamać. Oprócz tego warto przy okazji dopowiedzieć, że bawarska (północna) wersja niemieckiej sałatki z kartofli jest starsza niż południowa – ta druga datowana jest bowiem na pierwszą połowę XIX wieku. Czy do sałatki ziemniaczanej można dodać jakieś inne składniki niż te, które znajdują się w niej oryginalnie? Oczywiście! Wiele wielbicieli ziemniaczanej sałatki lubi ją modyfikować na swój własny sposób. Popularnym składnikiem dodawanym do potrawy są np. jabłka, szynka, śledź, groszek i jajka. Ilu ludzi, tyle pomysłów na modyfikacje sałatki!
Z czym warto podawać sałatkę ziemniaczaną? Najlepsze przykłady
Sałatka ziemniaczana popularna jest nie tylko w Niemczech, Austrii albo w Polsce. Danie z ziemniaków uwielbiają również np. w Chorwacji, gdzie sałatkę przyrządza się na bazie wywaru mięsnego, a także połączenia musztardy z olejem, pieprzem i octem. Co kraj, to obyczaj. W każdym państwie, gdzie robi się sałatkę ziemniaczaną, ma ona swoją własną odrębną nazwę. Francuzi określają sałatkę ziemniaczaną tzw. miszmaszem, czyli charivari. We francuskiej sałatce ziemniaki miesza się z posiekanymi na kawałki jabłkami, buraczkami, pieczarkami oraz kiszonymi ogórkami. Hiszpanie z kolei mówią o swojej kartoflance – z zupełnie niewiadomych przyczyn – „sałatka rosyjska”. Oprócz ziemniaków, w hiszpańskiej sałatce ziemniaczanej znaleźć można tuńczyka, groszek i szparagi, koniecznie wymieszane majonezem. Z kolei w Stanach Zjednoczonych ziemniaki łączy się ze skwarkami i nazwa sałatkę… niemiecką.
Tam, gdzie często grilluje się mięso podczas rodzinnych spotkań, sałatka ziemniaczana stała się standardem. Wiele osób zastanawia się, do czego najlepiej pasuje sałatka ziemniaczana, niezależnie od kraju pochodzenia. Potrawa idealnie smakuje zarówno z mięsem czerwonym z grilla, jak i np. pieczoną rybą. Właśnie dlatego sałatka kartoflana tak często serwowana jest podczas większości uroczystości (np. imienin, imprezy czy rodzinnych świąt). Wystarczy zamienić w niej jeden składnik, żeby zyskała zupełnie innego wymiaru i smaku. To uniwersalne danie, dlatego warto zapamiętać, z jakich podstawowych składników składa się sałatka ziemniaczana.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną? Sprawdzone przepisy na wege i fit sałatkę
Sałatka ziemniaczana do grilla – jak ją przygotować, krok po kroku
Jeśli chcesz zaskoczyć domowników oraz swoich znajomych przy grillu, warto przygotować smaczną sałatkę ziemniaczaną. To bardzo proste danie, które bez problemu zrobi nawet największy laik w gotowaniu. Aby przyrządzić danie, potrzebujesz zaledwie kilku składników: ziemniaków (oczywiście ugotowanych), jogurtu naturalnego, ogórków konserwowych, czosnku, koperku, pieprzu i soli. Ziemniaki należy umyć, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Gdy już wystygną, trzeba je obrać i pokroić w równą kostkę. W następnej kolejności należy pokroić ogórki konserwowe, a później przepuścić czosnek przez praskę i poszatkować koperek. Przełożyć trzeba w dalszej kolejności jogurt naturalny do osobnego naczynia, a następnie dorzucić do niego czosnek z koperkiem. Dopraw całość pieprzem i solą do smaku, po czym dobrze wymieszaj ze sobą wszystko. Umieść ziemniaki z ogórkami w garnku i zmieszaj z sosem, a na koniec przełóż wszystko do ozdobnej miseczki, jeśli tylko istnieje taka potrzeba.
Sałatka ziemniaczana to proste i bardzo smaczne danie, które znakomicie komponuje się z większością potraw. Pasuje do niej zarówno mięso, jak i ryby czy warzywa. Co ważne, można przygotować sałatkę zarówno w ostrej, jak i łagodnej wersji – to doskonała wiadomość dla tych, którzy lubią specyficzne smaki potraw. Sałatkę ziemniaczaną można niemal dowolnie modyfikować, więc jest to bardzo uniwersalna potrawa dla każdego. W przepisie są np. ogórki konserwowe, za którymi nie każdy przepada – można zmienić je na kiszone. Do sałatki dorzucić można też kilka osobnych składników, które nadadzą jej innego smaku i dodadzą więcej właściwości odżywczych (np. paprykę lub jajka). Sałatka ziemniaczana to duże możliwości, jeśli chodzi o eksperymentowanie z jej składem i smakiem, dlatego polecana jest każdemu, kto stawia w kuchni pierwsze kroki.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem – sprawdź, jak poprawnie ją zrobić!
Sałatka ziemniaczana z boczkiem to smaczne danie, które jest bardzo proste do przygotowania. Jeśli jesteś początkujący w gotowaniu, powinieneś perfekcyjnie poradzić sobie z tą potrawą. Sałatka kartoflana składa się z kilku składników, które w połączeniu ze sobą stanowią smaczną i pożywną potrawę. W celu przyrządzenia sałatki należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: ziemniaki gotowane, boczek wieprzowy bez kości, cebulę czerwoną, szczypiorek i przyprawy do smaku (pieprz i sól). Opłucz ziemniaki i ugotuj je w mundurkach, koniecznie w uprzednio osolonej wodzie. Po ok. 30 minutach ściągnij je z ognia, odcedź, obierz i pokrój na drobną kostkę. Pokrój również wędzony boczek. Następnie rozgrzej patelnię i wlej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojony boczek, po czym po ok. 3-4 minutach dorzuć cebulę i smaż całość do zarumienienia. Poszatkuj szczypiorek. Na koniec wymieszaj ziemniaki z mięsem i cebulą oraz oprósz całość szczypiorkiem.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem to bardzo smaczne i proste danie. Nawet jeśli nie potrafisz gotować, z pewnością dobrze poradzisz sobie z tą potrawą. Sałatka kartoflana może stanowić osobne danie, ale też być dodatkiem do różnego rodzaju mięs (najlepiej grillowanych) lub ryb. Aby ją zrobić, nie musisz obierać ziemniaków ze skórki – możesz je gotować w mundurkach. Boczek w przepisie możesz kupić z kolei zarówno surowy parzony, jak i wędzony. Sałatka ziemniaczana najlepiej smakuje serwowana na zimno. Nie chcesz dodawać mięsa do potrawy? Możesz, zamiast niego dodać sos np. czosnkowo-jogurtowy, który będzie świetnym źródłem białka.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem – ciekawa propozycja na kolację
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich nietypową kolacją? Co powiesz na sałatkę ziemniaczaną z jajkiem? To bardzo dobre danie, które jest proste w przygotowaniu i niezwykle pożywne. Aby przyrządzić sałatkę, potrzeba tylko kilku składników. Oto lista potrzebnych produktów: ziemniaki, cebula, ogórki kiszone, majonez, musztarda, szczypiorek, pieprz i sól. Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę. Następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Po 20 minutach ostudź je i wrzuć do osobnego rondelka. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je i pokrój w kostkę. Następnie pokrój cebulę i ogórki w drobną kostkę. Dodaj składniki do ziemniaków i jajek. Następnie wymieszaj musztardę z majonezem i wlej całość do sałatki. Dopraw pieprzem i solą i podawaj sałatkę udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka ziemniaczana to znakomity pomysł na smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Możesz podać je na treściwą kolację, ale też jako przekąska na imprezę lub danie dla niespodziewanych gości. Sałatka z kartofli jest szybka w przygotowaniu, a także bardzo prosta. Świetnie poradzi z nią sobie dosłownie każdy, nawet największy amator gotowania. Mimo że w sałatce nie ma mięsa, jest ona pełnowartościowa i pełna cennych składników odżywczych oraz witamin. Do jej przyrządzenia świetnie sprawdzą się zarówno młode, jak i późne kartofle. Źródłem białka w sałatce jest jajko, które cudownie koresponduje w sałatce z ogórkiem kiszonym i ziemniakami.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką – najlepszy przepis, krok po kroku
Sałatka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na smaczne i pożywne danie. Co najważniejsze, bez problemu wykona je nawet największy amator gotowania. Aby przygotować sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: ziemniaki, ogórki kiszone, groszek zielony, jajka, rzodkiewkę, koperek, musztardę, majonez, pieprz i sól. Najpierw umyj i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, potem odcedź je, ostudź i obierz. Pokrój ziemniaki w kostkę. Następnie pokrój na kawałki również ogórki kiszone. Rzodkiewkę umyj, osusz i pokrój na plasterki. Odsącz groszek z zalewy, a później posiekaj koperek. Połącz musztardę z majonezem i dopraw ją do smaku w osobnej, małej miseczce. Zmieszaj ziemniaki z resztą składników i musztardowo-majonezowym sosem. Posyp wszystko drobno posiekanym koperkiem.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką to smaczna oraz bardzo ciekawa wariacja klasycznej sałatki kartoflanej. Możesz zaserwować ją rodzinie jako pełnowartościowy posiłek albo jako dodatek np. do grillowanej karkówki czy kiełbasy. Przepis na sałatkę jest prosty, więc bez problemu z jej przyrządzeniem poradzi sobie nawet największy amator gotowania. Co najlepsze, możesz przyszykować ją na różny sposób, według upodobań smakowych. Sprawia to, że sałatka ziemniaczana jest bardzo uniwersalnym daniem, idealnym dosłownie dla każdego.