Sałatka babuni na zimę
- Marchewka - 3 sztuki (150 g)
- Ogórek - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Ocet jabłkowy - 8 łyżek (100 ml)
Przepis na sałatkę babuni na zimę krok po kroku
1. Umyj wszystkie warzywa, a następnie pokrój marchew w paski, paprykę w kostkę, a ogórki w plastry.
2. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
3. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj przyprawy.
4. Wrzuć warzywa i podsmażaj ok.3 minut, cały czas mieszając.
5. Zdejmij sałatkę z ognia, zalej octem i odstaw do lodówki 2-3 godziny.
6. Przełóż warzywa do czystych słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki babuni na zimę
Szukasz pomysłu na pyszne domowe przetwory do słoików pełne warzyw i wyrazistego smaku? Sałatka babuni na zimę, którego koniecznie musisz spróbować. Jest bardzo prosta do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Można podać ją np. do obiadów, sałatek, kanapek lub do zup. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jej głównym składnikiem są warzywa. Dzięki temu charakteryzuje się wysoką zawartością warzyw, minerałów i błonnika pokarmowego. Jak zrobić sałatkę babuni na zimę, aby była najlepsza? Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, a przekonasz się, że jest łatwa i pyszna. Do jej przygotowania potrzebujesz swoich ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzi się marchew, papryka czerwona i ogórek gruntowy. Śmiało możesz też dodać kapustę, cukinię, czy papryki w innych kolorach. Dodatkowo potrzebna będzie zalewa do sałatki babuni. Przygotujesz ją z octu i przypraw. Polecamy dodatek kurkumy, jednak jeśli lubisz inne smaki, możesz śmiało eksperymentować z innymi przyprawami np. curry. Jak się robi sałatę babuni? Wystarczy, że pokroisz wszystkie warzywa i podsmażysz je na patelni z olejem, posiekanym czosnkiem i cebulką. Następnie warzywa należy zalać octem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie są gotowe do przełożenia do słoików. Jak widzisz, przepis na sałatkę babuni na zimę jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno poradzisz sobie z nim przepisem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. To świetny pomysł na najlepsze przetwory, które możesz przechowywać przez długi czas i cieszyć się ich smakiem przez cały rok bez względu na porę roku.
Alergeny w sałatce babuni na zimę
Lista alergenów dla sałatki babuni na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze sałatki babuni na zimę
Duże spożycie octu jest niewskazane dla osób z refluksem przełykowym.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.