Sałatka babuni na zimę

Opublikowano: 16.09.2024 r., 19:56 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka babuni na zimę
Sałatka babuni na zimę
Sałatka babuni to pomysł na pyszne, domowe przetwory z warzyw. Smakuje doskonale i przypomina domową kuchnię z dzieciństwa.
Przygotowanie 30 min
65 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Marchewka - 3 sztuki (150 g)
  • Ogórek - 1 sztuka (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Ocet jabłkowy - 8 łyżek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, słoiki

Przepis na sałatkę babuni na zimę krok po kroku

1. Umyj wszystkie warzywa, a następnie pokrój marchew w paski, paprykę w kostkę, a ogórki w plastry.

2. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.

3. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj przyprawy.

4. Wrzuć warzywa i podsmażaj ok.3 minut, cały czas mieszając.

5. Zdejmij sałatkę z ognia, zalej octem i odstaw do lodówki 2-3 godziny.

6. Przełóż warzywa do czystych słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę babuni na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki babuni na zimę

Szukasz pomysłu na pyszne domowe przetwory do słoików pełne warzyw i wyrazistego smaku? Sałatka babuni na zimę, którego koniecznie musisz spróbować. Jest bardzo prosta do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Można podać ją np. do obiadów, sałatek, kanapek lub do zup. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jej głównym składnikiem są warzywa. Dzięki temu charakteryzuje się wysoką zawartością warzyw, minerałów i błonnika pokarmowego. Jak zrobić sałatkę babuni na zimę, aby była najlepsza? Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, a przekonasz się, że jest łatwa i pyszna. Do jej przygotowania potrzebujesz swoich ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzi się marchew, papryka czerwona i ogórek gruntowy. Śmiało możesz też dodać kapustę, cukinię, czy papryki w innych kolorach. Dodatkowo potrzebna będzie zalewa do sałatki babuni. Przygotujesz ją z octu i przypraw. Polecamy dodatek kurkumy, jednak jeśli lubisz inne smaki, możesz śmiało eksperymentować z innymi przyprawami np. curry. Jak się robi sałatę babuni? Wystarczy, że pokroisz wszystkie warzywa i podsmażysz je na patelni z olejem, posiekanym czosnkiem i cebulką. Następnie warzywa należy zalać octem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie są gotowe do przełożenia do słoików. Jak widzisz, przepis na sałatkę babuni na zimę jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno poradzisz sobie z nim przepisem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. To świetny pomysł na najlepsze przetwory, które możesz przechowywać przez długi czas i cieszyć się ich smakiem przez cały rok bez względu na porę roku.

Alergeny w sałatce babuni na zimę

Lista alergenów dla sałatki babuni na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze sałatki babuni na zimę

na 100g gotowej potrawy

Duże spożycie octu jest niewskazane dla osób z refluksem przełykowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
65.86
65.86
Białko (g)
0.85
0.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.30
6.30
Węglowodany przyswajalne (g)
4.70
4.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.24
4.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.38
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
3.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.68
2.68
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
1.18
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
222.97
222.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
46.14
46.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.68
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.95
22.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2235.81
2235.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
17.05
17.05
Potas (mg)
191.03
191.03
Wapń (mg)
17.72
17.72
Fosfor (mg)
26.19
26.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.61
10.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.32
Cynk (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki babuni na zimę 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki babuni na zimę

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ocet jabłkowy
100 ml
8 łyżek
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 ml
Koszt składników
30.00